Yapay Zeka ile Yıldızı Parlayacak Meslekler...

Yapay Zeka ile Yıldızı Parlayacak Meslekler...
Ufuk Tarhan
Sorulara yanıt vermeden önce şu konuyu netleştirmek isterim: “Meslek" ve "iş" genellikle kariyer ve çalışma durumunu ifade eder. Çoğu zaman aynı şeymiş gibi kullanılır ancak anlamları farklıdır.
"Meslek", uzun süreli eğitim ve/veya belirli bir beceri seti gerektiren, genellikle belirli bir meslek örgütü veya derneği ile ilişkilendirilen bir kariyer veya iş alanını ifade eder. Yani meslek aslında insanın sorunlarını çözmeye ya da hakkında, üzerinde çok daha iyi şeyler yapmaya, geliştirmeye çalıştığı “alandır”. Örneğin, avukatlık, doktorluk, mühendislik ve öğretmenlik gibi.
"İş" ise daha geniş bir anlamda, bir kişinin para kazanmak için yaptığı aktiviteyi ifade eder. İş, belirli bir meslek içinde olabilir, ancak her zaman belirli bir mesleği gerektirmez. Örneğin, birisi bir restoranda garson olarak çalışabilir, bu bir iş olmasına rağmen genellikle belirli bir meslek olarak kabul edilmez. Veya birisinin mesleği avukatlık olabilir ama beyaz eşya satışı yapan bir satıcı olabilir. Veya meslek ekonomist olabilir ama işi bir kamu kurumunda sistem analistliği olabilir.
Öyleyse, bu iki kelimenin arasındaki temel fark, "meslek" teriminin genellikle belirli bir eğitim, beceri seti veya uzmanlık gerektiren işleri ifade ederken, "iş" teriminin daha geniş bir anlamda, para kazanmak için yapılan her türlü aktiviteyi ifade edebilir.
1- Yapay zekâ gençlerin meslek seçimini nasıl etkileyecek?
Bu ayırım tam olarak anlaşılmışsa şu yanıt da otomatikman gelecektir. Gençlerin meslek seçimi yapay zekadan değil, neyi sevip sevmediklerinden, neye yetenekleri, yatkınlıkları olduğundan etkilenmelidir. Meslek kesinlikle bunlara göre seçilmelidir, soruda kastedilene göre değil. Çünkü yapay zekâ tek bir mesleği ya da bazı meslekleri değil, tüm mesleklerin yapılış araç, biçim ve koşullarını değiştirecek. O mesleği seçenler de bu değişimlere ayak uyduracak. Önemli olan yapay zekâ olsa da olmasa da gencin kendisini adayabileceği bir meslekle hizmet verebiliyor olması.
2- Yapay zekâ nedeniyle hangi meslekler değerini yitirecek veya artık olmayacak?
.png)
Yapay zekanın gelişmesiyle, özellikle rutin ve tekrarlayan işler yapan meslekler risk altında olacak. Bu meslekler arasında telepazarlama, veri girişi, muhasebecilik, kasiyerler ve perakende satış görevlileri, müşteri ilişkileri ve çağrı merkezi temsilcileri, kuryeler ve kamyon sürücüleri, yapay zekâ tabanlı sohbet botları ve sesli asistanlar, birçok temel müşteri hizmeti görevi ve bazı üretim işleri, finans analistleri, yazarlar, editörler, çevirmenler, hukuk asistanları, tıbbi teşhis uzmanları sayılabilir. Ancak, yapay zekanın ilerlemesi aynı zamanda yeni mesleklerin ortaya çıkmasına da yol açacak.
3- Yapay zekayla beraber hangi meslekler parlayacak, yeni ve öne çıkan meslekler hangileri ve neler olacak?
Yapay zekâ mühendisi, yapay zekâ uzmanı, veri bilimcisi, makine öğrenmesi uzmanı, siber güvenlik uzmanı, oyun tasarımcısı, robotik mühendisi, tıpta yapay zekâ uzmanı, eğitimde yapay zekâ uzmanı, finansta yapay zekâ uzmanı, her mesleğin yapay zekâ uzmanı, yapay zekâ senaristi, teknoloji etiği, kullanıcı deneyim tasarımcısı, vb.
4- Yapay zekayla beraber hangi mühendislik alanları olacak?
Yapay Zekâ Mühendisliği, Veri Mühendisliği, Robotik Mühendisliği, Siber Güvenlik Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Nesnelerin İnterneti (IoT) Mühendisliği, Otomasyon Mühendisliği, Makine Öğrenmesi, Mühendisliği, Görüntü İşleme Mühendisliği, Nöromorphic Mühendisliği
.png)
5- Yapay zekayla beraber hizmet sektörü insansızlaşacak mı?
Yapay zekanın hizmet sektöründe daha geniş uygulama alanları bulması, sektörün bazı alanlarında iş süreçlerinin otomatikleştirilmesine ve dolayısıyla insansızlaşmasına yol açabilir. Ancak, bu durum tüm hizmet sektörünün tamamen insansız hale geleceği anlamına gelmez. İnsanların katılımını, kişisel etkileşim, yaratıcılık veya karmaşık karar verme yetenekler gerektiren hizmetler, yapay zekâ ve otomatikleştirme teknolojilerinin kapsamı dışında kalmaya devam edecek.
.png)
Paylaş: