×

İnternet, Entegrasyon ve Bina Otomasyonu Yazı Dizisi-2

y-d-2

İnternet, Entegrasyon ve Bina Otomasyonu 


Yazı Dizisi-2


M.Selçuk Ercan


Entegrasyonun Planlanması 


Eğer entegrasyonu yapılacak cihaz ya da sistem BACnet değilse, aşağıdakine benzer soruların cevaplandırılması gerekmektedir.


3.1._ Entegrasyonu yapılacak diğer system başka bir bina otomasyon sistemi mi? O sistemin DDC programlarının sorumluluğu kimde kalacak. Eklenecek otomasyon
firması böyle bir çalışmaya ve işbirliğine niyetli mi?


3.2._Eklenecek sistem yangın alarm sistemi mi? Yangın matriksi oluşturuldu mu? İklimlendirme cihazının bu durumda bir etkisi var mı? Otomasyon takvim progranı
ve meşguliyet bilgileri bu amaç için kullanılacak mı? Sistem VAV mı ? Kablolar  yangına dayanıklı mı? Panolar yangın zonları içinde mi?  Bu tür entegrasyon yatay olması (OPC, DDE vb.) sakıncalı değil mi?


3.3._ Bina otomasyon sistemi kestirimci bakım için kullanılacak mı? Yedek parça sipariş işlerinde kullanılacak mı? Stok kontrolü var mı?


3.4._Diğer sistemler ve Bina Otomasyonu maliyetleri düşürmek açısından intranet aracılığıyla bağlanacak mı yoksa otomasyonun kendi ağı mı olacak? Bu yaklaşım güvenlik zafiyeti oluşturacak mı?


3.5._ Entegrasyon çift taraflı güncelleme gerektirebilir. Yani gelecekte bir tarafı güncellediğinizde, diğer sistemi de güncellemeniz gerekebilir. Bunun maliyetinin işletmeci üzerindeki olumsuz etkilerini hesaba kattınız mı?


3.6._ Bu entegrasyon bağlanabilirlikten, birlikte çalışmaya kolayca geçebilecek mi yoksa bu işlem çok uzun yazılım çalışmaları ve mühendislik gerektirecek mi?


3.7._ Entegrasyon işleminde kullanılan arabirimler gereken hızı sağlayabilecekler mi? Şimdi Bacnet/Arcnet 156 KB/s, Bacnet/IP 10..100 MBitler seviyesinde iken
mesela 9.6 KBps deki diğer sistem yeterli performansı sağlayabilecek mi?


3.8._ Gerçekten entegrasyon bakım ve işletme maliyetini düşürecek mi, yoksa iki ayrı ağ, iki ayrı programlama dili, iki ayrı cihaz ile daha fazla maliyet ni getirecek?


3.9._ İşletmeci gerçekten otomasyon sektöründe hala „tak-çalıştır“ anlamında bir entegrasyon olmadığını biliyor mu?


3.10._ Bahsedilen entegrasyon, düşük seviye entegrasyonla yani giriş çıkış noktalarıyla gerçekleştirilebiliyor mu?


Daha pek çok soru aklımıza gelebilir. Bunların değerlendirilmesi sonucunda entegrasyona, olup olmayacağına, nasıl olacağına karar verilir.


Otomasyon seviyesi entegrasyon bir tür otonom sinir sistemimizdeki entegrasyon gibidir. Eğer uzun süredir bisiklet kullanıyorsak, bisikletle bizim aramızda bu tür entegrasyon oluşur, her türlü işlemi otomatik düşünmeden yapmaya başlarız. Tüm can ve mal güvenliği gerektiren sistemler otomasyon seviyesinde entagrasyonu gerçekleştirilmelidir. Otomasyon seviyesi entegrasyonda verilerin toplanmasıyla ilgili işlemler çok gerçekleştirilirken, akıl diyebileceğimiz uygulamalar bu seviyede gerçekleştirilmez. Mesela yangın entegrasyonu bu seviyede yapılmalıdır, ama otel yönetim sistemiyle entegrasyon yönetim seviyesinde yapılması gereken bir otomasyondur.


Yönetim Seviyesinde Entegrasyon


Yönetim seviyesinde entegrasyon, otomasyon seviyesinde entegrasyondan daha az önemli değildir. Bu seviyedeki entegrasyon insan beyni gibidir. Öğrenir, sonuçlar çıkarır ve otomasyon seviyesindeki yazılımın sürekli gelişmesini sağlar. Bu seviyedeki entegrasyonun uygulama alanlarını kabaca sıralayacak olursak;kurumsal bilgisayar, muhasebe, bakım yönetim sistemi, otel yönetim sistemi, hastane yönetim sistemi, ameliyathane panoları entegrasyonu, hava alanı yönetim sistemi, sayaçlar ve pay ölçerler, yığın işlemler (batch operations), bina sakinlerinin cep telefonu, tablet ve PC ler aracılığıyla bağlanması, uzaktan bakım sistemleri, uzaktan soğutma grubu kontrol sistemleri,
arıza teşhis sistemleri, elektrik ve gaz şebekelerinin talep değerlendirme sistemleri, enerji ızgaraları, internet üzerinden atmosferik verilerin transferi, stok kontrolü vb. gibi daha yüzlerce sistemle tümleşik çalışmayı bu seviyede sağlayabiliriz.


Daha önce bu kadar değişik sistemle tümleşik çalışma gerekmediği için, klasik istemci-sunucu (client-server) mimarisine sahip sistemler yeterli olabiliyordu. Ama tümleşik çalışma ihtiyacının gün geçtikçe gelişmesi sonucunda bina otomasyon sistemleri neredeyse internet hizmet sağlayıcıları gibi çalışmaya başlamışlardır. Bu yüzden yeni istemci-sunucu çalışma sisteminin adı hafif istemcilere (thin client) hizmet veren sunuculara dönüşmüştür. Bu tür sistemler için  sadece bir WEB tarayıcınızın
olması yeterli olacaktır.


Bundan sonraki yazımızda "İşletim Sistemi "  anlatılacaktır.

Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt