×

Evrensel Bağlantı Sistemi (UCG - Universal Connectivity Grid) Yazı Dizisi-1


Evrensel Bağlantı Sistemi (UCG - Universal Connectivity Grid)


Yazı Dizisi-1


Tercüme: Kutlugün Sürmeli


Giriş

Modern işyerleri, daha dinamik bir modele doğru hızlı bir dönüşüm geçirmektedir. Değişen davranışlar ve kullanım biçimleri, ofislerin, işbirliği alanlarının, konferans salonlarının ve diğer ortak alanların düzeninde esneklik istemektedir. Kablolu ve kablosuz teknolojiler bu dönüşümün en önemli unsurlarıdır; Modern akıllı binaların verimliliği, işyerlerinin kullanılabilir olmasını gerektirecek tüm yeni yollarla bağlantıyı sağlamak için entegre bir BT ve tesis altyapısına büyük ölçüde bağımlı hale gelmektedir.

Bu dönüşüm, telekomünikasyon kablolamasında, çalışma alanlarından merkeze, dağıtılmış cihaz merkezli, tavanın içinde veya yakınında bulunan bağlantı noktalarının sayısının artmasıyla bir geçişi sürdürmektedir. Çalışma alanı konumlarındaki kullanıcı bağlantı gereksinimlerine ek olarak, kablosuz teknolojiler gibi teknolojilerin giderek daha fazla kullanılmasını desteklemek için diğer konumlardaki bağlantı noktaları gerekir. (Wi-Fi, DAS, güvenlik ve erişim kontrol sistemleri, enerji yönetim sistemleri, dijital ekranlar, IoT vb.

Bu gelişen bağlantı alanları göz önünde bulundurulduğunda, BT ve tesis yöneticileri yeni stratejileri göz önünde bulundurmalıdır; bu, tesis genelinde tek tip, düşük maliyetli, ancak esnek bir kablolama altyapısının nasıl dağıtılacağını yeniden gözden geçirmeyi içerir. Bu belge, evrensel bağlantı kılavuzunun (ticari binalarda ortak bir altyapı üzerinden çok çeşitli ağ bağlantılı uygulamaları desteklemek için oluşturulan bir bölge kablolaması tabanlı yaklaşım) ortaya çıkmasını ve altyapı planlama ve dağıtımını kolaylaştırmak için tasarım yönergeleri ve tavsiyeleri sunmaktadır.

Ticari Bina Ağ'larına Genel Bakış

 

Diğer yazılarımızda  üzere, ticari bir binada, iletişim ağları altyapısı iki temel bölümden oluşmaktadır: Omurga kablolaması ve yatay kablolama.  Omurga kablolamasında tipik olarak OM3, OM4 veya OM5 multi mod fiber optik kablo veya bina yönetim sistemleri  (BMS) gibi daha düşük bant genişliği uygulamaları için bakır kablolama kullanılmaktadır.

Yatak kablolama ise, TR veya ER'deki bir patch panel ile bir telekomünikasyon çıkışı (TO) arasındaki bağlantıyı içerir. (Şekil1)

TIA/EIA 568 standardı yüksek bant genişliği uygulamaları için yatay kablolamada en fazla 90 metre mesafeyi tanımlamaktadır (patch panel ve ekipman bağlantıları için ilave olarak 10 metre uzunluğa izin vermektedir)

Bölge Kablolaması



Bölge kablolaması (Şekil 2) olarak bilinen alternatif bir yatay dağıtım stratejisi, kurulum hizmetini TR'den belirli bina bölgelerine veya “servis alanlarına” kadar olan kablo hareketlerini kullanır.

Evrensel Bağlantı Sistemi

Evrensel bağlantı sistemi (UCG) olarak adlandırılan yeni kurulan tasarım uygulaması, kullanılabilir zemin alanını, eşit boyutlu servis alanlarına veya hücrelere bölerek bölge kablolaması kavramını geliştirir. Cihazların bağlanması, eklenmesi ve taşınması için maksimum esneklik sağlayan bir ara dağıtım noktası, her bir hücre içinde yer almaktadır.

Hem yeni inşaat hem de yenileme donanımları, UCG gibi tek tip bir altyapının dağıtımı için ideal fırsatlardır. UCG yaklaşımının benimsenmesi, daha az malzeme ve iş gücü gerektiren ve kurulum ömrü boyunca OpEx'i azaltan hareketlerin, eklentilerin, değişikliklerin ve yükseltmelerin büyük ölçüde basitleştirildiği anlamına gelir. Ayrıca, bu modifikasyonlar, çalışma alanını daha az kesintiye uğratmak ve hizmetleri dağıtırken ya da yeniden yapılandırırken çalışan verimliliği üzerindeki olumsuz etkiyi en aza indirmeyi gerektirir.

Tüm hizmetleri tek bir mimari içine entegre ederek ve düşük voltajlı teknolojilerden yararlanarak, kurulum ve devam eden işletme maliyetleri azaltılabilir.


Şekil 3: Eşit aralıklı hücrelere ayrılmış ofis alanı




UCG için önerilen maksimum hücre boyutu, TIA-162-A'da belirtildiği gibi 18.3metrex18.3metre'dir. Şekil 4'te gösterildiği gibi kolay erişim ve kablosuz erişim noktalarının (WAP) yükseltilmesini desteklemek üzere tasarlanmış eşit aralıklı hücrelerdir. (Benzer öneriler, Şekil 5'te gösterilen ISO / IEC TR 24704'te bulunmaktadır.)

Wi-Fi'nın birincil ağ erişim yöntemi olarak veya yüksek kullanıcı yoğunluklu alanlarda kullanılması bekleniyorsa, 12,2 metre x 12,2 metreye kadar daha küçük hücreler düşünülmelidir.


Şekil 4: Kablosuz yerel alan ağları (WLAN) için TIA TSB-162-A'da önerilen hücre yapısı





Şekil 5: ISO/IEC TR 24704'de, 802.11 için önerilen hücre yapısı


Wi-Fi, bina içi kablosuz ve Ethernet Üzerinden Güç (PoE) dahil olmak üzere binada giderek artan uygulamaların desteklenebilmesi için, Kategori 6A, TR'den, UCG'deki her bir bölgeye yatay kablolama için önerilen kablo ortamıdır.

Bundan sonraki yazımızda "UCG Yatay Kablolama, Benzersiz Mimarilerle bina sistemlerini UCG 'ye entegre etmek "  anlatılacaktır.
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt