×

Bir Tablonun Anlattıkları Bölüm-7




Bir Tablonun Anlattıkları
Bölüm-7


Hazırlayan ve Derleyen: Erdemir Toykan 

 
 
Sn. Erdemir Toykan tarafından hazırlanan ve derlenen;  dünya klasikleri arasında yer alan tabloları sizlere tanıtmaya devam ediyoruz. Sn. Erdemir Toykan’a bu değerli çalışması için çok teşekkür ederiz. 

İKİ FRİDA (The Two Fridas)
Frida Kahlo 1939 Meksika
                                                                                         

15 yaşında geçirdiği ağır trafik kazasında ciddi bir şekilde sakat kalan Frida Kahlo, geri kalan hayatını hastaneler ve ameliyatlar arasında geçirdi. Ülkenin en iyi eğitim kurumu olarak ün yapmış ‘’Ulusal Hazırlık Okulu’’nda eğitim gördü ve resme merak sardı. 11 yıl bir ressamla  evli kalan Frida’nın her tablosu, çektiği acılardan feyz aldı. Kadınların toplum içinde karşılaştıkları zorlukları ve erkek egemenliğinin altında kalan kadın imajını tablolara taşıdı. Bu tablo, bir anlamda kendisiyle olan diyaloğu ve karanlık iç dünyasını yansıtmaktadır. İki Frida arasındaki en büyük farkın birinin Avrupa, diğerinin Meksika tarzı kıyafetle oturuyor olmasıdır. Sağda oturan Frida’nın elindeki madalyonda eşi Rivera’nın resmi vardır ve onunla sıkıntılı ilişkilere gönderme yapar. Tablo, ince detayları ve özel bir kadının iç dünyasını yansıttığı için Kahlo’yu ünlü ressamlar arasına taşır.  Akım: Sürrealizm  (Ref: Bilmeniz gereken 50 Tablo)


SALINCAK (The Swing) 
Jean  Honore Fragonard  (1732-1806) Fransa                                                                                                                                         

Wallace Koleksiyonu, Londra
Eserde Fragonard, o döneminin kadınlarının, kabarık elbiseler giymesine karşın iç çamaşırları kullanmayarak, erkekleri kendilerine bağlandığına gönderme yapar. Akım: Rokoko (Ref: Bilmeniz gereken 50 tablo)


BELLEĞİN  AZMİ (La persistencia De La Memoria)
Salvador Dali (1904-1989) İspanya

 

 
Belleğin azmi (eriyen saatler), Salvador Dalí'nin en tanınan eseridir. 1931 yılında resmedilmiş, 1932'de sergilenmiştir. Sürrealizmin en bilinen örneklerindendir, cep saatlerinin yavaşça eriyişini anlatır. Resimde 3 adet eriyen saat görülür, birinin üstüne bir sinek kondurulmuştur, 4. saat ise karıncalar tarafından taşınmaktadır. Bu esere yapılan yorumların genelinde Dali'nin "zaman insanların sandığından daha dirençsizdir" anlatmak istediği söylenir. Eserin orta yerinde, saatlerden birinin altında, amorfik bir insan yüzü profiline rastlanır, aynı yüz, the great masturbator adlı eserinde de karşımıza çıkar. New York'ta Museum of Modern Art (moma) 'da sergilenmektedir.                                                                                                                                              
Tablonun en göze çarpan detayları sol tarafta eriyen saatler ve ortada dağınık bir yüze benzeyen absürt bir nesne -kimileri bunun Dali'nin kendini betimlediğini öne sürüyor; ama bir nesnenin birden fazla anlamı da olabilir, bu Dali'nin tablolarında tipik bir özellik-. arkada ise İspanya'nın Katalonya bölgesindeki Port lligat'tan bir manzara bulunmakta. Soldaki karıncalar ve sinek zaman içinde tükenmeyi, kuruyan ağaç da ölümü simgeliyor.
 
Arkadaki kayalıkların gerçekliği ve denizin uçsuzluğu karşısında öndeki eriyen saatler adeta zamanın oldukça soyut ve göreceli bir kavram olduğunu vurguluyor muhtemelen. "Zaman kesinliğe sahip olmayan, bize anlamlı gelen şekilde sınırlandırdığımız ve sadece ölçmeye alıştığımız tanımsız bir niceliktir" dercesine. Bu tablo rasyonelliğe ilişkin tutarlı görünen kanıların anlamsızlaştığı zaman dilimini sergiliyor adeta, eşsiz.
                                                 
Bir ağustos güneşi sıcağında eriyen Camember peynirinden ilham alarak yağlı boya ile çalıştığı eser, değişmez ve katı olan zaman anlayışını protesto niteliğindedir. (Ref: Bilmeniz gereken 50 tablo)
 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt