×

Yüksek Rekabet ve Standartlar

standart-yaziYazı Dizisi-1

Mehmet Kadirbeyoğlu

Değerli Meslektaşlarım,
Öncelikle sevgili dostum Sabri Günaydın’ın hazırlamış olduğu bu portalda beni de yazı yazmaya teşvik ettiği için kendisine çok teşekkür ediyorum.
Standartlarla ilgili bu ilkyazımda öncelikle ele aldığım konu, standartların uygulanmasındaki en büyük engellerden biri olarak gördüğüm “yüksek rekabet ve standartlar” başlığı altında toparlamak istedim. Daha sonraki yazılarımda sıkça kullandığımız standartlarla ilgili daha fazla detay ve uygulamalarda yapılan hatalar hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.
Günümüz koşullarında, bir yapının ya da tesisin elektrik projesini oluşturup, bu projenin yaşanılır ya da kullanılır hale gelene kadar olan süreçte birçok değişik ürün kullanıp, değişik tesisatlar kurmak durumundayız. Kullanılan her ürün ve yapılan her tesisatın çok özel durumlar dışında bir ürün ve uygulama standardı bulunmaktadır. Ayrıca imalatçıların, uygulamacıların gerekli kalite ve verimlilikte çalışabilmesi için geliştirilen kalite yönetim standartları da çalışmalarımıza yön vermektedir.
Şunu söylemek gerekir ki uyulması gereken tüm bu standartlar çok doğal olarak her kurum için aynı zamanda maliyet arttıran öğeler içerir, bu sebeple günümüzün çetin rekabet koşullarında ne yazık ki standartlara uyumu daha düşük seviyelere getirmek maliyeti düşürmenin ilk kalemlerinden biri haline gelmiştir. Çünkü birçok yatırımcı yapmakta olduğu projeyi daha düşük maliyetle sonuçlandırmak için imalatçı ya da uygulama yapacak olan firmaları kıyasıya bir rekabetin içine çekmek ister. Bu kıyasıya rekabetin bir tarafında yatırımcı firma varken diğer tarafta bulunan ve işi almak isteyen firmalar bazen iş almaya ihtiyacı olmalarından bazen hiç çok ihtiyaçları olmasa da bu rekabetten asla geri çekilmezler ve işi daha ekonomik hale getirebilecek yollar ararlar. Bu yollar aranırken de o anda hiç düşünülmese de bu yolların neredeyse tamamı kalite standartlarından taviz vermeyi gerektirecektir.
Birkaç örnek verecek olursam; eğer işi gücünden ekonomi elde etmek isterlerse daha ucuz ve daha az kalifiye eleman kullanmak durumunda kalacaklar ve tecrübe eksikliği imalattaki uyulması gereken standartların tam olarak bilinmemesine yada görmezden gelinmesine yol açacaktır. Hammadde de veya yan sanayi ürünlerinde ekonomi yapılmak istenirse kalitesi daha düşük ve standartlara daha az uygun bazen hiç uygun olmayan ürünler kullanılabilir. Malesef bu yöntemde de standartlardan ödün vermek durumunda kalınacaktır.
Rekabetin özellikle bizim ülkemizde meydana getirdiği bir diğer sonuç ise rekabetten kaynaklanan karar verme sürecinin uzamasıdır. Rekabet uzadıkça fiyatların düşmesi, çoğu zaman yatırımcı firmaların karar vermesini geciktirir ve bu süreç bir hayli uzar. Bu sürecin sonunda karar verildiği gün yatırımcı firma geç kalmıştır ve karar verdiği firma üzerinde süre yönünden baskıya başlar ve imalatçı ya da uygulamayı yapacak olan firma hiç ekonomi yapmayı düşünmese de işi süresinde teslim etmek için imalatını ya da uygulamasını hızlandırmak ve daha kısa sürede bitirmek zorunda kalacaktır. İmalatı hızlandırmak öncelikle kalite kontrol sürecini kısıtlayacak birçok ürün ya da imalat kalite kontrol prosedürlerine girmeden ya da mesaiye kalınarak daha yorgun işgücü ile elde edilecek ve imalat yada uygulamada standartlarından taviz verilmek zorunda kalınacaktır.
Konu ile ilgili çok daha detaylı bilgiler ve örnekler vermek mümkün fakat ben bu konunun çok önemli olduğunu ve yüksek rekabetin yapılan ürün imalatı veya tesisat işlerinde gerçek anlamda kaliteyi düşürdüğünü ve standartlardan uzaklaştırdığını düşünmekteyim.

imalat

Konu ile ilgili bir resim eklemek istedim. Resimde bulunan imalat sadece 2 yıl önce yapıldı ve uzun bir süre kullanılması düşünülen bir altyapı uygulamasının resmidir. Uygulama henüz 2 yıl önce yapılmış olmasına rağmen birçok defa bağlı bulunduğu konut ve işyerlerinin iletişiminde aksaklıklara yol açmıştır. İşin en ilginç tarafı ise bu uygulama önce taşeron firmanın formeni tarafından, sonrada yatırımcı firmanın yetkilileri tarafından standartlara uygunluğu kontrol edildi ve onaylandı. Bu uygulamanın bu şekilde olmasının sebebi rekabet midir bilemeyiz fakat çok basit bir uygulamanın standartlara uyulmadığı takdirde ne gibi sonuçlara yol açacağını göstermektedir.
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt