×

Veri Merkezi Enerji Verimliliğine İlişkin AB Davranış Kuralları İçin 2021 En İyi Uygulama Kılavuzları Bölüm-1




Veri Merkezi Enerji Verimliliğine İlişkin AB Davranış  Kuralları İçin
2021 En İyi Uygulama Kılavuzları
Bölüm-1 



Celal Ünalp 

ETP Veri Merkezi Çalışma Grubumuz  çalışmaları kapsamında  Avrupa Komisyonu'nun bilim ve bilgi servisi olan Ortak Araştırma Merkezi (JRC) tarafından hazırlanan çok önemli ve değerli   "2021 Best Practice Guidelines for the EU Code of Conduct on Data Centre Energy Efficiency"   teknik raporunun tercümesini sizlere sunuyoruz. 


Bu yayın, Avrupa Komisyonu'nun bilim ve bilgi servisi olan Ortak Araştırma Merkezi (JRC) tarafından hazırlanan bir Teknik rapordur. Avrupa politika oluşturma sürecine kanıta dayalı bilimsel destek sağlamayı amaçlamaktadır. İfade edilen bilimsel çıktı, Avrupa Komisyonu'nun bir politika pozisyonu anlamına gelmez. Bu yayının kullanımından ne Avrupa Komisyonu ne de Komisyon adına hareket eden herhangi bir kişi sorumlu değildir. Kaynağın Eurostat veya diğer Komisyon hizmetleri olmadığından bu yayında kullanılan verilerin altında yatan metodoloji ve kalite hakkında bilgi için, kullanıcılar atıfta bulunulan kaynağa başvurmalıdır. Kullanılan adlandırmalar ve haritalardaki materyallerin sunumu, Avrupa Birliği adına herhangi bir ülke, bölge, şehir veya bölgenin sınırları veya yetkililerinin yasal statüsü veya bunların sınırlandırılması ile ilgili herhangi bir görüşün ifadesi anlamına gelmez.

1    Doküman Bilgisi, Yazarlar ve Sürüm Geçmişi

23 Ekim 2008 tarihinde başlayan çalışmalar, 21 Ekim 2020 tarihinde ilk taslağa dönüşmüş; 1 Aralık 2020 tarihinde nihai sürüm yayımlanmıştır. Liam Newcombe, Mark Acton, Paolo Bertoldi ve John Booth yazıma katkı verenlerdir.

2    Giriş

Bu belge, Veri Merkezi Enerji Verimliliğine ilişkin AB Davranış Kodlarının bir tamamlayıcısıdır ve Davranış   Katılımcı ve Onaylayıcı Yönergeleri belgelerinde atıfta bulunulan veri merkezi operatörleri için tanımlanmış En İyi Uygulamaların tam listesini sağlar.

2.1 En İyi Uygulamaların Rolü

Davranış Kodlarına yönelik bu En İyi Uygulama eki, veri merkezi operatörlerine veri merkezlerinin enerji verimliliğini artırmaya yönelik önlemleri belirleme ve uygulama konusunda yardımcı olmak için Davranış Kodu’nun bir parçası olarak bir eğitim ve referans belgesi olarak sağlanmıştır. Operatörler, satıcılar, danışmanlar, akademisyenler, profesyonel ve ulusal kuruluşlardan oluşan geniş bir uzman yorumcu grubu, En İyi Uygulamalara katkıda bulunmuş ve bunları gözden geçirmiştir.

Bu En İyi Uygulama eki, Davranış Kodu’nda tanımlanan ve tanınan veri merkezi enerji verimliliği en iyi uygulamalarının tam listesidir. En iyi uygulama listesi, bir enerji verimliliği uygulamasını tanımlamak için ortak bir terminoloji ve referans çerçevesi sağlar, Katılımcıların ve Onaylayıcıların terminoloji üzerinde şüphe veya karışıklıktan kaçınmasına yardımcı olur. BT hizmetlerinin müşterileri veya tedarikçileri, çevresel veya sürdürülebilirlik standartlarını karşılayan hizmetlerin satın alınmasına yardımcı olmak için bir veri merkezinde uygulanan Davranış Kuralları  uygulamalarının bir listesini talep etmeyi veya sağlamayı da faydalı bulabilirler.

2.2   Beklenen Minimum Uygulamalar

Davranış Kodlarına katılanların yararlı ve önemli düzeyde enerji tasarrufu çabası taahhüt ettiklerinin tanınmasına yardımcı olmak için, bu belgede En İyi Uygulamaların bir alt kümesi, Katılımcı statüsü için beklenen minimum enerji tasarrufu etkinliği düzeyi olarak tanımlanmıştır.

Uygulamaların daha az rahatsız edici veya müdahaleci olanları, gerektiğinde geriye dönük olarak mevcut veri merkezine ve BT donanımına uygulanıyor olabilirler. Bir dizi Uygulama mevcut çalışan bir veri merkezine uygulandığında, beklendiği gibi uygun olmadığı tanımlanabilir ve gereksiz bir yük oluşturduğu kabul edilebilir. Bu Uygulamalar ancak yeni BT donanımı veya yazılımı tedarik edildiğinde ve dağıtıldığında veya tesisin yenilenmesi sırasında beklenen sonuçlar olarak tanımlanır. Bu Uygulamalar mutlak önemli faydalar sağlar ve donanım ve tesislerin doğal akışı yoluyla verimlilik iyileştirmeleri sağlamayı amaçlar.

Beklenen tüm Uygulamalar, 2011'den itibaren inşa edilen herhangi bir veri merkezine, özellikle başvuru sahiplerinin kontrolünde olan “Tüm veri merkezi”, “Yeni yazılım”, “Yeni BT donanımı” ve “Yeni yapı veya güçlendirme” olarak belirtilen tüm Uygulamalara uygulanmalıdır.

Uygulamalar beklenen sütununda aşağıdaki şekilde işaretlenmiştir:
 
Kategori Açıklamalar
Tüm veri merkezi Veri merkezi içindeki mevcut tüm BT, Mekanik ve Elektrik donanımlarına uygulanması beklenir
Yeni yazılım Herhangi bir yeni yazılım yüklemesi veya yükseltmesi sırasında uygulanması beklenir
Yeni BT donanımı Yeni veya yedek BT donanımı için uygulanması beklenir
Yeni yapı veya güçlendirme 2011'den itibaren M&E donanımında önemli bir tadilattan geçen veya yapılan herhangi bir veri merkezi için beklenir
Opsiyonel Uygulamalar Arka plan rengi olmayan uygulamalar Katılımcılar için isteğe bağlıdır

      Başka bir veri merkezinden taşınan mevcut BT donanımının Yeni BT Donanımı veya Yeni Yazılım Uygulamaları ile uyumlu olmasının beklenmediğini dikkate alınız. Yeni veya yedek BT donanımı, normal işlemlerin bir parçası olarak arızalı donanımın benzerleriyle doğrudan değiştirilmesini kapsamaz. Yeni yazılım yüklemesi veya yükseltmesi, normal yönetim ve kullanımda hizmet paketlerinin ve yamaların uygulanması değil, büyük yazılım yükseltmeleri anlamına gelir.

Yenilemeler , ek Uygulamalar için küçük bir ek maliyetle fırsat sunan, veri merkezindeki büyük yapım işlerini tanımlamayı amaçlamaktadır. Örneğin (a) veri merkezine giden güç kapatıldığında ve BT donanımı ve kabinleri çıkarıldığında, Uygulama 5.1.1 Kapalı sıcak veya soğuk koridorun uygulanması beklenir (b) CRAC / CRAH üniteleri kapasiteleri artırılıyor veya değiştiriliyorsa, bu değişikliğin bir parçası olarak Uygulama 5.5.1 Değişken hızlı fanların uygulanması beklenmektedir.

2.3 Başvuru ve Değerlendirme

En İyi Uygulamalar, Katılımcı statüsü için başvuru ve değerlendirmenin bir parçasını oluşturur. Bu süreç Katılımcı ve Onaylayıcı Yönergeleri belgelerinde açıklanmıştır.

2.4 Uygulamaların Değeri

Her Uygulamaya, bir eylemden beklenen fayda düzeyini ve bunlara uygulanması gereken göreceli öncelikleri belirtmek için niteliksel bir değer atanmıştır. Bu değerler 1 ile 5 arasındadır ve 5 maksimum değeri gösterir. Bu değerlerin genel bir "operatör puanı" sağlamak için toplanması veya kümelenmesi amaçlanmamıştır ve nicel olarak karıştırılmamalıdır. Bu, henüz mevcut olmayan her bir Uygulamanın veya teknolojinin etkileri hakkında büyük ölçekli verilerin yanı sıra, o belirli tesis içindeki bireysel Uygulama değerlerinin birleşik artışını veya azalmasını temsil eden karmaşık bir puanlama sistemi gerektirecektir.

2.5 Beklenen Uygulamaların Uygulanabilirliği

Fiziksel, lojistik, planlama veya diğer kısıtlamalar nedeniyle tüm operatörlerin tesislerinde beklenen pratiklerin tamamını uygulayamayacakları anlaşılmaktadır. Bu durumlarda, beklenen eylemin neden uygulanabilir veya pratik olmadığına ilişkin bir açıklama, raporlama formundaki "Bu Uygulamanın bu veri merkezinde uygulanamamasının nedeni" sütununda verilmelidir. Davranış kodlarından veya diğer kaynaklardan alınan alternatif en iyi uygulamalar, benzer enerji tasarruflarıyla sonuçlanıyorsa, doğrudan ikameler olarak tanımlanabilir.

2.6 Katılımcının Tipi 

Her Katılımcı formu doldururken, veri merkezindeki faaliyetlerini en iyi tanımlayan operatör tipini seçerek “Veri Merkezi Bilgileri” sekmesinde şu şekilde belirlemelidir:
 
Tip Açıklama
Operatör Fiziksel binadan sunulan BT hizmetlerinin tüketimine kadar tüm veri merkezini çalıştırır.
Yer Sağlayıcı
(Kolokasyon)
Veri merkezini, kendi BT donanım ve hizmetlerini kuracak ve yönetecek müşterilere alan, güç ve soğutma kapasitesi satma birincil amacı için işletir.
Barındırma Müşterisi
(Kolokasyon)
Yönetilen alan, güç ve soğutma kapasitesi satın aldıkları bir veri merkezinde bulunan BT donanımının sahibi, yöneticileri ve işletmecileri.
Yönetilen Servis Sağlayıcı
(MSP)
Müşterilere BT hizmetleri sunmak amacıyla veri merkezi alanı, güç, soğutma, BT donanımı ve bir miktar yazılıma sahiptir ve bunları yönetir.
(Geleneksel BT dış kaynak kullanımını içermektedir.)
Barındırma Müşterisi
Yönetilen Servis Sağlayıcı
(Kolokasyon MSP)
Üçüncü taraflara hizmet sağlamak için bir veri merkezinde alan, güç veya soğutma satın alan yönetilen servis sağlayıcılar.

  Tablo 2-1 Katılımcı Tipleri 

Katılımcı tiplemeleri iki amaca hizmet eder, birincisi bir başvurunun değerlendirilmesinde sekreteryaya yardımcı olur ve ikincisi Davranış kodu web sitesinde Katılımcı statüsüne ulaşan veri merkezlerinin listesine dahil edilir.

2.7 Tüm veri merkezini kontrol etmeyen katılımcılar

Tüm operatörlerin, En İyi Uygulamalarda tanımlanan BT ortamının tüm yönlerinden sorumlu olmadığı anlaşılmaktadır. Bu, Katılımcı statüsünün önünde bir engel değildir, ancak operatör, kendi kontrolü dışındaki bu Uygulamalar için Katılımcı olarak imzalamalı ve Onaylayan olarak hareket etmelidir.

Aşağıdaki bölümler, veri merkezi üzerinde kısmi kontrolü olan operatörlere, hangi pratikleri uygulamalarının beklendiği ve hangilerini Onaylamalarının beklendiği konusunda rehberlik sağlamak için dahil edilmiştir.

Bu sınıflandırmanın pratik uygulamasını nasıl yönlendirdiğini anlamak için bu belgeyi okurken başvuru formunu indirmeniz, operatör türünüzü ve ardından sorumluluk alanlarınızı seçmeniz önerilir.

2.7.1 Veri merkezinin kısmi kontrolüne sahip operatörlere rehberlik

Raporlama formunun En İyi Uygulama sekmesi, beklenen minimum Uygulamaların her biri için, bunların bu örnek operatör türlerinin her biri için geçerli olup olmadığı, hangi durumlarda sorumluluğun paylaşılacağı ve bunun nasıl uygulanabileceği konusunda rehberlik sağlar. Bu bilgiler, "Veri merkezinin kısmi kontrolüne sahip operatörler için kılavuz" etiketli sütunlarda bulunabilir.

2.7.2  Sorumluluk Alanları

Aşağıda tanımlandığı  gibi operatörlerin operatörlerin sorumluluk  alanları;
 
Alan Açıklamalar
Fiziksel Binalar Güvenlik, konum ve bakım dahil olmak üzere bina.
Mekanik ve Elektrik Tesisi (MEP) Mekanik ve elektrik tesisinin seçimi, kurulumu, konfigürasyonu düzenlenmesi , bakımı ve yönetimi.
Beyaz Alan BT donanımının kurulu olduğu ana veri salonu kurulumu, konfigürasyonu, bakımı ve yönetimi. Buna döşeme (bazı durumlarda yükseltilmiş), CRAC / CRAH ünitelerinin konumlandırılması ve kablolama sistemlerinin temel yerleşimi (zemin altı veya tepe üstü) dahildir.
Kabinetler Rafa monte BT donanımının kurulu olduğu kabinetlerin kurulumu, konfigürasyonu, bakımı ve yönetimi.
BT Donanımları Fiziksel BT donanımının seçimi, kurulumu, konfigürasyonu, bakımı ve yönetimi.
İşletim Sistemi /
Sanallaştırma
BT donanımına kurulu İşletim Sistemi ve sanallaştırma (hem müşteri hem de hipervizör) yazılımının seçimi, kurulumu, konfigürasyonu, bakımı ve yönetimi. Bu, istemcileri müşteri izlemelerini , donanım yönetimi görevlilerini izlemeyi içerir.
Yazılımlar IT donanımına kurulu uygulama yazılımının seçimi, kurulumu, konfigürasyonu, bakımı ve yönetimi.
İşletme Pratikleri Sistemlerin önemi, güvenilirlik kullanılabilirliği ve sürdürülebilirlik özellikleri ve veri yönetimi süreçleri dahil olmak üzere veri merkezi için iş gereksinimlerinin belirlenmesi ve iletilmesi.
Tablo 2-2 Sorumluluk Alanları 

Katılımcı sorumluluğuna bir örnek, BT donanımını kontrol etmeyen bir kolokasyon yer sağlayıcısının müşterilerine BT donanımıyla ilgili Uygulamaları aktif olarak onaylaması olabilir. Bu, müşterilerin Uygulamaları benimsemelerine yardımcı olacak hizmetlerin sağlanmasını içerebilir. Aynı şekilde, yer sağlayıcı kullanan bir BT operatörü, yer sağlayıcısından tesisle ilgili pratikleri uygulamasını talep etmelidir.

Bu sorumluluk sınırlarının kuruluşlar içinde geçerli olmayabileceği dikkate alınmalıdır. Bir ana şirket, yan kuruluş veya grup şirketi bir alana sahipse veya kontrol ediyorsa, başvuru sahibinin bir alanı kontrol ettiği kabul edilir. Örneğin, aynı şirketler grubunun başka bir bölümü bir ortak yerleşim işletiyorsa, başvuru sahibinin hizmet sağlayıcı olarak donanımı çalıştırdığı tesis, fiziksel bina, mekanik ve elektrik tesisinden sorumlu bir yönetilen hizmet sağlayıcı olarak kabul edilir.

2.7.3  Uygula veya Onayla

Her operatör, sorumluluk alanlarına göre uygulamalardan hangisinin kendileri için geçerli olduğunu belirlemelidir. Aşağıdaki tablo, yaygın katılımcı tipleri için genel bir bakış sağlar.
 
Operatör Yer Sağlayıcı
(Kolokasyon)
Barındırma Müşterisi
(Kolokasyon)
Barındırma Müşterisi
Yönetilen Servis Sağlayıcı
(Kolokasyon MSP)
Yönetilen Servis Sağlayıcı
(MSP)
Fiziksel Binalar Uygula Uygula Onayla Onayla Uygula
Mekanik ve Elektrik Tesisi (MEP) Uygula Uygula Onayla Onayla Uygula
Beyaz Alan Uygula Uygula ve Onayla Uygula ve Onayla Uygula Uygula
Kabinetler Uygula Uygula ve Onayla Uygula ve Onayla Uygula Uygula
BT Donanımları Uygula Onayla Uygula Uygula Uygula
İşletim Sistemi / Sanallaştırma Uygula Onayla Uygula Uygula Uygula
Yazılımlar Uygula Onayla Uygula Uygula ve Onayla Uygula ve Onayla
İşletme Pratikleri Uygula Onayla Uygula Onayla Onayla
Tablo 2-3 Ortak başvuru tipleri için  sorumluluk alanları 

Bir uygulamanın sorumluluğunun tedarikçi ve müşteri arasında paylaşılmasının gerekeceği birçok durum vardır; örneğin, BT donanımının sıcak/soğuk koridor yerleşimi veri merkezinde doğru oryantasyonda kurulması. Bu durumda her iki taraf da uygulamayı kendileri  uygulamalı ve diğer taraf(lar)a onaylamalıdır.

3.Veri Merkezi Kullanımı, Yönetimi ve Planlaması

Veri merkezine bütünsel bir strateji ve yönetim yaklaşımı geliştirmek önemlidir. Bu, Katılımcının güvenilirlik, ekonomik, kullanım ve çevresel faydaları etkin bir şekilde sunmasını sağlayacaktır.

3.1 Organizasyonel Grupların İlişkisi 

Veri merkezinde doğrudan ve dolaylı olarak çalışan disiplinler arasındaki etkisiz iletişim, kapasite ve güvenilirlik sorunlarının yanı sıra verimsizliğin de önemli bir nedenidir.
No Ad Açıklama Yeri Değeri
3.1.1 Grup
İlişkisi
Üst Yönetim, BT, M&E Mühendisliği, Uygulamalar/Yazılımlar ve  satın alma dahil olmak üzere tüm disiplinlerden temsilcileri içeren bir onay kurulu oluşturun.
Kararın etkilerinin doğru bir şekilde anlaşılmasını ve etkili bir çözüme ulaşılmasını sağlamak için herhangi bir önemli karar için bu grubun onayını isteyin.
Örneğin, bu, farklı donanım türlerinin M&E ilişkilendirilmelerini de  dikkate alınarak standart BT donanım listelerinin tanımını içerebilir. Bu grup, bir değişim kurulunun  işlevsel eşdeğeri olarak görülebilir.
Tüm Veri Merkezi 5

3.2 Genel Politikalar
Bu politikalar, veri merkezinin ve işleyişinin tüm yönleri için geçerlidir.
No Ad Açıklama Yeri Değeri
3.2.1 Kurulu cihazların oluşan çevresel etkisini göz önüne alın Yeni malzeme yatırımından önce tüm optimizasyon, birleşimini ve toplama alanlarının tanımlanmasını sağlayarak kullanılmayan mevcut yetenekleri en üst düzeye çıkarmak için mevcut donanımın denetimini gerçekleştirin.
Bunun etki açısından en önemli unsuru IT donanımlarıdır. Etkinin şiddeti, yenileme ve değiştirme sıklığı ile ilişkilidir.
Tüm Veri Merkezi 3
3.2.2 Mekanik ve elektrikli donanım çevresel çalışma aralıkları Normal çalışmada standart ofis odası soğutmasının dışında ek soğutma gerektirmeyen mekanik ve elektrikli donanımların seçilmesini ve devreye alınmasını tavsiye edin (bunun istisnası bazı KGK aküleridir)
Not: Performans ve güvenilirliği korumak ve çalışma ömrünü en üst düzeye çıkarmak için bazı KGK akülerinin daha düşük sıcaklıklarda tutulması gerekir.
Yeni yapı veya güçlendirme 4
3.2.3 Servis Tarife Modelleri Yer Sağlayıcı ve Yönetilen Hizmet sağlayıcıları, en iyi uygulamaların kullanımını teşvik eden ve enerji verimliliğini artıran ücretlendirme modelleri ve tarifeleri kullanmalıdır. Kurumsal operatörler, veri merkezi hizmetlerinin gerçek maliyetinin anlaşılmasını ve tam olarak raporlanmasını sağlamalıdır. Seçimlik 3
3.2.4 Yaşam döngüsü Değerlendirmesi AB yönergelerine ve uluslararası standartlaştırılmış metodolojilere uygun olarak Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (LCA) için bir plan oluşturun. Örn: ISO 14040 ve ISO 14044 olacaktır. EN 15978 'İnşaat işlerinin sürdürülebilirliği - binaların çevresel performansının değerlendirilmesi - hesaplama yöntemi' de bu Uygulama ile ilgili kabul edilen bir standarttır.
Not: Bu Uygulama, enerji verimliliğini doğrudan iyileştirmek yerine genel karbon ayak izini azaltmayı ve sürdürülebilirliği iyileştirmeyi amaçlar.
Seçimlik 3
3.2.5 Çevre Yönetimi AB yönergelerine ve uluslararası standartlaştırılmış metodolojilere uygun olarak Çevre Yönetimi için bir plan oluşturun. Örn: ISO 14001
Bu girişimin sorumluluğunu üstlenecek bir birimler arası Çevresel Sürdürülebilirlik Yöneticisi atamayı değerlendirin.
Tüm Veri Merkezi 3
3.2.6 Enerji Yönetimi AB yönergelerine ve uluslararası standartlaştırılmış metodolojilere uygun olarak Enerji Yönetimi için bir plan oluşturun. Örn: ISO 50001
Not: Davranış Kodları, ISO 50001 ile ilgili olarak özellikle veri merkezlerine yönelik beklentileri ve raporlama gerekliliklerini desteklemek için etkin bir şekilde kullanılabilir.
Bu girişimin sorumluluğunu üstlenecek çapraz işlevli bir Enerji Yöneticisi atamayı değerlendirin.
Tüm Veri Merkezi 3
3.2.7 Varlık Yönetimi Hem BT hem de mekanik ve elektrikli varlıklar vb. için Varlık Yönetiminin standart ve kabul edilmiş bir metodolojiye göre uygulanmasını ve kontrol edilmesini sağlayın. Örn: ISO 55000 olacaktır.
Bir veri merkezinde dağıtılan varlıkların sayılarını, türlerini ve amaçlarını anlamak, etkin enerji yönetiminin temelini oluşturur.
Tüm Veri Merkezi 3
3.2.8 Sürdürülebilir enerji kullanımı Yenilenebilir / sürdürülebilir kaynaklardan gelen veri merkezi tarafından kullanılan enerjinin oranını değerlendirin.
Kullanılan sürdürülebilir/yenilenebilir enerjinin toplam enerji tüketimine oranının kayıt altına alınması ve raporlanmasının zamanla beklenen bir izleme ve raporlama gerekliliği haline gelmesi beklenmektedir.
Not: Bu alandaki standartlaştırılmış metrikler EN 50600-4-3 veya ISO/IEC 30134-3 olarak mevcuttur.
EN 50600-4-3 “Bilgi teknolojisi — Veri merkezi tesisleri ve altyapıları — Bölüm 4-3: Yenilenebilir Enerji Faktörü”, yenilenebilir enerjinin (kWh olarak) toplam enerji tüketimine oranı olarak “Yenilenebilir Enerji Faktörü, REF”yi belirtir (kWh)
Not: REF, kuruluştan satın alınan (menşey garantili) ve yerinde üretilen tüm yenilenebilir enerjiyi kapsar. Ancak yerinde üretilen, yerinde tüketilmeyen ve kısmen veya tamamen şebekeye satılan yenilenebilir enerji, REF kapsamı dışında tutulacaktır.
Not: CLC/TR 50600-99-1 ve CLC/TR 50600-99-2, sırasıyla Veri Merkezi Enerji Verimliliği ve Çevresel Sürdürülebilirlik için En İyi Uygulamaları ele almaktadır. Her ikisi de Avrupa EN 50600 Standart serisinin bir parçasıdır.
Not: EN 50600 serisi artık ISO/IEC tarafından ISO/IEC TS 22237 olarak kabul edilmiştir.
Not: ETSI EN 305 200-3-1 KPIREN KPI, net sıfır girişimlerine uygun olarak hem şebekeden gelen enerjiyi hem de sahada tüketilmeyen enerjiyi hariç tutar.
Tüm Veri Merkezi 1
3.2.9 IT kablolama yoluyla cihazlara güç verilmesi BT kablolarıyla beslenen cihazların kullanımını / enerji tüketimini izleyin ve raporlayın.
BT kablolaması, hem veri merkezinin içindeki hem de dışındaki cihazlara güç sağlamak için giderek daha fazla kullanılıyor. Bu teknolojinin avantajı, aynı kablonun hem ağ bağlantısı hem de güç için kullanılabilmesidir. Buna örnek olarak telefon (VoIP) ahizeleri, kameralar, çeşitli farklı çevresel sensörler, hatta LED ışıkları ve aydınlatma kontrolü dahildir.
Not: Buradaki risk, bu gücün doğrudan “IT Yükü” oluşturan ağ anahtarlarından alınmasıdır. DCiE veya PUE gibi cihazlara BT iletişim kabloları üzerinden güç verildiğinde ve kullanım dikkate alınmadığında yanlış göstergeler verebilen enerji kullanım hesaplamalarına bakıldığında bunun dikkate alınması gerekir.
Not: Bu, özellikle IP Telefonda olduğu gibi güç veri merkezinin dışına iletiliyorsa, veri merkezindeki ağ anahtarları potansiyel olarak yakındaki ofis alanlarındaki ahizeleri besliyorsa geçerlidir.
Seçimlik 1
3.2.10 Mobil / değişken iş yüklerinin etkisi Veri merkezlerinin hem tasarımı hem de işletimi sırasında desteklenecek olan iş yükü/yüklerinin türlerini göz önünde bulundurun.
Not: Veri merkezlerindeki geleneksel olarak sabit iş yükü seviyeleri, nispeten sabit güç çekimleriyle sonuçlanmıştır, ancak uygulamalardaki ve yazılımlardaki gelişmeler, giderek daha fazla dalgalanan iş yükleri ve hatta iş yüklerini siteler arasında habersiz bir şekilde geçirme yeteneği ile sonuçlanmaktadır. Bu, yalnızca belirli bir sahadaki gerekli donanım esnekliğini ve güvenilirlik seviyelerini potansiyel olarak değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda kurulu güç ve soğutma altyapısının hem kapasite hem de enerji verimliliği açısından yönetilmesi gereken yolu da değiştirir.
Seçimlik 2
3.2.11 Alternatif enerji üretim teknolojileri Yakıt pilleri, rüzgar enerjisi, fotovoltaik ve biyokütle/biyoyakıtlar vb. kullanan ortak yerel üretim dahil olmak üzere alternatif ve sürdürülebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerji kaynaklarına önem verilmelidir. Bu, şebeke elektriği kaynaklarına daha düşük karbon ayak izi, ekonomik olarak çekici ve güvenilir bir alternatif sağlayabilir.
Not: Bu Uygulama, doğrudan enerji verimliliği sağlamak yerine genel karbon ayak izini azaltmayı ve sürdürülebilirliği iyileştirmeyi amaçlamaktadır.
Seçimlik 1
3.2.12 Hava kalitesini izleyin ve yönetin Performans, enerji verimliliği ve güvenilirlik açısından hem BT donanımını hem de soğutma donanımını etkileyebilecek partiküller veya aşındırıcı unsurlar tarafından kritik donanımın zarar görmemesini sağlamak için hava kalitesinin izlenmesini ve yönetilmesini sağlayın.
Bu, kullanılan filtrelerin seçimini ve planlanan değiştirme programını ve ayrıca rutin teknik temizlik programının sıklığını (varsa, döşeme altı ve tavan boşluk alanları dahil) bildirmelidir.
Filtre seçimleri ISO 16890-1 tarafından belirnecektir.
Not: ASHRAE teknik incelemesi '2011 Veri Merkezleri için Gaz ve Partikül Kirliliği Yönergeleri', veri merkezi hava kalitesinin ISO 14644-8 Sınıf 8'e göre izlenmesini ve temizlenmesini önerir. Bu, rutin teknik temizlik ve basit filtreleme ile sağlanabilir.
Not: Gaz halindeki kirleticiler dahil Havadaki Kirleticiler ANSI/ISA 71.04-2013'e göre yönetilmelidir.
Tüm Veri Merkezi 2
3.2.13 Veri merkezlerinin teknik alanlarını endüstriyel alan olarak düşünün Veri merkezi teknik alanları ve mekanik odaları, yüksek kullanılabilirlikli BT hizmetlerini güvenilir ve verimli bir şekilde sunma birincil amacı ile tasarlanmış ve işletilen endüstriyel bir alan olarak düşünülmelidir.
Not: Bu hedef, teknik alanın enerji verimliliğinin, yerel yasal gereklilik ve yasalara (Sağlık ve Güvenlik vb.) uymak dışında insan konforu ihtiyacından ötürü ödün vermesini önlemeyi amaçlar.
Not: Veri Merkezleri, ofis alanı değil, öncelikli olarak teknik alanlardır ve bu nedenle, ofis çalışanlarının rahatı için değil, partikül ve kirleticilerin girişini önlemek için alanları basınçlandırmak için yalnızca kontrol oluşturan hava hacimlerini ve çevresel koşulları gerektirmelidir. Bu, yalnızca merkezin operasyonel BT donanımını tutması veya mekanik veya elektrik altyapısını desteklemesi amaçlanan alanları ile ilgilidir. Bu alanlar masa veya iş istasyonu içermemelidir.
Not: Bu, veri merkezi binası içinde özel olarak tasarlanmış ve amaca yönelik inşa edilmiş ofis alanını azaltmak veya bu alanlarda koşulları zorlamak için tasarlanmamıştır.
Tüm Veri Merkezi 3
3.2.14 Tesis Dokümantasyonu Kurulu tüm altyapı ve donanımların orijinal olarak tasarlandığı gibi korunmasını ve optimum verimlilik seviyelerinde çalıştırılmasını sağlamak için yüksek kaliteli, doğru İşletme ve Bakım kılavuzlarının, As-Built kayıtlarının, devreye alma kayıtlarının, şemaların ve tek hat şemalarının mevcut olduğundan emin olun.
Doğru belgeler ve kayıtlar, donanım üreticileri tarafından yerleşik enerji verimliliği işlevlerinin doğru çalışması ve kullanımı için çok önemlidir.
Herhangi bir ayar değiştirildiğinde veya donanım eklendiğinde, parça değişimi veya modifikasyonda kayıtlarda güncellemeler yapılmalıdır. Tarihsel kayıtlar da tutulmalıdır.
Ayrıntılı ve doğru belgelerin etkin bir şekilde tutulması ve teslimi, herhangi bir proje devrinin önemli bir parçası olmalıdır.
Not: Bu alanla ilgili daha fazla ayrıntı için EN 50600-3-1'e başvurulabilir.
Tüm Veri Merkezi 3
3.2.15 Eğitim ve Geliştirme Veri Merkezi Yöneticisinin ve atanmış herhangi bir Enerji Yöneticisinin bir enerji verimliliği rolünü yerine getirmek için ilgili ve uygun eğitime sahip olduğundan ve En İyi Uygulamaları (bu Davranış Kuralları gibi) derinlemesine etüd ettiğinden emin olun.
BT enerji kullanımını azaltmak için kurumsal stratejileri desteklemek için hem BT hem de Tesis personelinin Veri Merkezi enerji verimliliği En İyi Uygulamalarından (bu Davranış Kuralları gibi) haberdar olmasını sağlayın.
Bilgi tekellerini kaldırın ve veri merkezi Operasyonları ve Yönetimi ile ilgili minimum düzeyde ortak anlayışı teşvik edin.
Bireysel kişisel gelişimi iyileştirmek ve uygun nitelikli ve deneyimli veri merkezi personeli geliştirmek için genel bir eğitim metodolojisi tanımlanmalı ve ilgili tüm personele iletilmelidir.
Not: Veri merkezinin verimli çalışması için uygun şekilde eğitilmiş ve kalifiye personel şarttır.
Tüm Veri Merkezi 3


3.3 Dayanıklılık Düzeyi ve Daha iyi duruma getirme 

Veri merkezlerindeki en önemli verimsizlik kaynaklarından biri, fazla alan, güç veya soğutma sağlanması ve tesislerin kısmi kapasitede çalıştırılmasıdır. Monolitik tasarlanmış tesisler, modüler tasarımının aksine önemli ve sıklıkla gereksiz bir sermaye harcamasını temsil eder. Ayrıca, veri merkezinin dayanıklılık seviyesi arttıkça, sabit genel giderler nedeniyle verimsizlikler artar ve bu, düşük kapasite kullanımı ile birleşir.
No Ad Açıklama Yeri Değeri
3.3.1 İş gereksinimlerine uygun dayanıklılık oluşturun Bir ortak yerleşim müşterisi olması durumunda, yalnızca esneklik düzeyi ve dolayısıyla iş gereksinimleri ve etki analizi tarafından fiilen gerekçelendirilen kullanılabilirlik oluşturulmalı veya satın alınmalıdır.
2N altyapıları genellikle gereksiz ve uygunsuzdur. Veri merkezinde yalnızca tek bir dayanım düzeyi mevcutsa, BT platformunu birden çok siteye bölerek ve uygulamaları tek bir sitenin kaybına karşı dayanıklı hale getirerek kritik hizmetler için artan bir esneklik veya kullanılabilirlik elde edilebilir.
Yeni yapı veya güçlendirme 5
3.3.2 Birden fazla es-neklik  seviyesini göz önünde bulundurun Farklı mahallere çoklu düzeyde güç ve soğutma  esnekliği sağlayabilen tek bir veri merkezi oluşturmak mümkündür. Pek çok ortak yerleşim sağlayıcısı, örneğin KGK veya jeneratör yedeği olmadan isteğe bağlı "gri" güç beslemeleri gibi bunu zaten sağlıyor. Yeni yapı veya güçlendirme 3
3.3.3 Maksimum 18 aylık beyaz alan kapasitesi için güç ve soğutmanın daha iyi duruma getirilmesi Veri merkezinde aşırı güç ve soğutma kapasitesinin sağlanması, önemli sabit kayıplara neden olur ve gereksizdir. Modüler (ölçeklenebilir) genişleme için bir veri merkezi planlamak ve ardından bu kapasiteyi sürekli bir genişleme programında oluşturmak daha verimlidir. Bu aynı zamanda BT donanımının teknoloji 'üretimi' ile destekleyici izleme ve değerlendirme altyapısının eşleştirilmesini sağlayarak hem verimliliği hem de iş gereksinimlerine yanıt verme yeteneğini geliştirir. Yeni yapı veya güçlendirme 3
3.3.4 Kısmi Yük verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için altyapı tasarlayın Veri merkezinin tüm alanları, kısmi dolum / kısmi yük ve değişken IT elektrik ve soğutma yükleri altında tesisin enerji verimliliğini en üst düzeye çıkaracak şekilde tasarlanmalıdır. Bu, tek seferlik modüler tahsislere ektir ve altyapının dinamik yüklere tepkisi dikkate alınmalıdır.
Örn: Pompalar, fanlar ve kompresörler için uygun şekilde kontrol edilen Değişken Frekanslı (veya hızlı) Sürücü.
Yeni yapı veya güçlendirme 3
3.3.5 Uygun dayanıklılık seviyeleri tasarlayın İş taleplerinin gerektirdiği hizmet esnekliğini ve kullanılabilirliğini elde etmek için veri merkezi, BT donanımı, yazılım ve ağ düzeylerinde uygun dayanıklılık düzeylerinden yararlanın.
Yüksek düzeyde esneklik kurmak, genel enerji verimliliğini azaltan birden fazla yedek ünite gerektirir.
Seçimlik 4


Kaynak: 

Avrupa Komisyonu'nun bilim ve bilgi servisi olan Ortak Araştırma Merkezi (JRC)
EU Science Hub https://ec.europa.eu/jrc

JRC123653

© European Union, 2021

The reuse policy of the European Commission is implemented by the Commission Decision 2011/833/EU of 12 December 2011 on the reuse of Commission documents (OJ L 330, 14.12.2011, p. 39). Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under the Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of photos or other material that is not owned by the EU, permission must be sought directly from the copyright holders.

All content © European Union, 2021, except where indicated otherwise
 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt