×

LED Aydınlatmanın Doğal Çevre Üzerindeki Etkisi ETP Webinar



LED Aydınlatmanın Doğal Çevre Üzerindeki Etkisi
ETP Webinar 



Zeynep Akkaya, Sabri Günaydın 


“ETP Çevre ve Sağlık, AEEE  Çalışma Grubu”   olarak   webinarlarımıza devam ediyoruz. 

Her geçen gün yaygın daha yaygınlaşan LED aydınlatmanın pek çok avantajı olduğunu biliyoruz. Ancak LED aydınlatmada dahil olmak üzere  tüm yapay aydınlatmalarda kullanılan yapma ışık  kaynakları, doğal hayatı paylaştığımız  farklı türler tarafından farklı algılanmakta  ve türlere  bağlı olarak farklı, çoğu zamanda ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu görüşten yola çıkarak, LED aydınlatmanın farklı türlerin fizyolojisi, davranışı ve ekolojisi üzerindeki etkileri sahada yapılan çalışmalara dayanılarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmaların şaşırtıcı sonuçlarını paylaşmak, gece uygulanan yapay aydınlatmanın ekolojik etkisini azaltmak için önerileri birlikte öğrenmek ,ama en önemlisi  Uluslararası Aydınlatma Komisyonu ( CIE )   Yapay Aydınlatma ve Doğal Yaşam Üzerindeki Etkisi için çalışan Teknik Komitenin  ( TC 4-61)  desteği ile hazırlanan öneriler raporunu sizlere sunmak üzere bir araya gelmeyi diliyoruz. 

Bu etkinlikte bizlerle birlikte olacak Sn.  Dr. Annika Jägerbrand  ve Sn. Dr. Constantinos  Bouroussis , yapay aydınlatmanın doğal yaşam  üzerindeki etkilerini en aza indirmenin yolları konusunda rehberlik sağlamak üzere kurulan  ve  Uluslararası Aydınlatma Komisyonu ( CIE )  Yapay Aydınlatma ve Doğal Yaşam Üzerindeki Etkisi Teknik Komitesinin  ( TC 4-61)  üyeleridir. 

“LED Aydınlatmanın Doğal Çevre Üzerindeki Etkisi” konulu ETP Webinarımız 18 Aralık Cuma saat 19:50-21:30 arasında Sn. Prof. Dr. Banu Manav, Sn. Zeynep Akkaya, Sn. Murat Çap moderatörlüğünde gerçekleştirilecektir. 

ETP  Webinarımızın konuşmacıları konuşmalarını İngilizce gerçekleştirilecek olup, soru-cevap bölümümüz dahil Türkçe çeviri yapılacaktır. 

Webinarımıza katılımınız için öncelikle kayıt olmanız gerekmektedir.Kayıt ile ilgili bilgiler aşağıdaki webinar programı, konuşmacılarımız ve katılıcımlarımızın tanıtılması sonrasındadır. 

 ETP Webinar Programımız 

19.50 - 20.00   Davetlilerin Katılımı
20.00 - 20.05   Hoş geldiniz  
20.05 - 20.45   Dr. Annika Jägerbrand – LED Aydınlatmanın Hayvanlar ve Doğal Çevre Üzerindeki Etkileri 
20.45 –21.15  Dr.Costis Bouroussis – Rahatsız Edici Işığın Etkilerini Azaltmak için  Öneriler veya Işık Kirliliğini                                Azaltmak İçin Öneriler  
21.15 – 21.30 Soru – Cevap  
Konuşmacılarımız 

Dr Annika Jägerbrand  




İsveç Halmstad Üniversitesi'nde Çevre Bilimlerinde Yardımcı Doçent olarak görev yapmaktadır. Ekoloji alanında doktora derecesine sahip olmasına rağmen on yılı aşkın bir süredir yol aydınlatması konusunda araştırma projelerine liderlik etmektedir. Deneyimli ve disiplinli bir araştırmacı olan Annika LED aydınlatmanın  ekolojik etkisi ve  bu etkilerin azaltılmasına  karşı önlemler üzerine araştırmalar yapmaktadır. Yapay aydınlatmanın doğal yaşam üzerindeki  etkisi gibi çevresel sorunlarda da birkaç yıl danışman olarak çalışmıştır.  2020 yılında faaliyete geçen bir CIE Teknik Komitesi olan TC 4-61 "Articifical Lighting and its Impact on Natural Environment" başkanlığı görevini yürütmektedir.


Dr. Constantinos Bouroussis 



Atina Ulusal Teknik Üniversitesi'nde (NTUA)  görev yapmaktadır. Elektrik ve Bilgisayar Mühendisidir. Yol ve Tünel aydınlatma ölçümleri alanında Atina Ulusal Teknik Üniversitesi'nden (NTUA) doktora derecesini almıştır. Otuzdan fazla uluslararası ve ulusal olarak finanse edilen projeye katılmıştır. Aynı zamanda bağımsız bir teknik danışman olarak çalışmaktadır. İlgi alanları arasında aydınlatma teknolojisi, fotometri, görüntüleme sensörleri  ve insansız hava sistemleri bulunmaktadır. Aydınlatma ölçümleri ve aydınlatma altyapılarının değerlendirilmesi, aydınlatma planlaması, aydınlatma eğitimi, ürün modelleme ve diğer konularda kapsamlı deneyime sahiptir. CIE 2. Bölümde Yunanistan'ın ülke temsilcisi  ve yine CIE  4. Bölümde raportör olarak görev yapmaktadır. Buna ek olarak, Yunanistan  Yol Aydınlatması Teknik Kılavuzu,Yol ve Tünel Aydınlatması için Yunanistan Ulusal Yönetmeliği'nin hazırlanması çalışmalarından sorumlu komitelerin baş yazarlığını yapmıştır. 

Moderatörlerimiz 

Prof. Dr. Banu Manav



Lisans Eğitimini Bilkent Üniversitesi, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nde , Yüksek Lisans Eğitimini, Bilkent Üniversitesi, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nde , Doktora Eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Anabilim Dalı Yapı Bilgisi Programı’nda tamamlamıştır.  Araştırma Alanları, yapma aydınlatma sistem tasarımları, mekan algısı, ışık ve renk, ışık- sağlık-aydınlatmada kalite, kullanıcı konforu -tasarım parametreleri olan Manav’ın  otuz makalesi, yurtiçi ve yurtdışında sunulmuş ve basılmış elli bildirisi, dört adet yurtiçi ve yurtdışında davetli seminer sunumları, mesleki röportajları bulunmaktadır. Manav’ın çeşitli idari görevleri, aktif olarak yürüttüğü komite ve komisyon görevleri, bilimsel ve mesleki kuruluşlara üyelikleri bulunmaktadır. Aydınlatma Türk Milli Komitesi 6., 7. ve 8. Dönem Yönetim Kurulu üyesi ve saymanı, 9. Dönem ATMK genel sekreteri, ETP İnsan Odaklı Aydınlatma Çalışma Grubu lideridir. TÜBİTAK teşvik ödülleri olan Banu Manav, yirmiyi aşkın ulusal/uluslararası kongre, yarışma, çalıştay düzenlemiş, çeşitli sertifika programlarında eğitmenlik yapmıştır. 2017-2020 yılları arasında  İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde tam zamanlı öğretim üyesi, Dekanlık görevini yürütmüştür.2020 ekim  ayından  itibaren  Kadir Has Üniversitesi  Sanat ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümünde Tam Zamanlı öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir.  İleri düzeyde İngilizce bilen Prof.Dr Banu Manav, evli ve iki çocuk annesidir.


Zeynep Akkaya



1970 yılında Ankara da doğdu, sonrasında babasının görevi sebebiyle Türkiye pek çok farklı il ve ilçede ilk, orta ve lise eğitimimi tamamladı. 1992'de İTÜ Elektrik ve Elektronik Fakültesi Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur.. Üniversite mezuniyetinin ardından önce İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadi Enstitüsü programını tamamladı sonra da ağabeyimin teşviki ile kısa bir süre yurtdışında bulundu.1994 yılından beri de Aydınlatma Sektöründe farklı görev ve sorumluluklarla profesyonel yolculuğuma devam  etmektedir. Evli ve 1 erkek çocuk annesidir. ATMK Yönetim Kurulu Üyesi, AGID genel sekreteri, ETP Aydınlatma Çalışma Grubu Üyesi, ETP AEEE, Çevre ve Sağlık çalışma grubu üyesidir. 

Murat Çap



Avrupa’da  atmosferik aydınlatma, ses, görüntü sistemleri tasarımcısı ve enerji tasarrufu danışmanlığı  yapmaktadır. Profesyonel Aydınlatma Tasarımcıları Birliği (IALD) ve Aydınlatma Türk Milli Komitesi, ETP Çevre ve Sağlık, AEEE çalışma grubu üyesidir.



ETP  webinarımıza  katılımı  aşağıdaki “Katılımcı”  linkini tıklayarak "kamera bağlanmaksızın" gerçekleştirebilirsiniz. 

Toplantıya “Katılımcı”  olarak  katılmak için lütfen tıklayınız.

Webinarımıza katılımınız için öncelikle kayıt olmanız gerekmektedir. Yukarıdaki   linki tıkladıktan sonra karşınıza  gelen  aşağıdaki görüntüde göreceğiniz sayfada sol taraftaki konuşmacılarınızın resimlerinin  altındaki "Etkinlik Durumu" sağ tarafındaki  "Kaydol"  linkine tıklamanızı rica ederiz. 



Kaydol linkine tıkladıktan sonra "Ad,  Soyadı ve E-posta adresinizi"  girdikten sonra kayıt formundaki diğer bölümleri doldurmayabilirsiniz, sadece formun en alt bölümündeki, “Gelecekteki seminerler hakkında bilgi almak ister misiniz?  “Evet” ya da “Hayır” ’ı işaretlemeniz ve  “Gönder” e tıklamanız yeterlidir. 


Webinar katılımcılarının  online katılımcı linkine kayıt olduktan sonra kendilerine gelen katılım e-postasındaki "ETKİNLİĞE KATIL"   linkine tıkladıklarında açılan webex sayfasından "ŞİMDİ KATIL" linkine tıklayarak ETP online söyleşimize katılımlarını rica ederiz.

Tarafınıza gelen katılımcı E-posta ‘sında sol üst köşedeki “KABUL ET” ‘e tıklarsanız, tarafına gelen online söyleşi davetimiz Outlook takvimine entegre olacak ve tarafınıza gönderdiğimiz e-posta gelen kutusunda görünmeyecek ve ETP online söyleşimize katılımınızı  Outlook takvimi üzerinden gerçekleştireceksiniz. 


Ücretsiz Webex yazılımı  linki  için lütfen tıklayınız. 

Bu linkten de ücretsiz kayıt ve sonrasında Etkinlik Numarası ve Etkinlik Parolası ile de online bağlanabilirsiniz. 

Tüm katılımcıların  online söyleşi   başlamadan   üst soldaki menüde soldan beşinci ses menüsüne tıklamanızı ve açılan pencereden “Hoparlör, Mikrofon ve Kamera “ menüsüne tıklayıp  hoparlör, mikrofon ve kameralarını test etmelerini önemle rica ederiz.

ETP  webinarımız  sizlerin giriş yaparak bağlantılarınızı, mikrofon ve kameralarınızı test etmemiz için başlangıç saatinden 15 dakika önce açılacaktır. 

Tüm  katılımcılarımızın olası internet alt yapı problemleri nedeniyle online söyleşi  başlangıcından sonuna kadar mikrofonlarını  kapatmalarını önemle rica ediyoruz.
 
Online söyleşi sırasında ve sonunda sorularınızı  webex  yazılım ara yüzünde sağ alt taraftaki  “S-Y (Soru –Yanıt) “  üzerinden yazılı olarak gönderebilirsiniz. 

Online söyleşimiz  bittiğinde arzu eden arkadaşlarımız sorularını  mikrofonlarını açarak  bizlerin gelen sorulara göre yönlendirmemizle sorabilirler. 

ETP Webinarlarımızda   görüşmek dileğiyle, sağlıklı günler diliyoruz.


Zeynep Akkaya,  Sabri Günaydın 

Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt