×

Kötü Yönetici ve Çalışanlara Etkileri Bölüm-2



Kötü Yönetici ve Çalışanlara Etkileri 
Bölüm-2


Levent Taşkın 
Bunların dışında ‘’kötü bir yönetici neler yapar ve bizi çalışırken ne kadar mutsuz eder ‘’ sorusunu sorduğumuzda, kötü bir yöneticinin daha o kadar fazla söyleyecek olumsuz tutum ve davranışı vardır ki, saydıkça insanın sayası geliyor. Ben de bu özellikler daha ne olabilir diye aklımdan geçirdiğimde, 30 yıllık üst düzey yöneticilik yaptığım iş hayatımda karşılaştığım ya da beraber çalıştığım kötü örneklerden gözlemlediğim olumsuz davranışları kolayca sıralayabiliyorum. Bunları düşünürken bir yönden kötü anılarımı ve zor dönemlerimi hatırlıyorum. Bir yandan da bu olumsuz tutumları sergileyen kişilerle çalışırken asla yapılmaması gereken birçok şeyi de deneyimleyerek bünyeme katma fırsatının bir şans olarak görüyorum. Asla ama asla yapmayacağım dediğim birçok kötü tutum ve davranışı bana yaşatarak öğreten tüm kötü yöneticilerime bu nedenle minnettarım. Yüksek performanslı, insan ve ekip çalışması odaklı, personel ve müşteri memnuniyeti her zaman üst seviyede olan yöneticilik kariyerimde bana ne yapılmaması gerektiğini çok iyi göstermişler.

Ben de kötü bir yöneticinin genel olarak başka ne tür olumsuz tutum ve davranışları olduğunu açıkça sıralamak isterim.
 
Kötü bir yönetici çalışanı bezdirir, bütün enerjisini gün içinde yok eder. Bir de bilgisiz ve insan ilişkilerinde zayıf ise ızdırap başlatır. Koltuğundan ve kendi yeteneklerinden emin değilse biat edilmesini isteyerek sizi pasifize eder. Sonra da içinizdeki saygı yok olur ve nefret edecek hale getirir sizi. Bir yöneticinin nefret uyandırması; ne zaman ayrılacağının beklenmesini hissettirmesi demek, kabul etmediği birçok tutum ve davranış yanlışlığının varlığını gösterir. Gittiğinizde arkanızdan sevinç duyulması; çalışırken kaliteli personelin neden bir türlü ekibinizde olmaması kötü bir yönetici olduğunuzun önemli belirtileridir.

Kötü bir yönetici adalet duygusundan yoksundur ve kayırmacıdır. Yalakalığa önem verir, egosunu okşayanları ödüllendirir. Kişilik haklarına saldırır, biat bekler, yetki ve delegasyon yapmaz. İyi personeli kendisine rakip görür. Koltuğunu karşısındakini ezmek ve her dediğinin itirazsız kabul edilmesi için güç tatmini amacıyla kullanır. Eleştiriye tahammül edemez. Farklı fikirlerden asla hoşnut olmaz. Sözünüzde durmaya gerek görmez, ne de olsa gücü var kim ne der ki ?
İyi fikirleri hemen kendi fikiri gibi yukarı taşır. Başarıyı sahiplenir, başarısızlıkta ekibi suçlayıp birilerinin biletini kesip koltuğunu sağlama almayı sever. Mikro yönetim yaparak geç saatlere kadar çalışılmasını ister. Sürekli yüksek sesle konuşarak veya korku yaratarak egosunu tatmin eder.

Sık sık karar değiştirir ve sonra da verdiği kararın arkasında durmaz. Çalışanlar sürekli değişen kararlarından dolayı başa döner ya da kafaları karışır ve ne yapacağını bilemez hale gelir. Kararına göre talimat verir, ancak iş olumsuz olursa bu talimatı vermediğini söyler ve işin içerisinden aklınca sıyırır. Topu çalışanının üzerine atar ve ortadan kaybolur. Çalışanını herkesin önünde eleştirir ve hatta sesini yükselterek onu azarlar. Çalışanına asla güven duymaz ve vereceği her işin eksik veya yanlış geleceğine inanmıştır. Aslında her iş kendisinde bitsin ve onsuz iş yapılamaz istensin ister. Böylece egosunu okşar ve bunu çok sever.

Cesareti yoktur, asla çalışanlarının haklarını veya taleplerini üst yönetime savunamaz. Çalışanını suçladığında onun verdiği cevabı dinlemez, açıklama yapmaya çalıştığı konuşmasını keser. O sadece çalışana gözdağı vermeyi veya tehdit etmeyi çok sever. Organize olmak da sorun yaşar, zamanında işleri bitiremez ve hep yoğun olmaktan şikayet eder. Her işi kendisi yaparak geç saatlere kadar çalışarak üst yönetim tarafından fark edilmeyi bekler. Çalışanlarını da geç saatlere kadar yanında kalsın ister. Bedenleri orada olsun yeter, kendisi gibi geç saate kalanları diğerlerine göre kendince önemser.
 
Bu tanıma uygun kötü yöneticiler size mobbing uygular ve sürekli özgüveninizi yok edecek davranışlarla sizi şirket dışına itmeye çalışır. Bu şekilde iyi personelin sistemde kalıp kendisine rakip olmasını veya bir gün fark edilerek kendisinden daha ön plana çıkmasını engellemiş olur.

İnsani değerlerden uzak bu tarz kişiliklerin tamamı, yardıma ihtiyacı olan hasta kişiliklerdir. Onların varlığını sürdürdüğü şirketler de mutsuz çalışanlara sahip, personel döngüsü yüksek ve hastalıklı bir yapıya sahiptir.

Şirket yönetimi kötü yöneticilerle bazen uzun süre yollarını ayırmazlar ve buna çalışanlar ve hatta müşteriler bile bir anlam veremezler. Bunun bazı nedenleri vardır. Bence en önemli nedenlerden birisi personelin yöneticinin tutum ve davranışları ile yetkinliğini kötü olarak değerlendirirken, üst yönetim ise aynı yöneticiyi farklı değerlendirir. Çünkü aynı yönetici üst yönetime karşı kendini çok iyi pazarlamayı becerebilir. Aynı zamanda üst yönetim ile iletişimi ve kişisel diyaloğu üst seviyede olabilir. Onların isteklerini birebir yapıyor olması, itiraz etmemesi, uzlaşmacı olması ve bilançoyu yönetme becerisi üst yönetim için en önemli kriterler olabilir. Üst yönetimle iletişimlerini iyi tutup, onay ve güvenlerini kazanmayı başarırlar. Ancak ekip arkadaşlarıyla etkileşimleri istenen seviyede değildir ve zaten bunu bilerek yapıyordur.

Diğer bir nedeni de şirketin hedefleri ve planlaması doğrultusunda beklenen finansal değerlerin elde ediliyor olmasıdır. Şirket istenen büyüme veya karlılık değerlerine ulaşıyordur. Ürün ve hizmet konusunda rekabetçidir ve müşteriler bu nedenle zaten tercih ediyordur. Bu arada çalışanlar da kötü yöneticisine rağmen özveri ile çalışıyor ve müşterilerle ilgileniyorsa her şey yolunda gözükmektedir. Böyle olduğu sürece üst yönetim sonuca bakar ve kötü yöneticinin çalışanla arasındaki ilişki yönetimini sorgulamaz. Hatta dikkate bile almaz. Kötü yönetici işler yolundayken bunu lehine kullanmayı bilir ve yüksek egosuyla daha fazla çalışanına ezici davranır.

Kötü yöneticiler bir yandan bizi mutsuz edip, bize nefes alma zorluğu yaşatırken, diğer yandan sabırlı olmayı ve zor kişilere karşı tahammül ederek iş yapma becerisini geliştirir. Bu kadar mı? Tabi ki hayır.
 
Her şeyi sadece iyi ve örnek yöneticilerden öğrenemeyiz. En hızlı ve akılda kalıcı öğrenmenin bir yolu da kötü yöneticilerin yaptıklarını gözlemlemektir. Onları dikkatlice gözlemlerseniz, onların yaptıklarını yapmamayı hedef alırsanız çok şey öğrenirsiniz.
 
Yöneticinizi ve yönetimin anlayışını değiştiremeyeceğinize göre, siz hem gözlemleyerek öğrenip, hem de kendi geleceğiniz için yeni fırsatlara yelken açmanız gereklidir. Yoksa o kötü yönetici ve yönetimin altında hem gelişemez, hem kariyer elde etmenize izin verilmez, hem de bu ortamı yıllar geçtikçe kabullenir ve özgüveninizi yitirirsiniz. Yıllarınızı boşa harcar, rekabetin dışında kalır ve cesaretinizi kaybedersiniz.
 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt