×

Korku ile Yöneten, Kendini Guru Olarak Gören Bencil ve Narsist Yönetici



Korku ile Yöneten, Kendini Guru Olarak Gören Bencil ve Narsist Yönetici

Levent Taşkın
 
Kendisini “guru” olarak gören, "bencil" ve "narsist" bir yöneticiyle benim gibi çalışma tecrübesi olanlar vardır. Bu süreçte en çok kazanım sağladıklarım; sabır ve kendimi motive edebilme becerisi olmuştur. Düzensiz çalışır ve her gece geç saatlere kadar kalırken sizin de kalmanızı bekler. Yeterki gece işte bedeninizle kalın, ruhunuz dışarda olsun önemli değil. Ailenizle ilgilenmeniz gerektiğinde anlayış beklememeyi öğrenmelisiniz. Randevu ve görüşmelerine hep geç kalır. Sizi görüşmeye çağırır ve onlarca dakika odası önünde beklemenizi bekler. Kendisini herkesten büyük gördüğü için, karşıdakini ve onun fikirlerini hiç önemsemez. Fikri uygulamada başarılı olmaz ise size döner ve “ sen inanmadığın için sonuç alamadık” der. Sakin kalmayı burada öğreniyorsunuz. Farklı düşünüyorsanız yandınız, üstünüze gelir ve kendisine hakaret edilmiş gibi hiddetlenir. Tepki vererek hatalı duruma düşmemeyi öğreniyorsunuz. Yardımcı olup, destek olduğunuzda teşekkür ya da güleryüz beklememeyi; kendi özgüveninizi yüksek tutmayı öğreniyorsunuz. Ekip içinde ekip üyelerini sert bir dille eleştirirken; onunla didişmemeyi ve daha sonra uygun bir zamanda görüşmeyi tercih ederek gerginlik yaratan olmamayı öğreniyorsunuz. Yeter ki her fırsattan veya her olumsuz durumdan bile bir şey öğrenmeyi bilelim.

Bir yöneticinin yönetsel becerisi ve yetkinliği zayıf ise tek bildiği yol koltuğunun gücünü kullanmaktır. Kısacası “korku “ ile yönetmeyi seçer.

Krizlerin sık sık yaşandığı ve ekonomik dalgalanmanın sürekli iş hayatının gelgitlerini ortaya çıkardığı ülkemizde bu tür yöneticilerle çalışmak felakettir. Zaten zor olan pazar koşulları ve hedeflere ulaşma baskısı aşırı stres yaratır. Bir de işten atılma tehditiyle gizli veya net bir şekilde tehdit yaratan bu tür yöneticiler çalışanları bezdirir. Bu tarz yöneticilerin en büyük zayıflığı, özgüven eksikliğidir. Bu eksiklik onlara bir koruma kalkanı ihtiyacı yaratır. Bu kalkan; kendilerinin ulaşılmaz olmasını sağlamaktır. Sıfır iletişim, korku, biat, yüksek ses tonu, sert bakışlar, yüksek ego, kibir ve tehdit bu kalkanı onlara sağlar. Böylece kendilerini ulaşılmaz sağladıklarına inanırlar. Bilgi ve yetkinlik eksikliğini, maalesef otorite kurmaya odaklanarak gidermeye çalışırlar.
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt