×

ISO/IEC İlk Yapay Zeka Yönetim Sistemi Standardı ?



ISO/IEC  İlk Yapay Zeka Yönetim Sistemi Standardı ?


ISO/IEC 42001 Nedir?

ISO/IEC 42001, kuruluşlar içinde Yapay Zeka Yönetim Sistemi (AIMS) kurma, uygulama, sürdürme ve sürekli iyileştirme gerekliliklerini belirten uluslararası bir standarttır. AI tabanlı ürün veya hizmetler sağlayan veya kullanan kuruluşlar için tasarlanmıştır ve AI sistemlerinin sorumlu bir şekilde geliştirilmesini ve kullanılmasını sağlar.

ISO/IEC 42001 neden önemlidir?

ISO/IEC 42001, hızla değişen bu teknoloji alanı için değerli rehberlik sağlayan dünyanın ilk AI yönetim sistemi standardıdır. Etik hususlar, şeffaflık ve sürekli öğrenme gibi AI'nın ortaya koyduğu benzersiz zorlukları ele alır. Kuruluşlar için, inovasyonu yönetişimle dengeleyerek AI ile ilişkili riskleri ve fırsatları yönetmek için yapılandırılmış bir yol belirler.

Faydalar
 
Risk ve fırsatları yönetme çerçevesi
Yapay zekanın sorumlu bir şekilde kullanıldığını gösterin
İzlenebilirlik , şeffaflık ve güvenilirlik
 Maliyet tasarrufu  ve verimlilik artışı


ISO/IEC 42001 kimler içindir?

AI tabanlı ürün veya hizmetleri geliştirmek, sağlamak veya kullanmakla ilgilenen her büyüklükteki kuruluş. Tüm sektörlerde geçerlidir ve kamu sektörü kuruluşlarının yanı sıra şirketler veya kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için de geçerlidir.


Bu standart tüm yapay zeka sistemleri için geçerli mi?

Evet, çeşitli yapay zeka uygulamaları ve bağlamlarında uygulanabilir olacak şekilde tasarlanmıştır.


Yapay zeka yönetim sistemi nedir?

ISO/IEC 42001'de belirtildiği gibi bir YZ yönetim sistemi, YZ sistemlerinin sorumlu bir şekilde geliştirilmesi, sağlanması veya kullanılmasıyla ilgili olarak politika ve hedeflerin yanı sıra bu hedeflere ulaşmak için süreçler oluşturmayı amaçlayan bir kuruluşun birbiriyle ilişkili veya etkileşimli unsurları kümesidir. ISO/IEC 42001, bir kuruluş bağlamında bir yapay zeka yönetim sisteminin kurulması, uygulanması, sürdürülmesi ve sürekli iyileştirilmesi için gereklilikleri belirler ve rehberlik sağlar.

ISO/IEC 42001'in hedefleri nelerdir?

ISO/IEC 42001 standardı, teknoloji hızla gelişirken bile kuruluşlara yapay zekayı sorumlu ve etkili bir şekilde kullanmaları için ihtiyaç duydukları kapsamlı rehberliği sunar. Yapay zekanın çeşitli yönlerini ve bir kuruluşun çalıştırabileceği farklı uygulamaları kapsayacak şekilde tasarlanmıştır ve risk değerlendirmesinden bu risklerin etkili bir şekilde ele alınmasına kadar yapay zeka projelerini yönetmek için bütünleşik bir yaklaşım sağlar.


ISO/IEC 42001'i uygulamanın başlıca faydaları nelerdir?
  • Sorumlu Yapay Zeka : Yapay zekanın etik ve sorumlu bir şekilde kullanılmasını sağlar.
  • İtibar yönetimi : Yapay zeka uygulamalarına olan güveni artırır.
  • Yapay Zeka Yönetişimi : Yasal ve düzenleyici standartlara uyumu destekler.
  • Pratik rehberlik : Yapay zekaya özgü riskleri etkili bir şekilde yönetir.
  • Fırsatları belirleme : Yapılandırılmış bir çerçeve içerisinde inovasyonu teşvik eder.

ISO'nun yapay zeka konusunda ne tür standartları var?

ISO, yapay zekanın risklerini azaltmaya ve ödüllerini en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olan bir dizi standarda sahiptir. Bunlar arasında yapay zeka için terminoloji oluşturan ve yapay zeka alanındaki kavramları tanımlayan ISO/IEC 22989; makine öğrenimi teknolojisini kullanan genel bir yapay zeka sistemini tanımlamak için bir yapay zeka ve makine öğrenimi (ML) çerçevesi oluşturan ISO/IEC 23053 ve kuruluşlar için yapay zeka ile ilgili risk yönetimi konusunda rehberlik sağlayan ISO/IEC 23894 yer alır.

Öte yandan ISO/IEC 42001 bir yönetim sistemi standardıdır (MSS). Bu standardı uygulamak, Planla-Yap-Kontrol Et-Harekete Geç metodolojisini kullanarak bir organizasyonun AI ile ilgili sağlam yönetimi için politikalar ve prosedürler koymak anlamına gelir. Belirli AI uygulamalarının ayrıntılarına bakmak yerine, bir organizasyon genelinde AI ile ilgili riskleri ve fırsatları yönetmenin pratik bir yolunu sağlar. Bu nedenle herhangi bir işletme veya kuruluş için değer sağlar.

Standardın ön izlemesi ve satın almak için lütfen tıklayınız. 

Kaynak: https://www.iso.org/ 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt