×

Güneşli Günler Bizi Bekler! Güneş Enerjisi Nedir? Güneş Modülü Bileşenleri

gunes-modulu

Güneşli Günler Bizi Bekler! Güneş Enerjisi Nedir? Güneş Modülü Bileşenleri


Yazı Dizisi-1


Özge Demirbaş Baki


Başlangıç olarak sizlere kısaca Güneş enerjisi ile elektrik üretimini basitçe anlatıp güneş modülünün üretim aşamalarını özetleyeceğim.

Güneş enerjisi Güneş ışığından enerji elde edilmesine dayalı bir teknolojidir. Yenilenebilir enerji çeşidi olan güneş enerjisi, çevresel olarak temiz bir birincil enerji kaynağıdır.

Güneş’ten nasıl elektrik üretildiğinden bahsedelim. Günümüz teknolojisinde kullanılan güneş modülleri yarı iletkenlerin fotovoltaik etki özelliğini kullanarak, Güneş ışığından elektrik enerjisi üretirler. Güneşten gelen ışınların getirdiği fotonlar yarı iletkenden maddenin içindeki elektronları harekete geçirerek elektrik akımı sağlar. Gelin en baştan güneş modüllerinin nasıl yapıldığına bakalım.

Güneş modüllerinin hammaddesi nedir? Cevap doğada saklı…Kum. Evet günümüzde üretilen güneş panellerinin çoğu Dünyada ikinci sırada bol bulunan element ve plaj kumunun temel bileşeni olan Silikon maddesinden yapılmaktadır.

silikon-hammaddesi

Silikon hammaddesi
Güneş paneli yapımındaki ilk adım, yüksek saflıktaki silikondan (99.999999%) dev bloklar olan silikon külçeler oluşturmaktır.

silikon-ingots

Silikon ingots
Ardından silikon külçe lazer testere kullanarak ince levhalar halinde dilimlenir.

dilimlenmis-silikon-wafers

Dilimlenmiş silicon wafers
Sonrasında levhanın yansıtma özelliğini, levhanın yüzeyinde minik piramitler oluşturacak kimyasal bir yüzey dokuma işlemiyle düşürülür ki foton yakalama esnasında bu önemlidir.
Silikon levhayı güneş ışığından elektriğe dönüştüren bir malzemeye dönüştürmek için yüksek sıcaklıktayken fosfor silikon levhaya enjekte edilir. Ardından, hücrenin ön ve arka yüzeylerindeki metalden temas noktalarını silikonda üretilen elektronları toplamasını sağlayacak şekilde çökeltilir. Böylece solar hücreler üretilmiş olur.

gunes-hucreleri

Güneş Hücreleri
Bir güneş paneli yapmak için solar hücrelerden 48, 60 veya 72 adedi bir araya getirilir ve iki tabaka etilen vinil asetat (EVA) arasına dikkatlice yerleştirilir. Daha sonra tüm gövde solar hücrelerin etrafında sıkı bir koruyucu koza oluşturacak şekilde ısıtılır. Ardından, yapısal bütünlük ve koruma amacıyla birbirine su geçirmez bir yapışkanla bağlanacak şekilde, ön yüzeye cam ve çevresinin etrafına alüminyum çerçeveler yerleştirilir. Son olarak, güneş panelinin arkasına bir sigorta kutusu yerleştirilir: elektriğimiz için bir çıkış istasyonu.

solar-module

Güneş Modülü

gunes-modulunun-bilesenleri

Güneş Modülünün Bileşenleri
Güneş panelleri CO2 emisyonu * ve gürültü yapmazlar. Güneş Enerjisi ile iklim değişikliğiyle mücadeleye ve herkes için sürdürülebilir bir gelecek yaratmaya yapacağımız katkılarla gurur duymalıyız.
Bir sonraki yazımızda Güneş Enerjisi Sisteminin nasıl kurulduğunu anlatacağız. Görüşmek üzere
*CO2 emisyonu: Karbon içerikli yakıtların (fosil yakıtlar: petrol, doğal gaz, kömür vb) yanması sonucu karbondioksitin oluşarak atmosfere karışmasıdır.
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt