×

ETP Tasarım Onay Süreçleri Çalışma Grubu Çalışmaları

ETP Tasarım Onay Süreçleri Çalışma  Grubu Çalışmaları 

Umut Ekici 
                                                                
 

Çalışma Grubu Lideri: Umut Ekici
Çalışma Grubu Üyeleri:  4  kişi
Barış Kancaoğlu, Gürol Mutaf, Sabri Günaydın,  Umut Ekici

Çalışma grubumuzda konu iki açıdan ele alınmıştır.

1-       Elektrik ruhsat projesi diye bir kavram olmaması konusunda çalışma yürütülmesi

2-      Ruhsat projeleri hali hazırda istendiği için onay sürecinde karşılaşılan problemler ve çözüm önerileri

Proje müellifi ruhsat onayı alabilmek için projesini aşağıdaki kurumların onaylarından geçirmesi gerekiyor,

-        Belediye
-        Elektrik dağıtım şirketi
-        BTK
-        Türk Telekom (özel bir şirket olmasına rağmen)

Bu onay süreçlerinde, her bir kurumun talebi birbirinden farklı olabiliyor, her kurumun farklı bölgelerdeki şubeleri farklı taleplerde bulunabiliyor. Örneğin aynı il içerisindeki A Şubesi’nin onay verdiği projeye A Şubesi red verebiliyor. Bu da proje müellifleri açısından iş süreçlerinde yavaşlama ve karışıklığa neden oluyor.

Yönetmeliklerle uygulamalar arasındaki gerek teknolojik gerekse de pratik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan farklılıklar ise proje firmalarını her bir proje için iki farklı tasarım yapmak zorunda bırakıyor. İlk önce onay makamlarının taleplerine uygun “Ruhsat Projeleri”, daha sonrasında ise sahada uygulanmak üzere hazırlanmış olan ikinci bir tasarım olan “Uygulama Projeleri” tasarlanıyor.

Öncelikle unutulmaması gereken konu, proje müellifi yapmış olduğu tasarımdan birinci derecede sorumlu olan kişidir. Dolayısıyla bu kişinin yetki ve sorumluluğu eşit ağırlıkta olmalıdır. Onay makamındaki mühendis, yangın detektörlerinin sayısı ile ilgili bir yorumda bulunduğu zaman projecinin sorumluluk alanına müdahale etmiş oluyor. Olası bir olumsuzlukta sorumlu tutulacak kişi müellifken yetki yetersizliği nedeniyle tasarımda yapmak zorunda kalıyor.

ETP olarak onay süreci ile ilgili önerilerimiz aşağıdaki gibidir:

Proje ruhsat onayı alınırken, elektrik proje firmasından iç tesisat projesi istenmemelidir. Sadece mimari proje ile yapı ruhsatı alınabilmelidir. Elektrik mühendisi, ruhsat aşamasında aşağıdaki verileri sağlamalı ve bunları onay makamına sunmalıdır:

-Yaklaşık Ön güç hesabıyla beraber yapının talep gücü bildirilmelidir. (Elektrik dağıtım şirketinin altyapı planlaması yapabilmesi için)

-Onay makamına, projede tasarlanacak elektrik sistemleri ile ilgili proje ön raporu sunulmalıdır.

-Mimaride aşağıdaki elektrik ile ilgili teknik hacimler belirlenmelidir, onay makamları bu yerlerin uygunluğunu onaylamalıdır.

-Elektrik odaları
-Şaftlar
-Trafo yeri
-Jeneratör yeri
-Zayıf akım odaları

Onay süreci ile ilgili olarak, yapılmasını önerdiğimiz diğer değişiklikler;

-        Tüm disiplinlere ait (Mimari, Mekanik, Elektrik ) yangın projeleri, binanın yapıldığı bölgeye hizmet eden itfaiyeler tarafından incelenip ilgili itfaiye biriminin kendi olanaklarına göre değerlendirilmesi gerekir. Dolayısı ile bu projeler İtfaiye tarafından, disiplinler arası koordinasyonu da sağlayacak bir yöntemle onaylanmalıdır.

-        Ruhsat sırasında belediyenin aldığı harç, sorti adeti yerine bina yapı sınıfı ve inşaat alanı üzerinden hesaplanmalıdır.

-        Belediyenin arşivinde hayata geçmiş olan binanın “As-built” projeleri yer almalıdır.

Çalışma grubumuzun 2020 yılında yeni kurulan ETP   Elektrik Tesisat-Elektrik İç Tesisleri Yönetmelikleri Çalışma Grubumuza katılımı ve çalışmalara bu grupta devam edilmesi kararlaştırılmıştır.

 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt