×

Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT)

Y.D. 2

 

Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT)

Yazı Dizisi-2

 "Benimsemenin Önündeki Engeller"

John Conway


Benimsemenin Önündeki Engeller

Yeni nesil IIoT sistemlerinin üretim endüstrilerinde geniş çapta benimsenmesinden önce çeşitli engellerin aşılması gerekecektir. Bunların arasında IIoT ile ilişkili endüstri standartlarının kurulumu, siber güvenlik koruması ve iş gücünün çeşitli yeni becerilere adapte edilmesi yer alır.

Standartlaştırma

Akıllı bağlantılı ürünlerin, makinelerin ve varlıkların şeffaf bir şekilde etkileşime girmesini sağlamak için standartlar gereklidir. Bu husus, basit haberleşme protokollerinin ötesindedir ve akıllı cihazların birbirlerini keşfetmesini ve işbirliği içerisinde çalışmalarını sağlayacak standart anlam bilimlerinin ve mekanizmaların oluşturulmasını içerir. PackML gibi bazı standartlar bu alanda mevcuttur ancak tamamlanmamışlardır ve üretimin bütün aşamalarını kapsamazlar. Endüstri 4.0 ve Endüstriyel İnternet Konsorsiyumu inisiyatifleri, şu anda standartlaştırma sorusuna yönelmektedir

“Sertifikalı endüstriyel güvenlik standartlarının benimsenmesi, IIoT' nin gelişmesinde vazgeçilmez bir husustur.”

Siber güvenlik

IIoT'nin ortaya çıkışı, endüstriyel kontrol sistemlerinde siber güvenlik ihtiyacını hızlandırmaktadır. IIoT'nin karmaşıklığı, siber güvenliğin otomasyon sistemini oluşturan bileşenlere göre tasarlanması gerektiği anlamına gelecektir.

Sertifikalı endüstriyel güvenlik standartlarının benimsenmesi, IIoT'nin gelişimi için temel olacaktır çünkü sadece bireysel varlıkların güvenliğini değil aynı zamanda daha büyük sistemlerin ve sistemlerin sistemlerinin de güvenliğini sağlayacaktır. Bu sertifikalar, güvenlik sertifikaları alanındakilerin rolüne benzer bir rol oynayacaktır. Sertifikalara bağlı kalmak, bir sistemin öğelerinin temel güvenlik oluşturma taşlarını bünyesinde barındırdığı anlamına gelir. Öğeler, güvenlik sertifikalı ekipler tarafından güvenli bir biçimde bir araya getirilir ve güvenlik eğitimi almış operatörler tarafından güvenli bir sistem olarak işletilir.
Güvenlik sertifikasının temeli, tutarlılık ve uygulanabilirliktir. Dünya çapında, güvenlik standartlarının IEC62443 serisi, ürün geliştirmeden ürün özelliklerine, sistem özelliklerine, teslimata ve operasyona kadar güvenliğin bütün öğelerini kapsar. Günümüzde bazı bağımsız kuruluşların IEC62443 sertifikası sunmasına rağmen, IEC' nin IEC62443 sertifikası için henüz bu kuruluşlardan herhangi birini onaylamadığını unutmamak önemlidir.

IEC62443 güvenlik standartlarına tamamen uyan mevcut endüstriyel standartlar da daha güvenli olacak şekilde evrilmektedir. DNP3, güvenlik ilavesi için DNPV5'e dönüşmüştür; OPCUA, önemli güvenlik geliştirmeleri sunmaktadır; Modbus, Modbus Secure'a dönüşmektedir ve EtherNET/IP, EtherNET/IP Secure haline gelmektedir. Bunların yanı sıra, pek çok IIoT sistemi; HTTPS, sertifikalar ve şifreli/doğrulanmış protokoller gibi mevcut BT standartlarından elde edilen güvenlik özelliklerini benimsemektedir.

Çalışanların becerileri

IIoT tabanlı bir sistemin tasarlanması ve çalıştırılması için gereken beceriler grubu, klasik bir otomasyon sisteminin çalıştırılması için gereken becerilerden farklıdır (bkz. Şekil 4). Mevcut operatörlerin ve bakım personelinin bu tür sistemleri yönetmesi için önemli derecede yeni eğitimler gerekli olacaktır. İyi haber ise, IIoT sistemlerinin günlük hayatta bilinen teknolojileri kullanacak olması ve yeni nesil genç operatörlerin bu yeni yaklaşıma uyum sağlamakta sorun yaşamayacak olmasıdır. Otomasyon tedarikçileri için temel zorluk, sorunların temel nedenini hızlı şekilde tanımlayabilecek diagnostikleri/hata ayıklama araçlarını tasarlamak ve tedarik etmek olacaktır. Bu da hatalı çalışan ya da çöken bir sistemin kısa zamanda eski haline getirilmesine olanak sağlayacaktır.

Şekil-4

Şekil 4 IIoT sistemlerinin tasarlanması ve çalıştırılması için pek çok yeni beceri gerekli


Bir sonraki yazımızda “ Otomasyon mimarileri üzerindeki etki” ile devam edeceğiz.
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt