×

Daron Acemoğlu’na 2024 Nobel Ekonomi Ödülü Verildi!



Daron Acemoğlu’na 2024 Nobel Ekonomi Ödülü Verildi!

2024 Nobel Ekonomi Ödülü “kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği konusundaki araştırmaları “  , “neden bazı ülkelerin zengin, bazılarının fakir olduğuna dair çalışmalarından” ötürü Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson’a verildi.

Daron Acemoğlu 2024 yılında Simon Johnson ve James Robinson ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülüne layık görülmüştür. Orhan Pamuk ve Aziz Sancar'dan sonra Nobel Ödülü kazanan üçüncü Türk, Nobel Ekonomi Ödülü kazanan ilk Türktür.

1967 yılında İstanbul'da doğdu. Ermeni kökenlidir. Babası hukukçu Kevork Acemoğlu; annesi şair ve edebiyatçı İrma Acemoğlu'dur. İlköğrenimini İstanbul Kadıköy'deki Aramyan Uncuyan Ermeni İlkokulunda tamamladıktan sonra 1986'da Galatasaray Lisesinden mezun oldu.
Lisans derecesini İngiltere'nin York Üniversitesi'nde Matematiksel Ekonomi ve Ekonometri Bölümü'nde (1989) tamamladı; yüksek lisans (1990) ve doktora (1992) derecelerini Londra Ekonomi Okulundan aldı.1992-1993 yılları arasında Londra Ekonomi Okulu'nda ders verdi. 1993'ten itibaren akademik kariyerine ABD'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) devam etmektedir. 2000 yılında ekonomi profesörü ve 2019 yılında da, üniversitede bir öğretim üyesine verilebilecek en yüksek unvan olan enstitü profesörü ünvanını almıştır.

Acemoğlu'nun İstanbul'da başlayan hayat hikayesi, ABD'de başarılı bir kariyere uzanmıştı.Acemoğlu, hayat hikayesiyle Bloomberg HT Youtube kanalının Profil programının da konuğuolmuştu. İşte Acemoğlu'nun kendi ağzından özel hayat hikayesi için lütfen tıklayınız. 

 

 
Ödül Komitesi tarafından yapılan açıklamada üç iktisatçının “Avrupalı sömürgeciler tarafından getirilen çeşitli siyasi ve ekonomik sistemleri inceleyerek kurumlar ve refah arasında bir ilişki olduğunu gösterebildikleri,” ayrıca “kurumlardaki farklılıkların neden devam ettiğini ve kurumların nasıl değişebileceğini açıklayabilecek teorik araçlar geliştirdikleri” için ödüle layık görüldükleri duyuruldu.

Ödülün açıklanmasının ardından düzenlenen basın toplantısına canlı bağlantıyla katılan Acemoğlu şunları söyledi:
“Sömürgeciliğin iyi mi, kötü mü olduğunu sormak yerine, farklı sömürgecilik stratejilerinin zaman içinde varlığını sürdüren farklı kurumsal modellere yol açtığına dikkat çekiyoruz. Genel olarak konuşursak, yaptığımız çalışmalar demokrasiden yana. Ancak demokrasi her derde deva değildir.”

New York Times’ın haberine göre demokrasiyi getirmenin zor olabileceğini belirten Acemoğlu, demokrasi olmayan ülkeler için de ekonomik ilerlemeyi hızlandırmak amacıyla bir ulusun kaynaklarından hızla yararlanmak da dahil olmak üzere büyümeye giden yollar bulunduğunu söyledi.

Ödül Komitesinin açıklamasında “Hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu toplumlar ve nüfusunu kötüye kullanan kurumlar büyüme veya daha iyiye doğru değişim yaratmaz. Ödül sahiplerinin araştırması bunun nedenini anlamamıza yardımcı oluyor” denildi.

 


 
Bu kitaptaki görüşleri Nobel ödülü almasına temel teşkil ettiği belirtiliyor. 
 


 

Prof. Dr. Refet Gürkaynak Daron Acemoğlu’nun Nobel Ekonomi Ödülü Almasını değerlendirdi. 
 
Daron Hoca, yaşayan en önemli iktisatçılardan. Nasılsa Nobel ödülünü alacaktı. Ne zaman alacağı soru işaretiydi. Bu kadar genç insana ödülü verirler mi diye bir soru işareti vardı. Daron Hoca özelinde verdiler bu ödülü ve iyi ettiler. Hoca'nın çok fazla çok önemli katkısı var. Ödül bir insana değil bir işe veriliyor. Onun için bir gerekçe sunuluyor. Haliyle kurumların insanların refahına etkileri konusunu seçti Komite, ki bunun için verilmesi bekleniyordu zaten. Ama Daron Hoca'nın teknolojinin gelişmesinin insanların haline etkisi, neden bazı insanlar bundan kazanıyor da bazıları kaybediyor sorularına verdiği cevaplardan tutun konjonktürel dalgalanmalarındaki asimetriye iktisadın her alanında çok önemli katkıları var. Elini değdirdiği her şeyde çok önemli katkılar yapmış, ufuk açmış bir akademisyen. Çok çok  hakedilmiş, büyük bir mutluluk kaynağı olmuş bir Nobel ödülü.hakedilmiş, büyük bir mutluluk kaynağı olmuş bir Nobel ödülü.

 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt