×

Büyük Mercan Resifi: Su Altının Renkli Dünyası



Büyük Mercan Resifi: Su Altının Renkli Dünyası 

Ömer Özgür Bozkurt


Kelimelerle nasıl anlatacağımı bilemediğim bir yazı olacağa benziyor. Büyük Mercan Resifi dünyanın yedinci doğa harikası. Dünyanın en büyük mercan resifi olan bu yerde, her renkten balık, deniz kaplumbağaları, dev istiridyeler, sallanan anemonlar, yılanbalıkları, deniz yılanları ve resif köpekbalıkları mevcut.

Resifi deneyimlemek için profesyonel bir dalgıç olmanıza da gerek yok. İlk kez ziyaret ettiğim bu yerde, şnorkel ve paletlerim yeterli oldu. Yüzlerce değişik deniz canlısının denizaltında huzurlu yaşantılarını saatlerce izledim. 

Hafızalara sığmayan bir doğallıktaki bu yer, iklim değişikliğinin neden olduğu okyanus sıcaklığındaki artışı ve mercanların ölümüyle büyük bir tehlike altında. Bu konu ilgimi çektiği için kapsamlı araştırma yaptım. Burası sualtının yağmur ormanları diyebileceğimiz ve inanılmaz seviyede oksijen üreten bir yer. Mercanlar, dünyadaki canlılara gerekli olan oksijenin yarısını sağlayıp, karbon salınımının da üçte birini absorbe edecek kadar marifetli. Buradaki sorun "mercan ağartması" olarak adlandırılmakla ve dünyayı etkilemekte. Çünkü her canlı hayatta kalmak için bir diğerlerine bağlı. Tükettiğimiz her damla su ya da hayvansal ürün, doğaya ve yaşamımıza mal olabiliyor. 

Yine de, resif mükemmel ötesindeydi. Ama onu görmek istiyorsanız, sorumluluklarınızı unutmayın ve zaman kaybetmeden, bir an önce yapın!

Öneri: “Seaspiracy” ismindeki belgeseli de buraya iliştirmeden edemedim. 

Resif ve Ötesi

Büyük Mercan Resifi’ne Avustralya’nın Queensland eyaletindeki bir kaç hareketli turizm kasabasından erişilmekte. Ben Airlie Beach bölgesinden katamaran ile 3 günlük gezi planına dahil oldum. Burada resif en büyük cazibe merkezi, ancak bu bölgeyi kendi başına ziyaret etmeye değer kılan çok şey var. Timsahlar, yağmur ormanları, yerli kültür ve değişik kültürlerin yemekleri, gece hayatı bir araya geliyor.

3 gün süresince bizlere bitkisel ürünlerle hazırlanmış yemekler, salatalar ve meyveler sunan katamaran personeline sürekli yardım edip, dalış için zaman kazandık ve sürekli dalış yaptık.

Bu bölge tropik ve zehirli deniz canlıları olabiliyor. Ne kadar sıcak olursa olsun, bu durum için özel kıyafetlerle dalış yapmak öneriliyor. Tabiki akşamdan sabaha köpek balıklarının avlanma zamanı olduğu için, karanlıkta okyanusa girmek hiç önerilmiyor.   

Sizlerle aşağıda bazı fotoğraflar paylaştım. Benim en beğendiğim canlı “Goerge Fish” isminde olan koca dudaklı bir balık. İnsan büyüklüğünde olduğu halde, aheste aheste yüzüşünü, dünyayı umursamaz tavırlarını çok karakterli buldum. 
 


Whitsunday Island

Tekne seyahatimiz sırasında Whitsunday ve etrafındaki adaları ziyaret etme şansımız oldu. 74 bozulmamış ada, Avustralya ana karası ile Büyük Mercan Resifi arasında uzanmakta. Çoğunlukla adalar ıssız ve kimse bar ortamı ya da kaliteli yemek için gitmiyor. Bunun yerine, beyaz kumlu plajlar sizi hiç bitmeyen ufuklara ve kan kırmızısı gün batımlarına götürüyor. Yürüyüş parkurlarında yalnızca ayak izleri bırakıp ve kendinizi resifin uçsuz bucaksız vahşi doğasının bir parçası hissedebiliyorsunuz.


Airlie Beach

Tekne gezimiz akabinde küçük bir tatil kasabası olan Airlie Beach’e tekrar geldik ve bir kaç gün burda kaldık. Burası dinamik bir yapıya sahip. Gün batımı sırasında kordonda yürüyüp ve üstünüzdeki ağaçlardaki devasa yarasaları dinleyebiliyorsunuz. Burada bir miktar tropik iklim etkisini göstermeye başlaması, yaşama da yansımış. Çarpıcı bir gece hayatı ve farklı mutfaklardan yemekler, kasabaya birkaç günlüğüne gelmeyi değer kılıyor. En ucuz konaklama seçeneği olan hostelde kaldım, ancak airbnb ve oteller de her zaman alternatifleri mevcut.


 

 
Seyahat Sorumlukları

Başta da belirttiğim gibi, Büyük Mercan Resifi iklim değişikliği ve çevresel tehlikeler nedeniyle son zamanlarda zor duruma düştü. Yine de, en ilgili çevreciler bile bunun gitmemek için bir neden olmadığını söyleyecektir. Doğayı yakından görmek ve deneyimlemek, onu koruyabilmek için savaşmak çok daha iyi diye düşünüyorum.

Eğer bir gün resif turuna çıkarsanız, koruma çabalarını finanse etmek için bilet ücretinizin belirli bir yüzdesi “resif vergisi” olarak kullanabilirsiniz. Çevre üzerindeki etkinizi en aza indirmeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz başka şeyler de var tabiki. Kamp alanlarında kalırken, aldıklarınıza dikkat edin ve çöplerinizi yanınıza alın.

Sudayken, çevredeki mercan ve deniz yaşamı üzerindeki toksik etkilerden kaçınmak için biyolojik olarak parçalanabilen güneş kremi kullanın ve cilt ürünlerini azaltın. Ve elbette, asla mercanlara basmayın veya herhangi bir tür deniz yaşamına dokunmaya çalışmayın. Hem kendi güvenliğiniz hem de onların güvenliği için !
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt