×

Bürokrasi'de İnovasyon Bölüm-7

 


Bürokrasi'de İnovasyon-7
Örnek Olaylar-3


Avni Gündüz


Değerli Meslektaşım Avni Gündüz'ün  2016 yılında Emo İzmir Şube Bültenimizde yayınlanan  Bürokrasi'de İnovasyon yazı dizisini  yayınlıyor, 2016 yılından bugüne kadar geçen 6 yıllık süreçte olan değişikliği sizlerin değerlendirmelerine sunuyoruz.

 
Termik santrallarda soğutma suyu kullanıldığını biliyoruz. Yatağan termik santralında da kullanılan suyun normal olarak bir kısmı dışarı bırakılmaktadır. Bırakılan su uzunca bir müddet arka tarlalar tarafına akıp gitmektedir. Hiç kimsenin de herhangi bir şikayeti veya memnuniyetsizliği yoktur.
 
Zamanla tarla sahiplerinden biri suyu daha sistematik biçimde kullanmayı akıl eder. Yani havuza bir hortum salıp suyun cazibesiyle tarlasını daha düzgün ve kolay bir şekilde sulamaya başlar. Derken bir gün fabrika müdürüne birkaç köylü gelip şikayetleri olduğunu bildirirler. Konu komşularının kullandığı su’dur. Komşuları suyu parasız olarak kullanmaktadır. Kendileri de bir imkan sağlanarak para vermeden su kullanmak  istemektedirler. 

Müdür derhal olayın araştırılmasını ister. Araştırma sonucunda bir rapor verilir; su herkese para karşılığı verilecektir ama sorun da burada başlar. Su gideri diye bir harcama kalemi vardır ama su geliri diye bir gelir kalemi yoktur. Suyu kim satabilir diye düşünürler ve kaymakamlığa bir yazı ile sorarlar. Kaymakamlık ciddi uğraşlar vererek DSİ ve Köy hizmetlerine sorarsa da onlar yer altı kaynağı, dere vb olsa idi olurdu diye yanıtlarlar. Bu defa Ankara’ya genel müdürlüğe soralım denir ve sorulur. Orası da uzun araştırmalardan sonra yanıt verir: Su satışı gelir kalemlerimizde gözükmemektedir.

Yapılacak iş nedir? Yoklukta eşitlik (!) Yani ilkel de olsa köylünün yaptığı hortum sistemi bozulur ve su yine başıboş akmaya devam eder. Şimdilerde ne oluyor bilemeyiz. Özelleştirildiğine göre her türlü satış yasal hale geldiğinden belki farklı bir yöntem uygulanıyordur.

Sonuç: Yöneticiler ve yönetici adına çalışanlar basit bir temiz su atığını sorun haline getirmişler ve çözemeden yararsız bir çözümsüzlüğe göz yummuşlardır. İlgisi olanlara sorulsa eminim avukatlardan daha fazla hukuki deyim kullanarak kendilerini yine haklı göstereceklerdir ama o yıllarda bu yöneticilere Enerji Bakanı Sn. Faralyalı enerjinin kaça mal edildiğini hesaplattıramadığından şikayet ediyordu.

Demek ki yönetici vizyonu doğrultusunda arabayı hedefe götürürken yoldaki taşları da görüp (mevzuat tıkanıklıkları) düzeltilmesini sağlamalıdır. Kalite detayda saklıdır.
 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt