×

Akıllı Şehirler Sarıyor Dört Bir Yanımızı Yazı Dizisi-1


Akıllı Şehirler Sarıyor Dört Bir Yanımızı


Yazı Dizisi-1


Akıllı şehir uygulamaları, artık dünyanın her yerinde karşımıza çıkabilecek kapsama ulaştı. Dünyanın pek çok şehrinde yapılan farklı projelere rastlayabiliyoruz. Bu şehirlerden birkaçını sayfalarımıza taşıdık.

Amsterdam




Amsterdam’daki akıllı şehircilik faaliyetleri 2009’da başlıyor. Ve ülkede şu ana kadar 80’e yakın buna dair proje hayata geçirilmiş durumda. Bu projelerde yerel yönetimlerin, hükümetlerin ve özel sektörün ortak hareket ettiğini görüyoruz. Trafiği azaltmak, enerji tasarrufu sağlamak ve kamu güvenliğini sağlamak ana amaçlarını güderek hayata geçirilen bu projeler, kablosuz cihazlar aracılığıyla birbirlerine bağlı bir platform üzerinde çalıştırılıyor.

Amsterdam, sürdürülebilir ulaşım projeleri noktasında dikkat çeken bir şehir. Gemi ulaşımı kaynaklı ortaya çıkan CO2 salımını azaltmak, gürültü ve hava kirliliğinin önüne geçebilmek amacıyla yapılan kıyıdan güç bağlantıları projesi bunlardan biri. Yine elektrikli şarj istasyonlarına şehrin her yerinde rastlayabiliyorsunuz. Park yeri sahiplerinin park yerlerini belirli bir ücret karşılığında kiraya verdiği Mobypark uygulaması da ulaşım alanındaki çalışmalara bir başka örnek. Bu uygulamadan alınan veriler şehrin park talebini ve şehir içi trafik akışını belirleyebilmek için kullanılıyor.

Amsterdam’daki diğer projeleri şöyle sıralayabiliriz:

Amsterdecks: Bu proje ile şehirdeki su kaynakları ağlarına ilişkin erişim ve bilgi sağlanması amaçlanmış. Proje, fiziksel ve sanal olarak şehir suyu ve şehir su şebekesi hattı hakkında bilgi edinilmesine olanak sağlıyor. Rekreasyonel kullanım alanlarındaki kullanılan suyun temiz tutulması için halkı teşvik eden Amsterdecks, diğer kıyı ülkeleri ve şehirleri için de örnek oluşturuyor.

Sucul Bitkilerin Banklara Dönüşümü: “Şehirlerin ürettikleri kadar enerji kullanmalarını sağlayarak, sürdürülebilir şehir olma yolunda ilerlemelerine ivme kazandırmak” amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında kullanılmayan ve atık olarak nitelendirilen biyo-materyaller, şehirdeki bankların yapımında kullanılıyor. Kullanılan biyo-materyallerin çoğunluğunu ise sucul bitkiler, çimler ve patates nişastası oluşturuyor.

Çatı Katı Devrimi:Projenin amacı, kitle kaynaklı çalışma ve fonlamayla çatılarda yeşil alan yaratmak. Kurulan bir platformla, insanların kendi çatılarıyla ilgili yeşil çatıya dönüşüm fikir ve çözüm önerilerini toplanıyor. Yeşil çatıların hayata geçme aşamasında da proje kapsamında destek sağlanıyor.

Akıllı Aydınlatma:Cisco, A2, Philips ve Alliander işbirliğiyle hayata geçen bu projenin amacı, bir yandan ayarlanabilir ve sensörlü ışık teknolojisi ile güvenli şehirler yaratırken diğer yandan da enerji tasarrufunu maksimum düzeye çıkarmak. Halka açık alanlarda bulunan sokak lambası direklerine yerleştirilen sensörlerle, hava durumu, trafik sıkışıklığı ve insan yoğunluğuna bağlı olarak ışıklandırma miktarı ayarlanabiliyor. Böylece ışıklandırmadan elde edilen enerji tasarrufu, Wi-Fi ağları ya da hava kalitesinin ölçülmesi gibi şehrin ihtiyacı olan başka alanlara aktarılabiliyor.

Barselona




Tarihi ve kültürel miras açısından dünyanın en zengin şehirlerinden biri Barselona, son yıllarda “akıllı şehircilik” konusunda da çeşitli çalışmalara imza atıyor. Park bahçelerde bitkilerin ihtiyacı olan su miktarını belirleyen ve bu veriyi eş zamanlı olarak park/bahçe ekiplerine yönlendiren sensör teknolojisine sahip sulama sistemi; trafiğin yoğun aktığı bölgelere yönelik yapılan veri analizleri sonuçlarında yeni otobüs rota ve aktarım seçeneklerini içeren otobüs ağı; yeşil ışık kullanımını optimize eden akıllı trafik lambaları ve acil durum araçlarının zamanında kazasız bir şekilde hedef noktaya varmalarını hedefleyen trafik ışığı sistemi Barselona’ya ait geliştirilmiş uygulamalar olarak sıralanabilir.

Barselona için özel birer başlık açmamız gereken projeler de var. Bunlardan biri Yeraltı Galerileri. Yeraltında 37 km uzanan bir hizmet ağı düşünün. Bu ağ içerisinde; modern enerji alanları, telekomünikasyon, ısınma ve hava basıncıyla işleyen atık toplama sistemleri bulunuyor. Bu proje ile altyapı çalışmaları kazı yapılmadan hayata geçiriliyor. Böylece o muhitin sakinleri rahatsız edilmiyor. Aynı zamanda hem maddi hem de vakti tasarruf sağlanıyor.

Başlıklardan bir diğeri SIIUR Projesi (kentsel altyapılar için integral çözümler) için olmalı. Projede, “enerji verimliliğini arttırmak, kirliliği azaltmak ve vatandaş ve kurumların ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak” ana hedeflerine odaklanılmış. Proje kapsamında çalışmalar, “Sokak aydınlatma sistemlerinin kontrollü kullanım planlaması” ana başlığıyla şekillenmiş. Sokak aydınlatmalarında LED teknolojisinin kullanımı; ısı, nem, gürültü ve kirliliği tespit eden sensörler ile çevre dostu ve ekonomik aydınlatma sistemleri, aydınlatma sistemlerinin verimini test etmek ve yeni teknolojileri gerçek akıllı şehir ortamlarına entegre etmek üzere tasarlanmış ve hayata geçirilmiş.

Tüm bunlara ek olarak, Barselona’da 250’ye yakın araç şarj istasyonu var. Her bir şehir sakininin evinden çıktıktan sonra 5 dakika içinde elektrikli araç şarj imkânından yararlanabilmesi sağlanmış durumda. Şehirde, bu kapsamda uygulanabilecek yeni teknolojilerin test edilebileceği pilot proje çalışmaları da yapılıyor.

Boston




2012 yılında yapılan Smarter Cities Challenge Grant programı kapsamında hibe almaya hak kazanan 33 şehirden biri olan Boston, önceliği ulaşıma vermiş. Karbon salımının azaltılmasına yönelik otomobillerin kullanımı meselesine dair çalışmalar yapılmış. Buna göre şehirdeki karbon salımının yüzde 25’inin trafik kaynaklı olduğu sonucuna varılmış. Dönemin belediye başkanı,bu anlamda önemli adımlar atarak sera gazının azaltılmasını hedeflemiş. Taşıtların kat ettiği yol mesafesi ölçülerek azaltılma yoluna gidilmiş. Trafik sıkışıklığını da hedef alan bu yaklaşımla CO2salımının da azaltılması sağlanmış.

Kent sakinlerine ulaşım alternatiflerini sunan akıllı seçenekler verilmiş. Bu uygulamayla, ulaşıma yönelik güvenilir bilgilerle kent sakinlerinin kendileri için en elverişli yolu ve taşıtı seçmeleri teşvik ediliyor. İnsanların en uygun yol alternatifini belirlemeleri, toplam kat edilen yol mesafesinin azaltılması anlamına geliyor. Ayrıca bisiklet, toplu taşıma gibi alternatiflerin kullanımı ve bu sayede trafik yoğunluğunun kontrolü hedefleniyor.

Yine Boston’da akıllı şehir olma yolunda adımlar atabilmesi için yaklaşık 75 kurumla iş ortaklığı yapılıyor. Bu ortaklıklardan önemli roller üstlenen bölümlerin rolleri şöyle:

-Politika ve planlama organizasyonu, çok yönlü veri paylaşımını teşvik ediyor. Böylece manuel trafik sayım süreçlerinde veri tabanlı hareket edilmesi ve güvenilir sonuçlar  elde edilmesi sağlanıyor.

-Trafik kontrol merkezi, endüktif döngü ve video kamera verilerini topluyor. Trafik sinyal kontrol sistemlerinin doğası gereği kasıtlı olarak izole ağ bağlantıları kullanılıyor. Bu yüzden verilerden diğer departmanlar yararlanamıyor.

-Çevre ve enerji servisleri kabinesi, ulaşımın çevre faktörlerini doğrudan etkilediğinden yola çıkarak ulaşım  verilerinin analiz ve paylaşımının iyileştirilmesini hedefliyor.

-İnovasyon ve teknoloji departmanı ise vatandaş hizmetlerinin sunulması, verinin anlamlandırılıp toplumla paylaşılması konularında görevli.

Bundan sonraki yazı dizimizde "Kopenhag, Londra, Masdar "  anlatılacaktır.

Haber Kaynağı: http://www.ebelediye.info/dosya/akilli-sehirler-sariyor-dort-bir-yanimizi   

Doğa  sektörel yayın grubuna yayın izni için teşekkür ederiz.
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt