Akıllı Makineleri Anlamak: Geleceği Nasıl Şekillendirecekler Yazı Dizisi-4
Akıllı Makineleri Anlamak:
Geleceği Nasıl Şekillendirecekler
Yazı Dizisi-4
Dr. Rainer Beudert, Leif Juergensen ve Jochen Weiland
Haberleşmeler
Akıllı üretim ve IIoT sayesinde artık fieldbus protokollerini endüstriyel Ethernet değişkenleriyle değiştirmenin vakti geliyor. Şu anki tablo, endüstriyel Ethernet'in benimsenmesinin endüstriyel haberleşme açısından son kullanıcı tesislerini gelecekte olabilecek değişikliklerden etkilenmeyecek hale getireceği izlenimini uyandırmaktadır. Ethernet tabanlı alternatifleri düşünmeden fieldbus'a güvenmeye ya da bunu benimsemeye devam etmek, uzun vadede genel üretime zarar verecektir.
Günümüzde fieldbus protokolleri, yeni nokta bağlantılarının yaklaşık %66'sı için hala geçerliyken endüstriyel Ethernet payını her yıl yaklaşık %1 oranında arttırmaktadır. Ethernet tabanlı ağa geçiş şu anda yavaş ancak akıllı üretim ve IIoT avantajları daha önemli hale geldikçe ve büyük çapta tanındıkça hızlanacaktır.
Endüstriyel Ethernet; operasyonel ve ofis tabanlı ağların entegrasyonunu kolaylaştırmaktadır, bu da veri paylaşımı ve daha akıllı karar verme süreçleri için temel oluşturacaktır.
Ancak uygulamalara göre uyarlanmış teknolojiler ile daha geniş ve çok amaçlı özellikleri bulunan teknolojilerin birlikte yer aldığı çok çeşitli değişkenler (bkz. Şekil 4) hala mevcut olacaktır. Tek bir Ethernet standardının yakın gelecekte ortaya çıkması beklenmiyor ancak önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde kesinlikle gelişecektir.
Özel fieldbus'tan endüstriyel Ethernet protokollerine geçiş ve akıllı üretim inisiyatiflerinin ortaya çıkışı, uyumlaştırılmış veri aktarımı ve değişim katmanı olarak OPC UA (Birleşik Mimari) doğrultusunda Açık Platform İletişimleri (OPC) kapsamında yansıtılmaktadır. OPC, çeşitli kurulu endüstriyel haberleşme protokolleri arasında bir taşıma aracı olarak görev yapan çeşitli standartları ve teknik özellikleri içerir. Doğru verilerin alınmasını ve belirlenen bir süre içerisinde aktarılmasını, böylece kritik üretim bilgilerine kolayca erişilebilmesini sağlar.
Ancak bu yüksek bağlanabilirlik, bazı yeni güvenlik endişelerini de beraberinde getirmektedir. Son kullanıcıların, ağ bağlantılı makinelerle ilgili risklerin avantajlardan daha ağır basmadığından emin olması gerekir. Mevcut bir üretim hattında değişiklik yapmadan önce ya da yeni bir hattın tasarımı formüle edilirken eğitim ve çalışma gereklidir. Bu etki alanı, mühendislik ekipleri için çoğunlukla yeni olan beceriler ve teknolojiler gerektirdiği için, OEM'lerin bu konuyu erken benimsemesi gereklidir. Siber Güvenlik, teknoloji sağlayıcıları için de bir öğrenme eğrisidir. OEM'nin ve son kullanıcının hayatını kolaylaştıran ürünler, farklılığı sağlayan önemli etkenler haline gelecek ve otomasyon piyasası için önemli bir fırsat sunacaktır.
Akıllı makinelerin devam eden gelişiminin (ve ağ bağlantısının) büyük hacimli verilerin yönetimiyle ve daha az kritik olanlara oranla verilerin kilit parçalarının tanımlanmasıyla örtüşmesi gerecektir. Bu ağlar büyüdükçe, kilit sorun, sadece nasıl iletişim kurulacağı değil, aynı zamanda neyin iletişiminin kurulacağı da olacaktır.
Bundan sonraki yazımızda ” Standartlar ve standartlaştırma, Entegrasyon trendi” anlatılacaktır.
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!