×

Acil Aydınlatma Yazı Dizisi-5 “Çalışma Süresi, Çalışma Modu Seçimi”

y-d-5

Acil Aydınlatma
Yazı Dizisi-5

 

“Çalışma Süresi, Çalışma Modu Seçimi”

 

Kevork Benlioğlu


ÇALIŞMA SÜRESİ SEÇİMİ

Şebeke geriliminin normal sınırlarının altına düşmesi veya kesilmesi durumunda acil aydınlatma devreye girmeli ve beyan çalışma süresi boyunca beyan lümen çıkışı sağlanmalıdır.
[1] Şebeke gerilimini %60 seviyesine düşmeden önce acil aydınlatma yedek enerji kaynağından devreye girmeli ve %85 seviyesinde devreden çıkmalıdır.  Yani etiket değeri 220 Volt olan bir armatür için şebeke gerilimi için 132 Volt değerinin üzerinde bir seviyede acil aydınlatma yedek güç kaynağından devreye girmeli ve şebeke gerilimi 187 Volt değerine ulaşmadan devreden çıkmalıdır.

EN 1838 Acil Aydınlatma Uygulama standardına göre kaçış yollarında ve açık alanlarda, tahliye amaçlı acil aydınlatma süresi en az 1 saat olmalıdır.  Tehlike riski yüksek olan bölgelerde ise risk devam ettiği sürece acil aydınlatma sağlanmalıdır.  Standartta belirtilen bu değer en az olması gereken değerdir.  Farklı ülkelerde yayınlanan “Yangın Yönetmelikleri” gereği bu değerler değişebilir.  Ülkemizde geçerli olan “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” gereği, acil aydınlatma süresi en az 1 saat, kullanıcı yükü 200’den fazla olan binalarda ise en az 2 saat olmalıdır.

Ancak bu değerler de Ülkemiz açısından en az olması gereken değerlerdir.  Tasarımcılar farklı çalışma süresi seçebilir.  Özellikle tahliyenin normal hızda olamayacağı hastane, bakım evi, huzur evi gibi yerlerde, kullanıcı sayısı yüksek binalarda veya yüksek binalarda acil duruma müdahale durumu da düşünülerek daha uzun çalışma süresi seçilebilir.

ÇALIŞMA MODU SEÇİMİ

Bina içindeki her noktadan çıkışı doğrudan görmek mümkün değildir.  Kaçış yollarında gerek normal gerek acil durumda bir yönlendirme işareti muhakkak görülebilir durumda olmalıdır.  Herhangi bir acil durumda yön işaretleri ona doğru hareket eden kişiyi bir acil çıkışa yönlendirecek şekilde tasarlanmalıdır.  Acil bir durum oluştuğunda acil aydınlatma lambası devreye girmelidir ancak acil aydınlatma armatürü açısından normal çalışma durumunda lambanın yanması her uygulama için şart değildir. [2]  Acil aydınlatma ve yönlendirme armatürleri yaygın olarak iki değişik tipte çalışırlar.

 

aa-y-d-5

 

[2] TS EN 50172 Standardı gereği




Kesintide Yanan (Non-maintained)

Bu tip cihazlarda lamba şebeke gerilimi normal durumda iken sönük olup, şebeke arızası durumunda yanmaya başlar.  Bu çalışma modu aşağıdaki durumlarda tercih edilebilir;

  • Tüm uygulamalarda normal şartlarda ortam aydınlık yada standart aydınlatma armatürleri ile aydınlatılıyor ise acil aydınlatma sağlayan armatürler kesintide yanan modda seçilebilir.

  • Kullanıcıların binaya yabancı olmadığı -apartman, ofis binası vb- binalarda yönlendirme işareti kesintide yanan modda seçilebilir.

  • İçinde insan olmayan depolarda acil aydınlatma ve acil yönlendirme armatürleri kesintide yanan modda seçilebilir.

  • Normal şartlarda kullanılmayan yangın merdivenlerinde acil aydınlatma ve acil yönlendirme armatürleri kesintide yanan modda seçilebilir.

  • Son çıkış kapısının dışında bulunan acil aydınlatma armatürü kesintide yanan modda seçilebilir.


  •  

Sürekli Yanan (Maintained)

Yaygın olarak kullanılır, bu tip cihazlarda lamba şebeke gerilimi normal durumda iken yanar; lamba, şebeke arızası durumunda da yanmaya devam eder.

Kullanıcıların binaya yabancı olabileceği otel, hava limanı, market, alışveriş merkezi, vb. binalarda ve sinema, tiyatro, eğlence merkezi gibi yoğun kullanımı olan mekanlarda acil yönlendirme armatürleri sürekli yanan modda seçilmelidir.
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt