×

Acil Anons Sistemlerinde Tasarım, Satın Alma ve Uygulamada Önemli Bir Hata !



Acil Anons Sistemlerinde Tasarım, Satın Alma ve Uygulamada Önemli Bir Hata !


ETP  Sesli Alarm, Sesli Tahliye  Çalışma Grubu
 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız Yüksek Fen Kurulumuz ile  çok uzun zamandır   devam eden çalışmalarımız, toplantılarımız  ve   sektörel olarak  yapılan toplantılar, alınan görüşler  sonrasında; güncel standartlar ve  teknolojik gelişmeler doğrultusunda düzenlenmiş  " Genel Seslendirme ve Sesli Alarm-Sesli Tahliye Sistemi Tesisatı Genel Teknik Şartnamesi " 23 Aralık 2020 tarihinde resmi gazetede (R.G. No: 31343)  yayınlanarak yürürlüğe girmişti. 
Aşağıda linki bulunan bu şartname yapı sektörümüzde  ilgili güncel standartlar   doğrultusunda düzenlenmiş , can güvenliği ve  yangın güvenliği  açısından   çok önemli bir şartnamedir.

Şartname için lütfen tıklayınız. 

Şartname ile ilgili ETP webinarımız 23.06.2021 Çarşamba saat 11:00-12:30 arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mız Yüksek Fen Kurulundan Sn. Murat Uzunbel, ETP  Sesli Alarm, Sesli Tahliye  Çalışma Grubumu  üyelerimiz   alfabetik olarak Sn. Atilla Karadağ, Sn. Doğan Alkan, Sn. Umut Bağcılar, Sn. Yasin Özel   tarafından Sn. Sabri Günaydın moderatörlüğünde  gerçekleştirilmişti. 
 
Webinar için lütfen tıklayınız. 

Aradan geçen 2 yılın üzerinde bir  süreçte asil anons sektöründe  önemli bir hata tespit ettik. 

Bilindiği gibi ülkemiz uluslararası standartlardan Avrupa Birliği standartlarını (EN normları) uygulamaktadır. Bu kapsamda binalarda kurulması önerilen ya da kurulması zorunlu olan çeşitli sistemlerin bu standartlara, standartta tanımlandığı şekliyle ve tam olarak uyumu gerekmektedir. Yine sistemlerin tanımlı standartlar doğrultusunda yetkili ve akredite kuruluşlarca sertifikalandırılmış olması zorunludur. Bu sertifikalandırma, standart kapsamında çeşitli testlere tabi tutulan cihaz, ürün, sistemler dikkate alınarak bir bütün olarak yapılmaktadır ve sertifikalarda ilgili standart doğrultusunda testi yapılan cihaz, ürün, sistemlerin marka, seri, modelleri açıkça belirtilmektedir. Dolayısıyla düzenlenen sertifika, ancak ve ancak sertifikada belirtilen marka, seri, modeldeki ürünlerin bir arada ve bir bütün olarak kurulmuş ve çalışır durumda olması halinde geçerlidir. Aynı sertifikada bulunan, sistemin genel işleyişini etkilemeyen, benzer işleve sahip ürünlerin bir arada bulunması şartı da bulunmamaktadır. Örneğin bir sesli tahliye (acil anons) sisteminde sertifikada 60W, 80W, 120W, 150W, 240W, 300W, 500W, 1.000W kapasiteli güç yükselteçleri tanımlı olsa da bunların tamamının aynı sistemde bir arada bulunmaması ya da 10, 20 30, 40,… zon seçebilen mikrofon üniteleri aynı sertifikada olsa da bunlardan sadece bir tanesinin sistemde kullanılıyor olması sistem bütünlüğünü etkilemeyecek ve sertifikasyon geçerli kalmaya devam edecektir.
Ancak her biri ayrı ayrı sertifikalandırılmış dahi olsa, markaları aynı olsun ya da olmasın, farklı serilerdeki ürünlerin aynı sistem merkezinde kullanılması sertifikasyonu geçersiz kılacaktır. Zira sertifikalar o cihaz, ürün, sistemlerin bir arada test edilerek başarılı sonuçlar alınması halinde düzenlenmektedir. 

Acil anons sistemleri özelinde bu sistem bütünlüğünün gerekliliği EN54-16 standardının kapsam bölümünde net olarak ifade edilmektedir.


Satın alma ve uygulamada EN 54-16 standardı gereği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından  23 Aralık 2020  tarihinde yayınlanmış olan “Genel Seslendirme  ve Sesli Alarm-Sesli Tahliye Sistemi Tesisatı Teknik Şartnamesi “ ‘nin 22.3, 22.4, 22.5, 22.6, 22.7 maddelerinde belirtilen sistem bileşenlerinin aynı EN54-16 sertifikasında  bulunması ve sistem bütünlüğünün sağlanması zorunludur. Her biri ayrı ayrı sertifikaya sahip olsa da farklı serilere ait bileşenler aynı sistemde kullanılmamalıdır. 
 

 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt