×

22 Mart Dünya Su gününde Su, Sanitasyon ve Hijyen



22 Mart Dünya Su gününde Su, Sanitasyon ve Hijyen

M. Remzi Çelik 
 
Uzun yıllardır duyarlı kurum ve kişiler , STK lar  Su ve Hijyen konusuna, içilebilir suya erişime odaklanmıştır. Önümüzdeki yıllarda  Su ve Sanitasyon ,Hijyene çok daha fazla önem verilmesi gerekmektedir. 

COVID 19 pandemi krizi (afet), tüm dünyaya ,soluduğumuz havanın temiz olması gerektiğini, su ile temizliğin, hijyenin, suya ulaşımın yaşamsal bir konu olduğunu gösterdi. 

Maske, Mesafe, Musluk en önemli slogan oldu. Afetlerde suyun ne derece önemli olduğunu, suyun bir temel canlı hakkı olduğunu tekrar yaşayarak öğrendik.

Küresel İklim Krizi nedeni ile oluşan kuraklık, hızlı kentleşme, sanayileşme ve yanlış tarım uygulamaları, pestisitler, plastik kullanımı, buharlaşma, nüfus artışı, gelir dağılımındaki adaletsizlikler nedeni ile 750 milyona yakın insan içilebilir suya ulaşamamaktadır. 2,5milyar insan sanitasyona ulaşamıyor. Neredeyse her gün 1400 çocuk sanitasyon ve hijyen olmadığından ölüyor.
 


Su kaynaklarımızın mega projelerle, kuralsız madencilikle, ormansızlaştırma ile yok edilmesi, kuraklık, kötü su yönetimi, yanlış tarım sulaması gibi nedenler , su krizinin nedenleri arasındadır. Çözüm için Paradigma değişikliği gerekmektedir.

İklim ve su krizi  sonucunda bölgesel savaşlar, iç savaşlar, göçler, fakirlik, çocuk ölümleri, kadınların eğitimden uzaklaşması, tarım rekoltelerinin düşmesi gibi sonuçlarla karşılaşmaktayız. 3/4ü su olan gezegenimizde suyun %97,5i tuzlu sudur. Biz canlılar sadece bu suyun %1,5 kadarı ile yaşamımızı devam ettirmekteyiz.

Su yoksa tarım ve gıda yok, su yoksa enerji de yok. Suyun %70 i Tarımda, %15 i kentlerde ,%15 i Sanayi ve enerjide kullanılmaktadır. Su dağıtımındaki kayıp kaçak oranımız  %22 gibi( zamanın bakanı %50 demiştir )  büyük bir rakamdır. Önlenmelidir. Bu aynı zamanda elektrik enerjisi kayıp kaçağıdır . Melenden 150 km den pompa ile İstanbula su basıyorsanız  , enerji dış bağımlı ülke olarak bu kayıp kaçak oranları daha ölümcüldür .

Dünyada bir çok çalışma grubu dünya üzerinde su konusunda , içinde su olan çevre ve sürürülebilirlik konusunda  projeler üretmektedir. Bu ses politikacılar ,hükümetler tarafından duyulmalıdır .

Gezegenden başka evimiz yoktur .

Ülkemizde de  çeşitli Su, Sanitasyon , Hijyen konularında farkındalık çalışmaları 22 Mart Dünya su günü kutlamaları yapılmaktadır.

Dünyadaki su ile ilgili projeler  arasında kuyu açılması, yağmur hasadı yapılması, salgın hastalıklardan korunma için eğitim çalışmalarının yapılması  bulunmaktadır. 

 

Yaklaşan büyük tehlikenin farkında olmalıyız.

Su sorunu yalnızca bir kentin,  bir şehrin, bir havzanın, ülkenin sorunu değil, küresel bir sorun olduğunu büyük göçler nedeniyle anladık. Türkiye 2030'larda 1000m3/yıl /kişi başı ile su yoksunu ülkeler arasına girecektir. 

SANITATION; Türkçemizde tam karşılığı olmayan ancak suyun kaynaktan arıtmaya kadar olan süreçlerinde kamu sağlığı gözetilerek standartların oluşturulması ve kontrollerin yapılması süreci.  
                                   
 Su canlı hakkıdır !

 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt