×

Varis Hastalığı Yazı Dizisi-2

Varis Hastalığı

 

Yazı Dizisi-2

 

 “Tanı, Tedavi, Korunma”

 

Prof. Dr. Ali  Kubilay Korkut




Varis Hastalığının Tanısı Nasıl Konulur ?

Varis hastalığının tanısı renkli Doppler Ultrasound adı verilen tetkik ile konulur. Bu yöntemde ses dalgaları vasıtasıyla bacaktaki toplardamarların çapı, damar içindeki kapaklarda kan akımı kaçağı olup olmadığı tespit edilir. Ağrısızdır, enjeksiyon yapılmaz ve vücuda herhangi bir ilaç verilmez. Yan etkisi yoktur. Hamilelere de güvenle uygulanabilir.



Bu tetkik ile değerlendirmenin doğruluğunu, tetkiki yapan kişinin tecrübesi, hastanın uyumu ve bakılan cihazın yeterliliği etkileyebilir. Renkli Doppler Ultrasound tetkiki varis hastalığının tanısı için altın standarttır. Flebografi ve bilgisayarlı tomografik anjio gibi yöntemlere gerek duyulmaz.



Varis Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Varis hastalığının tedavi yöntemi Doppler Ultrasound tetkiki sonucuna göre belirlenir. Eğer hastanın derin toplardamar sisteminde yetersizlik veya pıhtı varsa, bu durumda hastaya herhangi bir cerrahi girişim yapılmaması önerilir. Hastanın düzenli olarak varis çorabı kullanması, fazla kilolu ise kilo vermesi tavsiye edilir. Hastaya kan sulandırıcı ilaç verilir. Bu durumdaki hastalarda ilerleme olup bilekte yara açılırsa sıkı bandaj tedavisi gereklidir.

Eğer yüzeysel toplardamar sisteminde kapak yetersizliği varsa ve derin toplardamar sistemi sağlıklı çalışıyor ise, bu durumdaki hastalara girişimle tedavi etmek mümkündür. Bu girişimler kapalı ameliyat, radyofrekans ve laser enerjileri yardımıyla yapılan müdahalelerdir.  Kısa süren, genel anesteziye ihtiyaç duyulmayan ve çok kısa hastane yatış süresi gerektiren işlemlerdir.

Eğer kişide görsel olarak kılcaldamar çatlağı tarzında mavi-kırmızı renkte ince damarlar mevcutsa, bu durumda skleroterapi adı verilen iğne ile tedavi yöntemi uygulanır. Bu tedavi yönteminde kılcaldamarın içine ucu çok ince bir iğne kullanılarak damarları eritici bir ilaç verilir. Bu işlem ağrısızdır ve en geç 1-2 ay süre içinde kılcaldamarları yok eder. Yine bu damarların çok ince, kırmızı renkli olanları için de laser  uygulanabilir.







Varis Hastalığından Nasıl Korunabiliriz ?

Ailesinde varis hastalığı olan kişiler hastalığa adaydır. Bu kişileri kilo almamaları, fazla kilo varsa da vermeleri gerekir. Kadınlarda hamilelik döneminde mutlaka varis çorabı giymelerini tavsiye ediyoruz. Sedanter hayat yaşayanlar, işyerinde hareketsiz uzun süre oturanlar veya uzun süreli ayakta bekleyerek çalışanların varis çorabı giymeleri gerekir. Belli aralarla bacak egzersizleri veya yürüyerek dolaşma egzersizleri önemlidir.

Varis damarları mevcutsa, ihmal etmeden tedavisini olmak gerekir. Hastalığın pıhtı oluşumu yani flebit veya akciğere pıhtı atması yani emboli gibi riskleri vardır.

Kaynak: https://www.alikubilaykorkut.com/varis
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt