×

TSE CEN TS 54-14:2018 Güncel Standardı ve Getirdiği Değişiklikler Yazı Dizisi-8




TSE CEN TS 54-14:2018 Güncel Standardı ve Getirdiği Değişiklikler
Yazı Dizisi-8
Adem Çakır 
Not: Yazımızın görseli Büyükçekmece Belediyesi 10. Uluslararası "Güler Ertan "fotoğraf yarışmasında Edirne Fotograf Sanatı Derneği (EFOD) üyesi Sn. Ömer Şahin'in 1035 fotoğrafçının 7861 fotoğrafı arasından sergileme ödülü kazanmıştır. ETP Portalımzda yayınlanmasına müsaade ettiği için  kendisine teşekkür eder, çalışmlarında başarılar dileriz. (ETP-Sabri Günaydın)
 
Bölüm 6 – Planlama ve Tasarım
 
6.5 Dedektör ve Alarm Butonlarının Yerleşimi ve Aralıkları
6.5.4 Yangın İhbar Butonları

Kaçış yollarında
Açık havaya çıkış noktalarında
Merdiven sahanlıklarında
Herhangi bir noktadan en fazla 30m mesafede ifadesi çıkarılmış

Yerden 0.9m ile 1.4 m aralığında (1.2m tercih sebebidir)yükseklikte yerleşim yapılmalıdır.

Eskisinde 1.2m – 1.6m

 
6.5.5 Kimlik Tanıma
Seviye 1 - bölge numarası, dedektör tanımlayıcısı ve Panel içindeki ad / tanımlamanın ötesinde bir tanımlama yoktur;
Seviye 2 - Seviye 1 PLUS, panledeki tanımlamaya çapraz referansla bireysel cihazları etiketleme gereksinimi - ör. sadece bakım personeli tarafından görülebilen küçük bir etiket veya metin olabilir;
Seviye 3 - Seviye 1 PLUS, Panel içindeki açıklamaya çapraz referans veren zeminden okunaklı etiketleme sağlama gereksinimi.

 
6.5.6 Eşzamanlı Algılama
 
İstenmeyen alarmları en aza indirmek veya alarmları, yönlendirme ekipmanını, yangından korunma ekipmanını veya sesli alarm sistemlerini çalıştırmadan önce onaylanmış bir alarm sağlamak için eşzaman tespiti kullanılabilir:
 
Yangın İhbar Butonları bir eşzamanlılık yapılandırmasına dahil edilmeyecektir.
Bir onaylı alarm vermek üzere yapılandırılmış dedektörler aynı odada / bölgede olmalıdır.
 
Ele alınacak özel riskler bulunmadığı ve risk değerlendirmesi yapılmadığı ve kararlaştırılmadığı sürece, ısı dedektörleri eşzamanlı algılama yapılandırmasına dahil edilmeyecektir.
 
Eşzamanlılık düzenlemesindeki her girdi için işlem gecikmelerine dikkat edilmelidir.

Bir girişin devre dışı bırakılması veya hatalı olması durumunda, ikinci girişin (etkinleştirildiğinde) eşzamanlılığı geçersiz kılacağından ve çıkışları tetikleyeceğinden emin olun (bkz. EN 54-2: 1997, 4.1.8).
•6.6 Alarm Sistem ve Cihazları
 
6.6.1 Genel (EN54-32)
6.6.2 Sesli Alarmlar (EN54-3, EN54-16, EN54-24)
Sağlanan ses seviyesi, yangın alarmı sinyalinin herhangi bir ortam gürültüsünün hemen üzerinde işitilebilir olması gerekir, ancak ses seviyesi insanların mevcut olabileceği herhangi bir noktada 118 dB (A) seviyesini geçmemelidir.
Yangın alarmı amacıyla kullanılan ses, binanın tüm bölümlerinde aynı olacaktır.
 
•6.6.2 Sesli Alarmlar
•Yangın alarmı sesi, hangisi daha büyükse, 30 sn'den daha uzun bir süre boyunca devam etmesi muhtemel herhangi bir gürültünün 10 dB (A) seviyesinin üzerinde veya en az 65 dB (A) olmalıdır. Alarmın uyuyan insanları uyarması amaçlanıyorsa, yatak başındaki minimum ses seviyesi 75 dB (A) olmalıdır.
•Bu minimum seviyelere, alarm sesinin duyulması gereken herhangi bir nokta da ulaşılmalıdır. Birden fazla binanın bulunduğu bir kampüste veya sitede alarm sesi tüm binalar için aynı olmalıdır.
•Gerekirse, ses seviyeleri EN 61672-1, Sınıf 2 (veya daha iyisi), yavaş (1s) tepkili ve 'A' ağırlığı ile uyumlu bir cihaz kullanılarak ölçülmelidir.


Bundan sonraki yazımızda " Kontrol ve Gösterge , Güç Kaynakları" anlatılacaktır. 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt