×

Özgüven Eksikliği ve Özgüven Fazlalığı


Özgüven Eksikliği ve Özgüven Fazlalığı


Levent Taşkın




Özgüven eksikliği, iş hayatında çekingenlik, risk alamama, büyük düşünememe, yetki verememe, sorumluluk alamama, kaygı, stres, kendini ifade edememe, gerginlik, topluluk karşısında konuşamama, ikna kabiliyetinin azlığı gibi sıkıntılara yol açar. Zarar vermeye yatkındır, kaygılıdır, gergindir, büyük düşünemez, yeni projeler üretemez, risk alamaz, kişiye yetki veremez, çünkü kendisine güvenmediği için başkalarına da güvenemez detaylarda boğulur. Özgüveni yüksek kişi, içinde güçlü bir motivasyon, umut ve gelişimcilik duygusu hisseder, işinden ve hayattan zevk alır, dengeli bir şekilde işini geliştirir.

Öz güven, arabanın motoru gibidir, motor ne kadar güçlü ise verimde o kadar artar, kişide özgüven ne denli yüksekse, başarıda o ölçüde gelir.

Özgüven fazlalığı da kişilik gelişimi açısından doğru olmayan bir özelliktir. Bu durumdaki kişi kendisine ait olmayan davranışlara girişir ve kendisini farklı bir kişiymiş gibi, olduğundan daha üstün bir kişiymiş gibi göstermeye çalışır. Olaylara ve insanlara objektif davranamazlar, kural tanımazlar, fikir paylaşımı genelde yapmazlar, çünkü her konuda doğru bir fikri vardır, danışmaz burnunun dikine tek başına karar verirler. Eleştiriyi dikkate bile almazlar. O olmazsa işlerin ve ekibin ilerleyemeyeceğine inanır; hatalarından ders almak yerine başkalarını suçlarlar. Kısaca aynalardan hoşlanmazlar.

Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt