×

Otomasyon Partnerimizi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?



Otomasyon Partnerimizi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? 

Burak Cedetaş 

Otomasyon partneri firmalar için çok önem olup, dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Bu partner size senelerce hizmet verecek,  sizin problemlerinizi çözecek, sizi ileriye taşıyacak bir firma olmalıdır.  Bu partner sadece sizi o anki ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde en ucuz fiyatı veren şeklinde düşünülmemelidir.  

Partner seçerken iki firma bir nevi evlilik anlaşması yapıyor. Bu anlaşma  güvene dayalı, dürüst, iyi günde, kötü günde birbirine destek verebilecek, bir yapıda olmalıdır.  Bunu uzun süreli bir birliktelik olarak düşünülmeli ve ona göre bir partner seçilmelidir.  Seçilecek otomasyon partneri size geleceğe taşımalı,  teknolojik gelişmeleri size uygulayabilmelidir.  
 

Otomasyon partneri öncelikle ticari kaygılardan uzak olarak yaklaşmalı ve buna göre çözümler oluşturmalıdır.  Yani o uygulama için uygun ürünleri seçmelidir. Ticari beklentileri yüksek tutarak uygun olmayan ürünleri önermemelidir. Tabiki konusunda ve o uygulama alanında tecrübelerini müşterinin ihtiyaçlarına bakarak belirlemeli ve ona göre yönlendirmelidir.  Müşterinin ihtiyaçlarını teknolojik gelişmeler ile birleştirerek çözümler oluşturmalıdır.

Önerilen veya kurulan sistemler ileriye dönük ve açık sistemler olmalıdır. İleride firmayı sadece bir yöne veya ürüne mahkum etmemelidir. Bu hem firmanın gelişmesi bakımından ve hemde otomasyon firması için önemli olacaktır.

Yeni tesis kurumlarında ise, o günkü son teknolojik gelişmeleri yakından izlemeli ve sistemine mümkün olduğu kadar aktarmalıdır. Çünkü teknoloji hızla gelişme olup, sisteminde eski teknoloji kullanmak zorunda kalmamalıdır. Sisteminde eski teknolojiyi kullanıyorsa bu da doğal olarak piyasadaki rekabet gücünü azaltabilir. Çalışma kapasitesi ve toleransları iyi belirlenmelidir. Aksi takdirde çok büyük kapasiteler ile kurulan sistemler verimsiz çalışabilir. Verimsiz çalışan sistemler ise maliyetleri yükseltebilmektedir. Kapasiteler prosese bağlı olarak kademeleri düşünülebilir. 
 


Modernizasyonlar ise günümüzde kaçınılmaz olmaktadır. Bunlar hem sistemde verimsiz çalışmakta, hemde problemli olabilmektedir.  Eski sistemlerin bakım ve duruş maliyetleri çok yüksek olmaktadır.  Bu nedenle bunlar bir an önce değiştirilmelidir. Otomasyon için yapılan yatırım ve modernizasyonlar kısa sürelerde kendilerini geri kazanım ile dönmektedir. Otomasyonlar mümkün olabildiği kadar bir bütün düşünülmeli ve parçalanmamalıdır.  Parçalanma olacak ise mimari yapısı iyi planlanmalı ve alt parçalar yapıldıktan sonra üst parçalar ile birleşmesi düşünülmelidir. Sistem sonunda bir bütün hale gelmesine olanak sağlayabilmelidir. Buna göre bilgi alışverişine, raporlamaların alınmasına ve ortak bir veri tabanının kullanılmasına  olanak sağlamalıdır.

Bazen maliyeti ucuz bir ürün yüzünden çok büyük maliyetli duruşlar yaşanabilmektedir.  Ürün ve firmalar buna göre seçilmeli; prosesler buna göre tasarlanmalıdır.  

Firmanın size verdiği veya vereceği hizmet unutulmamalıdır.  Herhangi bir değişiklik, bakım veya arıza anında size hizmet sağlayabilmelidir.  

Geçmişteki yapmış olduğu işler otomasyon partneri seçme konusunda önemli parametrelerden biridir.  Tabiki bunları sadece yapmış olarak kabul etmemek, müşteri ile konuşup çalışıp  otomasyon sistemlerinin   çalışmadığın da referans bilgisi almak gerekiyor. 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt