×

Nereye Kadar Güvenlik?





Nereye Kadar Güvenlik?
Yazı Dizisi -1
Hayri Aydın



Değerli okuyucular ve meslektaşlarım sektörümüzde güvenlik konularında değerlendirmeler yapmak üzere bir giriş yazısı ile başlamak istiyorum.
Teknoloji geliştikçe elektronik sistemler inanılmaz olanaklar sunuyor. Kameralar akıllı, gizli, gece görüşü özellikleriyle çok yüksek kalitede görüntü kaydetme özellikleriyle cep telefonumuza kadar girebiliyorlar. Geçiş kontrol sistemleri retina, yüz tanıma, parmak izi, manyetik kartlar neredeyse tüm mahallere giriş çıkışı kontrol veya kayıt altına alabiliyorlar. Hırsız alarm sistemleri camları, kapıları ve giriş riski olabilecek tüm noktaları algılayabilecek sensörler ofislerde, fabrikalarda ve evlerimizde yerini alıyor. Bir bakalım uygulama da neler oluyor?


karikaturYeni bir yapıda proje firmalarının önerileri ve/veya yatırımcının talepleri doğrultusunda Kapalı Devre TV, Geçiş Kontrol, Hırsız Alarm sistemlerinin kurgulanması, bir adım sonra güvenlik firması temsilcilerinin, güvenlik danışmanlarının olaya karışması ile yapıda yaşayanlar sonsuz ucu açık bir ‘Güvenlik Denizine’ adım atmış oluyorlar.
Benzer şekilde mevcut yapılarda yenilenme, bazen yaşanan hırsızlık gibi kötü bir olay firma yöneticilerini veya yapı sahiplerini güvenlik sistemlerini araştırmaya ve bu tarz sistemler yaptırmaya yönlendirmiş oluyor.
Çok başarılı sistemlerin yanında, Güvenlik Sistemleri bazen gereğinin üstünde maliyetlere, bazen eksikliklere ve bazen de can sıkıcı hatalar yaşatmalarına rağmen, tasarım amaçlarını yerine getirmeye çalışıyorlar. Ya olmasalar…


Güvenlik sistemlerinin başarılı olması için birkaç basit kural; birinci kural ihtiyaçların doğru tespit edilmesidir. Çok bilinçli taleplerin yanı sıra, insanların yaşadıkları olumsuzluklardan kaynaklanan ciddi paranoya ürünü talepler ile karşılaşılabilir. Maalesef güvenlik sistemlerinden beklentiler çok yüksek olabiliyor. Örneğin 100.000 metre karelik bir ofis alanını yüzde yüz izleyebilecek bir sistem inanılmaz maliyetler ve eğitimli, tecrübeli personel gerektirir. Böyle bir talep olsa bile çoğunlukla gerçek ihtiyaç bu mu? Tabii ki değil. Bu konuda bizlere yani mühendislere çok ciddi bir sorumluluk düşüyor.
İhtiyaçları tespit ettik, sonra en can alıcı konu bütçe zaten birçok iş bu aşamada kontrolden çıkabiliyor. Seçilen ürün tedarikçi ve tesisatı yapacak firma seçimleri daha önceki referansları ön planda olması gerekirken; bütçe ön plana çıkabiliyor. Bunu aşmanın yolu, tercihleri yapacak yöneticilere, bireysel düzeydeki kullanıcılara bizlerin yeterince bilgi sahibi olup, sistemleri doğru anlatmamızdan geçiyor. Doğru seçilmiş, yetkin firmalar tarafından kurulan tesisler her zaman olumlu sonuçlanacaktır.
Yazımı bu nokta sonlandırıp, fırsat buldukça diğer yazılarımda sistemleri tek tek ele alıp, devam edeceğim.
Sabri beyin bilgisini bizlerle paylaşması, portal da yer alan birçok konu ve yazarın katkısı beni gerçekten heyecanlandırdı. Bunun için portal yazarlarına, özel olarak Sabri Günaydın’a ve ricamız üzerine karikatürü hazırlayan Karikatürist Uğur Atay’a teşekkür ederim.

Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt