×

Kapalı Otoparklar - Elektrikli Araçlar İçin Yangın Güvenliği Kılavuzu Bölüm-11



Kapalı Otoparklar - Elektrikli Araçlar İçin Yangın Güvenliği Kılavuzu
Bölüm-11

(Elektrikli araçların park edilmesini ve/veya şarj edilmesini ve kapalı otoparklarda elektrikli araç şarj noktalarının kurulmasını desteklemek için geçici kılavuz)

Temmuz-2023
ARUP

 
Aşağıdaki makale ARUP web sitesindeki orijinal İngilizce versiyonundan alınarak ETP Sabri Günaydın ve Emre Çulban tarafından yapay zekâ çeviri yazılımları kullanarak Türkçe'ye tercüme edilerek düzenlenmiştir.

ARUP ‘un Türkçe çeviri ile ilgili sorumluluğu yoktur. ETP  Türkçe çeviri ve düzenleme sorumluluğunu üstlenir.

Türkçe çeviride  göreceğiniz olası hataları " iletisim@etp.com.tr "  adresine e-posta göndermenizi rica ederiz. 

Bu raporun ETP Portalımızda yayını ile ilgili bize destek olan ARUP Türkiye’ye teşekkür ederiz.





6.    Etki azaltma önlemlerinin tartışılması

Bölüm Özeti

Tablo 4 ila Tablo 14'teki kontrol önlemlerinden bazıları önemli yatırım ve planlama gerektirirken, diğerleri düşük etkili/düşük maliyetlidir. Bazı etki azaltma önlemleri, sağladıkları faydalar hakkında ek bilgi sağlamak ve uygulanabilir standartlar hakkında daha fazla ayrıntı vermek için aşağıda irdelenmiştir.

6.1    Uygun, sertifikalı ve onaylı EAŞN'yi seçin

Birleşik Krallık Hükümeti, Birleşik Krallık'taki otoparklarda kullanılmak üzere sertifikalandırılmış EAŞN'lerin [70] önceden onaylanmış bir listesine sahiptir.

Önceden onaylanmış bir şarj cihazının seçilmesinin şu anda mümkün olmadığı durumlarda, İngiliz Standartları Enstitüsü (BSI), EA şarj cihazlarının yasal kılavuzu gereklerini karşıladığından ve Birleşik Krallık otoparklarında kullanıma uygun olduğundan emin olmak için kullanılabilecek bir ürün sertifikasyon ve deney programına sahiptir [71].  
 
6.1.1    Dâhili koruyucu ögeler


Onaylı şarj noktaları, elektrikli araç bataryasında yangın çıkma olasılığını azaltmaya yardımcı olabilecek aşağıdaki gibi ögeler içerebilir:

Bataryaya sağlanan akım çok büyüdüğünde elektrik beslemesini durdurabilen aşırı akım koruması;

Şarj noktasının darbe aldığını/devrildiğini  algılayabilen ve kullanımını önleyebilen eğim sensörleri;

Bakım şirketini düzeltilmesi gereken sorunlar konusunda uyarabilecek hasar/arıza raporlaması;

Şarj cihazı dahilinde ve çevresindeki alandaki  sıcaklığı düzenlemeye yardımcı olmak için havalandırma;

Sıcaklık çok yüksek/düşük olduğunda elektrik beslemesini kesebilen/devre dışı edebilen sıcaklık sensörleri;

Şarj cihazlarını seçerken, yangın riski değerlendirmesi, şarj noktasından kaynaklanan riski azaltmaya yardımcı olmak için belirtilen tüm bu önlemlerin bir kısmını veya tamamını gerektiren otopark içindeki ögeleri belirleyebilir.

6.1.2    Mod seçimi

Mod 3 ve Mod 4 tipi EAŞN, şarj noktası içindeki arızaları izlemek için yerleşik bir arayüze sahipken, Mod 1 ve Mod 2 tipi EAŞN'de bu özellik yoktur.

Mod 3 veya Mod 4 EAŞN'ler Bölüm 6.1.1'de belirtilen  ögeleri izleme ve standart çalışma parametrelerinin dışına çıkıldığında şarjı sonlandırma ve kontrolsüz bir yangına yol açan olayları önleme yeteneği sağlayabilir.
    
Mod 1 EAŞN yasal kılavuz AD P (Approved Document-P)  veya AD S(Approved Document-S)  'yi karşılamamaktadır, bu nedenle kullanılmamalıdır.

6.2    Şarj noktalarının konumu

6.2.1    Kaçış yolları ve itfaiye erişimi olanakları 

EAŞN'lerin konumu, birbiriyle yarışan talepleri en iyi şekilde karşılayan bir denge sağlamak için aşağıdaki faktörlerle ilişkili olarak değerlendirilmelidir:

Kaçış yolu :  EAŞN'de çıkan bir yangın mevcut tek kaçış yolunu  engellememelidir.

Yangınla mücadele erişimi: EAŞN, yangınla etkili bir şekilde mücadele edebilmeleri için itfaiye ve kurtarma hizmetleri için önerilen hortum erişim mesafesinde erişilebilir olmalıdır.

Dâhili bataryalara sahip EAŞN'ler, donanımın çalışma sıcaklığının aşılmaması için uygun alanlara yerleştirilmelidir.

6.2.2    Erişilebilirlik

Engelli ve yaşlılar da dâhil olmak üzere tüm kullanıcılar için şarj noktalarının erişilebilirliği, tasarım ve kurulumda dikkate alınmalıdır. İngiliz Standartları Enstitüsü (BSI) PAS 1899:2022 [70], EAŞN'lerin boyutları ve kurulumun ortamının çevresi de dâhil olmak üzere, kamuya açık EAŞN'ler için erişilebilirliğin nasıl sağlanacağına ilişkin teknik gereklilikler sunmaktadır.

6.3    Termal izleme kameraları

Termal izleme kameraları, operatörlerin bir elektrikli araç yangını olasılığına karşı daha erken uyarılmasını ve yakındaki personeli veya itfaiyeyi arayarak harekete geçmesini sağlar. Bu, bir otoparkın uzaktan işletildiği durumlarda önemli olabilecek itfaiye müdahale süresini azaltabilir. Mülkiyetin korunması/iş sürekliliği kaygılarının erken müdahaleyi gerekli kıldığı durumlarda da bu daha büyük fayda sağlayabilir.

Termal izleme tasarım standartları konusunda Birleşik Krallık'a özgü bir kılavuz bulunmamaktadır. Ancak ISO 18251-1:2017 [71] ve NFPA 1801:2021 [72] "İtfaiye Hizmetleri için Termal Görüntüleme Cihazları Standardı" termal görüntüleme donanımın tasarımı ve test edilmesi için rehberlik sağlamaktadır. Termal görüntüleme kameralarının bu kullanımı mevcut teknolojinin yeni bir uygulamasıdır. Bir termal görüntüleme sisteminin bir elektrikli araçtaki bir sorunu tespit etmesinin pratikliği konusunda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir, örneğin batarya aracın merkezinde konumlandırılabilir. Termal görüntüleme kameralarının kullanıldığı yerlerde, bunun diğer yangın ve duman algılama biçimlerini desteklemek için sağlanması dikkate alınmalıdır.

Kameralar tavana monte edilmişlerse, aracın yanlarını görebilecek şekilde ayarlanmalıdırlar (sadece aracın üstünü değil). Batarya termal kaçağı oluşmaya başladığında bataryanın ısısı çevredeki araç bileşenlerine yayılabilir. Batarya aracın tabanında olduğundan, ısının aracın üst kısmına yayılması yanlara göre daha uzun sürer ve bu nedenle tespit edilmesi daha uzun sürer (Kameralar doğrudan aracın üzerinde bulunuyorsa).

6.4    Otopark içinde otomatik su bazlı yangın bastırma/baskın (suppression).

Otomatik su bazlı bir söndürme sisteminin sağlanması, araç yangını durumunda bitişikteki araçlara ve binalara yayılmasını sınırlandırmalıdır. Ayrıca otoparkın yapısına verilen zararı azaltabilir ve yangınla mücadele faaliyetlerine yardımcı olabilir.

Su bazlı söndürme (örn. Sprinkler/yağmurlama), bataryanın araç içindeki konumu ve araç gövdesinin suyun yangının kaynağını hedef almasını engellemesi nedeniyle elektrikli araçtaki yangını büyük olasılıkla söndüremeyecektir.

Otoparklardaki bazı ögeler, risk değerlendirmesinin bir parçası olarak, aşağıdakiler de dâhil olmak üzere, yangını bastırmanın(suppression)  sağlanıp sağlanmayacağı konusunda ayrıntılı bir değerlendirme yapılmasını gerektirir:

-Bastırma(suppression) , yangının büyümesini ve yapı üzerindeki etkisini sınırlamaya yardımcı olabileceğinden, daha düşük yangın dayanım süreleri (örneğin, yangın can güvenliği kılavuzuna uygun olarak minimum 15 dakika).

-Bastırma, yangının otopark içinde ve bitişik binalara yayılmasını sınırlandırmaya yardımcı olabileceğinden, otopark yangını için harici yangın yayılma değerlendirmelerinin yalnızca az sayıda aracın yangına karışması temelinde geliştirildiği durumlar.

Tahliye ve/veya itfaiyeci erişiminin daha karmaşık olduğu çok katlı otoparklar ve bodrum otoparkları veya park alanlarının küçük ve/veya birbirine yakın olduğu otoparklar için.

Sprinkler sistemlerinin bir otoparkta bulunduğu durumlarda, bunlar BS EN 12845:2015 +A1:2019 [73] uyarınca tasarlanmalı ve kurulmalıdır. Otoparklardaki sprinkler sistemleri tipik olarak Olağan Tehlike 2 (OH2) olarak sınıflandırılır. Otopark işletmecisinin, LPC kurallarına uyulup uyulmadığının sigortacısı/diğer paydaşları ile görüşmesi tavsiye edilir.

BS 9251:2021 [74] konut sprinkler sistemi standardı, bu sistemin kullanımını sadece 100 m 2 'den büyük olmayan konutların altındaki küçük otoparklarla sınırlandırmaktadır2. Bunun nedeni daha düşük deşarj yoğunlukları, daha az sayıda başlığın çalışması ve sistemin kategorisine bağlı olarak 10 ila 60 dakika arasında değişen daha kısa su besleme süreleridir. Böyle bir sistem, binanın yangın stratejisi ve risk değerlendirmesi detaylı bir şekilde gözden geçirilmeden kapalı bir otoparkta EA yangınına karşı koruma sağlamak için düşünülmemelidir. Seçilen bastırma/baskın (suppression)  sistemi, yangın durumunda çalışması beklenen herhangi bir duman havalandırma sistemini de dikkate almalıdır.

Bir su sisi sistemi kurulmuşsa, BS 8489 -1'e uygun olmalıdır. Bu kılavuz(BS 8489-1)  otoparklar için testler öngörmemektedir ve bu nedenle duman havalandırma sistemi ile birlikte özel testler yapılması gerekmektedir ve bu testler Yetkili Otorite (AHJ, yani bina kontrolü) ile kararlaştırılmalıdır. Bu bağlamda  tasarımcı, su sisi  hava hareketine daha duyarlı olduğundan ve genellikle kapalı otoparklarda sağlanan yüksek derecede doğal veya mekanik havalandırma göz önüne alındığında testlerle kanıtlanması gerekeceğinden, 3rd taraf incelemesi yapmayı seçebilir.

Otomatik söndürme sistemlerinin mekanik duman tahliye sistemleriyle birlikte kullanıldığı durumlarda, mekanik havalandırma sisteminin çalışması otomatik söndürme sisteminin çalışmasını geciktirmeyecek şekilde bu sistemlerin çalışma sırası dikkatle değerlendirilmelidir.

Bir EV yangınını bastırmak için gereken ek süre nedeniyle, makul en kötü durum senaryosu için yeterli su kaynağının sağlanması göz önünde bulundurulmalıdır. Alternatif olarak, itfaiyenin uzun bir süre boyunca su teminine  izin vermek için su deposuna/tankına bir giriş tesis edilmesi konusunda yerel itfaiye teşkilatına danışılmalıdır.

6.4.1    Mülkiyet koruması/iş sürekliliği

Bu kılavuz ağırlıklı olarak otopark içinde ve çevresinde yaşayanların yangınla ilgili can güvenliğine odaklanmıştır. Ancak, yangınların otoparkın kendisi ve yakındaki binalar ve işletmeler üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Yangının geniş bir alana yayılması halinde, etkilenen toplulukların ve işletmelerin normal faaliyetlerine dönmesi çok uzun zaman alabilir.

Can güvenliği gerekliliklerine ek olarak belirli mülk koruma ve/veya iş sürekliliği konularını  karşılamak için birden fazla hafifletme önlemine gereksinim duyulabilir. Bölüm 5.3'te yer alan vaka çalışması 1, ilgili paydaşlarla görüşülerek ve tam ölçekli testlerle kanıtlanarak sipariş edilen  bir sistemin geliştirilmesini anlatmaktadır.

6.5    Otomatik yangın algılama ve alarm

BS 5839-1:2017 [75] uyarınca bir yangın algılama ve alarm sisteminin sağlanması, yangının erken tespit edilmesini, bina sakinlerinin tahliyesinin başlatılmasını ve bina sakinleri ile otopark sahibi/işletmecisinin uyarılmasını sağlayacaktır. Otopark uzaktan izleniyorsa, uzaktan izleme servisine bildirimde bulunabilir ve/veya itfaiye ve kurtarma servisini otomatik olarak arayabilir.

ICEV egzoz emisyonlarındaki partiküllerin yanlış aktivasyonlara yol açma riskini önlemek için algılama türünün dikkatle seçilmesi gerekir. ICEV/ IYMA (İçten Yanmalı Motorlu Araç) kullanımının öngörüldüğü yerlerde ısı dedektörleri daha uygun olabilir. Duman dedektörleri elektrikli araç yangınlarını tespit etmek için kullanışlıdır.

Buhar bulutu gazlarını tespit ederek yangına karşı gelişmiş bir uyarı sağlayabilecek uçucu organik veya gaz dedektörleri gibi algılama yöntemleri piyasaya sürülmektedir. Bu algılama yönteminin uygulanabilirliği, algılama sistemlerinin hassasiyetine karşı otoparkın ne kadar havalandırıldığı bağlamı göz önünde bulundurularak risk değerlendirmesinin bir parçası olarak gözden geçirilmelidir.

Ayrıca, alışılmadık derecede yüksek sıcaklığa sahip bir araç tespit edildiğinde uyarı vermek için yangın alarm sisteminin termal görüntüleme kameralarına bağlanması da düşünülebilir.

Mekanik duman havalandırma sistemlerine sahip otoparklarda duman havalandırma sistemini etkinleştirmek için otomatik yangın algılama sistemi bulunmalıdır; bu, özellikle EAŞN bölmelerinin yakınına algılama sistemi kurulacak şekilde genişletilebilir.

Otomatik yangın algılama ve alarm sistemi de EAŞN güç kaynağına otomatik ayırma  anahtarlarına bağlanarak EAŞN'nin enerjisinin erken kesilmesine olanak sağlayabilir.

Ayırma anahtarları hakkında bilgi için Bölüm 6.6'ya bakın.

6.6    Bir yangın senaryosunda EAŞN'nin güç kaynağını kesmek için ayırma anahtarı

6.6.1    Manuel ayırma anahtarı


Manuel bir ayırma anahtarı, şarj edilen bir elektrikli aracın yanması durumunda, EAŞN'ye giden tüm güç kaynağının durdurulmasına izin vermek ve EAŞN'nin enerjisinin kesilmesine yardımcı olmak için itfaiyeye  kontrol imkânı sağlayabilir.

Şu anda üreticiler tarafından kamuya açık alanlara kurulan EAŞN'ler ile özel otoparklara kurulan EAŞN'ler arasında bir ayrım yapılmamaktadır. Yoldan geçenlerin, örneğin kamuya açık bir yolda şarj olurken elektrikli araçların güç kaynağını kötü niyetle kesebileceği endişesi nedeniyle, üreticiler genellikle EAŞN'ye ayırma anahtarları takmamaktadır.

Manuel bir kesme/acil durdurma  anahtarı takılırsa, bunun genellikle EAŞN'ye hizmet veren dağıtım panosunda/devresinde olması gerekir.

Manuel bir ayırma (kesme/acil durdurma) anahtarı, özellikle otoparkta personelin bulunduğu yerlerde etkili olabilir ve yangın teyit edildikten sonra erken bir aşamada personel müdahalesi kullanılabilir, böylece devam eden elektrik beslemesinin yangın üzerindeki etkisi sınırlandırılabilir.

İtfaiyeye yardımcı olmak için, EAŞN'lere giden gücü ayırma özelliği bir itfaiye girişinin yakınında veya yangın alarm panelinin/itfaiye bilgi noktasının bitişiğinde bulunmalıdır.

CoL, yeraltı otoparklarında bu önlemi benimsemiştir; örnek olay incelemesi için Bölüm 5.3'teki Örnek Olay 1'e bakınız

6.6.2    Otomatik ayırma anahtarı

Manuel ayırma anahtarında olduğu gibi, bu EAŞN'ye giden güç kaynağının kesilmesine ve EAŞN'nin enerjisinin kesilmesine yardımcı olacaktır.

Yangın alarmı ve/veya bastırma/baskın(suppression) sistemi bağlantısı ile otomatik bir ayırma anahtarı harekete geçirilebilir, böylece yangın dedektör aktivasyonu veya söndürmenin çalışmasıyla doğrulandığında, o kattaki EAŞN'lere veya tüm otoparka giden güç kaynağı kesilir.

Otoparkta personel bulunmadığı veya personelin müdahale süresinin güç kaynağının erken/etkili bir şekilde ayrılmasına edilmesine izin vermeyecek kadar uzun olduğu durumlarda otomatik bir ayırma anahtarı düşünülebilir.

6.7    İtfaiye  ‘ye yardımcı olacak önlemler

6.7.1    Yerel itfaiye ile fikir alışverişi
 

Otoparktaki bir elektrikli araç yangınıyla mücadelede itfaiyeye yardımcı olmak için hangi önlemlerin (varsa) alınabileceğinin belirlenmesinin bir parçası olarak itfaiyeye danışılmalıdır. Bu, özellikle itfaiyenin yararına olacak herhangi bir önlem alınmadan önce gerçekleştirilmelidir. Her itfaiye teşkilatının elektrikli araç yangınlarıyla mücadele konusunda farklı yaklaşımları, donanımı  ve kabiliyetleri vardır. İtfaiye hizmetleriyle erken görüşme, sağlanan önlemlerin onlar için daha etkili/yararlı olmasına yardımcı olabilir.

6.7.2    İtfaiyeci su kaynağı

Bölüm 2.5'te belirtildiği üzere, bir elektrikli araç yangınıyla mücadele etmek için ICE/IYM (İçten yanmalı motorlu)  araç yangınına kıyasla çok daha fazla su gerekmektedir. BS 9990:2015'de [65]  belirtilen 60 dakika boyunca 1.500 l/dk su ihtiyacını  karşılamak için su arzının  artırılması gerekebilir. Yerel su sağlayıcısının şebeke suyu ile neyi garanti edebileceğine bağlı olarak bu, hidrant/ana su arzının   artırılması veya itfaiyeye yangınla mücadele için gerekli miktarda ve sürede su sağlamak üzere şebeke suyu tedarikini destekleyebilecek bir tank (veya bir dizi tank) ve pompalar yoluyla olabilir.

6.7.3    Yangın sonrası elektrikli araçların kaldırılması

Birleşik Krallık'ta yangın sonrası araçların otoparklardan çıkarılması itfaiye ve kurtarma hizmetlerinin sorumluluğunda değildir, bunun yerine tesis yönetiminin sorumluluğundadır.

Otopark tasarımının bu yönteme (Yangın sonrası elektrikli araçların kaldırılması)  dayanması arzu edilir veya en etkili yöntem olarak kabul edilirse, bir araç kaldırma şirketi ile sözleşme yapılması ve/veya yangın sonrası EA'ın çıkarılması ve suya batırılması için bir su tankı kurulması gerekecektir.  Bu hafifletici önlemin benimsenmesi halinde, otoparka girebilecek kurtarma aracı türlerini sınırlayabileceğinden, otoparktaki kurtarma aracının girebileceği tavan yüksekliğinin dikkate alınması gerekir.

Kurtarma aracının girebileceği tavan yüksekliğinin itfaiyenin   araca daha iyi erişmesini sağlayarak,  yeniden tutuşma belirtilerini izlemeyi kolaylaştıracak ve böylece bitişik araçlar, bitişik binalar ve otopark yapısı için riski en aza indirecektir.


Bu yaklaşımı benimserken, yangın yönetim planı bir nakliyat şirketinin nasıl bilgilendirileceğini ve itfaiyenin   bir parçası olarak / onunla birlikte nasıl çalışacağını ele almalıdır

EA bataryasında potansiyel bir yangın riski varken bu çalışmayı   gerçekleştirmek için güvenli çalışma yöntemleri oluşturulmalıdır. 


6.7.4    EAŞN'nin ayrıntılarını içeren tesis bilgi planlarını sağlayın

Karmaşık binalar için olay müdahale planlamasına yardımcı olmak üzere itfaiyenin  ana giriş noktasında tesis bilgi planları sağlanmalıdır. Planlar EAŞN'ler için şunları içermelidir:

•    Manuel ayırma anahtar(lar)ının konumu (varsa);

•    EAŞN’sı olan yerlerde EAŞN'nin tüm katlardaki konumu;

•    EAŞN ile ilişkili olarak yangın bağlantı ağzı konumu;

•    Termal görüntüleme kameralarının konumu (varsa).

Yangın güvenlik sistemlerine ilişkin diğer bilgiler (örn. duman tahliyesi, bastırma/baskın/ suppression, çıkışlar vb.) zaten tesis bilgi planlarında yer alacaktır ve burada listelenmemiştir. Hangi bilgilerin sağlanması gerektiğine dair tavsiyeler yangın ve kurtarma hizmetlerinden temin edilebilir, örneğin Londra İtfaiyesi Rehberlik Notu GN70 Tesisler  Bilgi Kutuları [76].

6.7.5    Duman yönetim sistemleri

Lityum iyon akü yangınlarında, ICEV yangınlarına göre ortamda daha fazla zehirli gaz varlığı mevcut olduğundan, otoparklar, makul koşulların kanıtlanması için özel duman havalandırma tasarımlarına dayanmaktadır.  Örneğin;  kontrollü bir yangın boyutu için uzatılmış kaçış mesafeleri veya yangınla mücadele yaklaşımları, güvenlik önlemlerinin elektrikli araç yangınları için hala yeterli olup olmadığını gözden geçirmelidir.

Bir elektrikli araç yangınında ortaya çıkan duman hacmi bir ICEV/IYMA (İçten yanmalı motorlu araç)  yangınından önemli ölçüde farklı değildir. Bununla birlikte, mekanik bir sistemin sağladığı hava değişim oranının veya doğal olarak sağlanan havalandırma alanının artırılması düşünülebilir. Bu aynı zamanda kapalı bir otoparkta artan havalandırma oranlarının yaratabileceği gürültü, kullanışlılık ve hava hızı/kuvveti etkilerine karşı da değerlendirilmelidir. Yangın riski değerlendirmesinin bir parçası olarak yangın durumunda mekanik duman havalandırma sisteminin ne kadar süreyle çalışacağı da dikkate alınmalıdır. Bu, mekanik duman havalandırma sisteminin sınırlı bir beslemeyle yedek güç koşullarında çalıştığı durumların belirlenmesi açısından önemlidir.

Otomatik duman havalandırma sistemlerinin otomatik söndürme sistemleriyle birlikte kullanıldığı durumlarda, mekanik havalandırma sisteminin çalışması otomatik söndürme sisteminin çalışmasını geciktirmeyecek şekilde bu sistemlerin çalışma sırası dikkatle değerlendirilmelidir.

CoL(City of London Corporation) , yeraltı otoparklarına EAŞN kurarken bu yaklaşımı benimsemiştir; daha fazla ayrıntı için Bölüm 5.3'teki 1 numaralı vaka çalışmasına bakınız.

6.7.6    EAŞN'lerin Konumu

EAŞN'lerin konumuyla ilgili konular için Bölüm 6.2'ye bakınız.

6.8    Ekolojik konular

Bugüne kadar yaplan sınırlı araştırmalar, batarya yangınlarıyla mücadelede kullanılan suda, çevreye veya kanalizasyona deşarj için güvenli seviyelerin üzerinde daha yüksek kirletici konsantrasyonu bulunduğunu göstermektedir.

Çevresel zararı sınırlandırmak için bir EA yangınından çıkan yangın söndürme suyunun/yangın bastırma (suppression)  suyunun kontrol altına alınması ve bir atık su arıtma tesisine aktarılması düşünülmelidir.

Sorumluluk Reddi

Bu yayın sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Bu yayında ifade edilen görüşler Arup'a aittir. Arup, bu yayında verilen veri veya tavsiyelerin takip edilmesi veya kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek içerik veya herhangi bir kayıp veya hasar için herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

Bu kılavuzu kullanan herkes, elektrikli araçların (EA) park etmesine veya şarj olmasına izin vermek için yeni inşa etmeyi veya mevcut yapıları değiştirmeyi planladıkları yerle ilgili yasal gerekliliklerin, yerel bina düzenlemelerinin, kodların, sigorta sertifikasyonunun veya diğer gerekliliklerin veya tavsiyelerin uygulanması konusunda gereğini yerine getirmelidir. 

Bu kılavuz, herhangi bir beyan, garanti veya tazminat olmaksızın "olduğu gibi" esasına göre sağlanmaktadır. Yürürlükteki yasaların izin verdiği azami ölçüde, Arup herhangi bir üçüncü tarafa karşı her türlü sorumluluğu (ihmal dâhil) reddeder ve belirli bir amaca uygunluk, bilgilerin doğruluğu veya geçerliliği veya eksiksizliği, satılabilirlik, mülkiyet, kalite ve ihlal etmeme gibi zımni garantiler dâhil (ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere) açık, zımni, yasal veya başka türlü tüm beyan veya garantileri reddeder.

Okuyucu, bu kılavuzdaki bilgi, veri veya tavsiyelerin kullanılmasından veya kullanılamamasından kaynaklanan herhangi bir kayıp için tüm sorumluluğu üstlenecektir.

Bu yayının (tamamen veya kısmen) her türlü kullanımı her zaman bu uyarıyla birlikte yapılmalı veya bu uyarıyı içermelidir.

Bu belgede atıfta bulunulan ilgili bilgi kaynaklarını belirlemek için yapılan araştırma Nisan 2022'de tamamlanmıştır. Bu nedenle, Nisan 2022'den sonra yayınlanan araştırma yayınları bu kılavuzda dikkate alınmamıştır.


Bundan sonraki bölümde  " Tanımlar ve varsayımlar "  ile devam edilecektir. 


Kaynaklar:

[1]    T. Long, T. Blum ve B. Cotts, "Elektrikli Araç Bataryası Tehlikelerini İçeren Olaylara Acil Müdahale için En İyi Uygulamalar: Tam Ölçekli Test Sonuçları Raporu," Yangından Korunma Araştırma Vakfı, 2013.

[2]    EVFireSafe, "EVFireSafe," Avustralya Hükümeti Savunma Bakanlığı, 2021. [Çevrimiçi]. Mevcut: https://www.evfiresafe.com/research-ev-fire-charging. [Erişim tarihi 15 Şubat 2022].

[3]    F. Larrson ve B. Mellander, "Elektrikli araçlarda enerji depolama sistemi," İkinci uluslararası araçlarda yangınlar konferansı, s. 303-306, 2012.

[4]    P. Christensen, Z. Milojevic, M. Wise, M. Ahmeid, P. Attidekou, W. Mrozik, A. Dickmann, F. Restuccia, S. Lambert ve P. Das, "Elektrikli araç pouch hücre modüllerinin termal ve mekanik zarar görmesi," Applied Thermal Engineering, cilt. 189, no. 116623, 2021.

[5]    M. Egelhaaf, D. Wolpert ve T. Lange, "Elektrikli Bataryalı Araç Yangınlarıyla Mücadele," Stuttgart, 2014.

[6]    A. Lecocq, M. Bertana, B. Truchot ve G. Marlair, "Elektrikli bir araç ile içten yanmalı motorlu bir aracın yangın sonuçlarının karşılaştırılması," 2012.

[7]    P. Sun, X. Huan, R. Bisschop ve H. Niu, "Elektrikli Araçlarda Batarya Yangınları Üzerine Bir İnceleme," Springer nature, 2019.

[8]    F. Larsson, P. Andersson ve B. Mellander, "Deneysel Kötüye Kullanım Testleri Temelinde Elektrikli Araçlardaki Yangınlarda Lityum-İyon Batarya Yönleri," Batteries, vol. 2, no. 9, 2016.

[9]    İsviçre Federal Malzeme Bilimi ve Teknolojisi Laboratuvarları, "Yeraltı trafik altyapılarındabataryaarında elektrikli araç yangınlarının risk minimizasyonu," 2020.

[10]    Thatcham Sigorta Araştırma Departmanı, "Elektrikli Araçların Yangın Riski," Thatcham Sigorta, 2022.

[11]    London Fire Brigade, "RE: Elektrikli araç araştırması- yardım talebi- Arup," London Fire Brigade, Londra, 2022.

[12]    Norveç Sivil Koruma Müdürlüğü (BRIS), "Yangın istatistikleri: Yıllık binek araç yangınları ve yakıt türü," BRIS, 2022. [Çevrimiçi]. Mevcut: https://www.brannstatistikk.no/brus-ui/search?searchId=9B13517C-F1CD-490F-82A1-57B9CA38ACA5&type=SEARCH_DEFINITION. [Erişim tarihi 7 Nisan 2022].

[13]    Health and Safety Executive (HSE), "The Dangerous Substances and Explosive Atmospheres Regulations 2002," HSE, [Online]. Mevcut: https://www.hse.gov.uk/fireandexplosion/dsear.htm. [Erişim tarihi 1 Temmuz 2022].
 
[14]    HM Government, "Bina Yönetmeliği vb.(Değişiklik) (England) (No. 2) Regulations 2021," 2021. [Çevrimiçi]. Mevcut: https://www.legislation.gov.uk/uksi/2021/1392/contents/made. [Erişim tarihi 23 Mart 2022].

[15]    HM Government, "Approved Document S: Elektrikli araçların şarj edilmesine yönelik altyapı," Assets.publishing.service.gov.uk, 25 02 2022. [Çevrimiçi]. Mevcut: https://www.gov.uk/government/publications/infrastructure-for-charging-electric-vehicles-approved-document-s. [Erişim tarihi 22 03 2022].

[16] HM Hükümeti, "VEH  0203- Tahrik/yakıt türüne göre yıl sonunda ruhsatlı otomobiller," Ulaştırma İstatistikleri Departmanı, 13 Ocak 2022. [Çevrimiçi]. Mevcut: https://view.officeapps.live.com/op/view.aspx?src=https%3A%2F%2Fassets.publis hing.service.gov.uk%2Fgovernment%2Fuploads%2Fsystem%2Fuploads%2Fattac hment_data%2Ffile%2F985933%2Fveh0203.ods&wdOrigin=BROWSELINK. [Erişim tarihi 23 Mart 2022].

[17] Office for Zero Emission Vehicles (OZEV) and Department for Transport (DfT), "Transition to zero emission cars and vans: 2035 delivery plan," Office for Zero Emission Vehicles and Department for Transport, 14 Temmuz 2021. [Çevrimiçi]. Mevcut: https://www.gov.uk/government/publications/transitioning-to-zero-emission-cars-and-vans-2035-delivery-plan. [Erişim tarihi 8 Nisan 2022].

[18]    HM Hükümeti, "İstatistiksel veri seti - Tüm araçlar (VEH01): VEH0133: Lisanslı
gövde tipime ve tahrik veya yakıt tipime göre ultra düşük emisyonlu araçlar: Birleşik Krallık," HM Hükümeti, 13 Ocak 2022. [Çevrimiçi]. Mevcut: https://www.gov.uk/government/statistical-data-sets/all-vehicles-veh01#ultra-low-emissions-vehicles-ulevs. [Erişim tarihi 17 Kasım 2022].

[19]    Arup, "Kapalı otoparklardaki elektrikli araç şarj noktalarıyla ilişkili yangın tehlikelerine dair literatür incelemesi T0194 - Kapalı otoparklar- elektrikli araç parkı için yangın güvenliği kılavuzu," 2022.

[20]    R. Bisschop, O. Willstrand, F. Amon ve M. Rosengren, "Karayolu Araçlarındaki Lityum-İyon Bataryaların Yangın Güvenliği," RISE Research Institutes of Sweden AB, 2019.

[21]    T. Valisalo, "Yeraltı koşullarında Li-ion batarya yangını durumunda yangınla mücadele: Literatür Çalışması," Finlandiya Teknik Araştırma Merkezi, 2019.

[22]    G. Hare, "Lithium Batteries - What's the problem?", Fire and Emergency New Zealand, Yeni Zelanda, 2019.

[23]    C. Mikolajczak, M. Kahn, K. White ve R. Long, "Lithium-Ion Batteries Hazard and Use Assessment," Fire Protection Research Foundation, 2011.

[24]    L. D. Mellert, "Bir EV Bataryası Tarafından Üretilen Flaş Yangınları," SWISS FEDERAL LABORATORIES FOR MATERIALS SCIENCE AND TECHNOLOGY (EMPA), 2022. [Çevrimiçi]. Mevcut: https://www.eurekalert.org/multimedia/557109. [Erişim tarihi 01 Temmuz 2022].

[25]    EVFireSafe, "04.4 Risks EV traction battery fire," [Çevrimiçi]. Mevcut: https://www.evfiresafe.com/risks-ev-fires. [Erişim tarihi 2022 Kasım 09].
 
[26]    INSIDE EVs, "Elektrikli Otomobilleri Karşılaştırın: EV Range, Specs, Pricing & More," INSIDE EVs, 07 Şubat 2022. [Çevrimiçi]. Mevcut: https://insideevs.com/reviews/344001/compare-evs/. [Erişim tarihi 16 Şubat 2022].

[27]    L. Barelli, G. Bidini ve P. Ottaviano, "Vanadyum-hava akışlı batarya teknolojisi ile şarj işlemi sırasında elektrikli araçların yangından korunması," 2021.

[28]    EV Firesafe, "04.3 EV çekiş bataryası yangın davranışı," [Çevrimiçi]. Mevcut: https://www.evfiresafe.com/ev-fire-behaviour. [Erişim tarihi 1 Temmuz 2022].

[29]    Y. Z. Li, "Tünellerde alternatif yakıtlı araçların yangın ve patlama tehlikelerinin incelenmesi,"
Fire Safety Journal, cilt. 110, no. 102871, 2019.

[30]    P. Andersson, J. Wikman, F. Larsson ve O. Willstrand, "Denizde batarya tahrikinin güvenli tanıtımı," RISE Research Insitutes of Sweden, 2017.

[31]    M. Kaliaperumal, M. Dharanendrakumar, S. Prasanna, K. Abhishek ve R. Chidambaram, "Lityum-iyon batarya arızasının nedeni ve azaltılması - bir inceleme," Materials, 2021.

[32]    S. Ma, M. Jiang, P. Tao, C. Song, J. Wu, J. Wang, T. Deng ve W. Shang, "Lityum-iyon bataryalarda sıcaklık etkisi ve termal etki: Bir inceleme," s. 653-666, 2018.

[33]    All About Circuits, "When Things Go Wrong: Battery Management System Failure Mitigation," All About Circuits, 9 Şubat 2021. [Çevrimiçi]. Mevcut: https://www.allaboutcircuits.com/technical-articles/battery-management-system-failure-mitigation/. [Erişim tarihi 8 Nisan 2022].

[34]    M. Lewandowski ve A. Dorsz, "Analysis of Fire Hazards Associated with the Operation of Electric Vehicles in Enclosed Structures," Energies, vol. 15, no. 11, 2021.

[35]    İngiliz Standartları Enstitüsü (BSI), Elektrikli araç iletken şarj sistemi. Genel gereklilikler (Şubat 2020 düzeltmesi dâhil), BS EN IEC 61851-1:2019, BSI, 2019.

[36]    İngiliz Standartları Enstitüsü (BSI), Elektrik Tesisatları için Gereklilikler, BS 7671: 2018, BSI, 2018.

[37]    Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu , UN/ECE Reg.100 Elektrikli güç aktarma organlarına ilişkin özel gereklilikler bakımından araçların onaylanmasına ilişkin özel  hükümler, Avrupa Birliği Resmî Gazetesi, 2015.

[38]    İngiliz Standartları Enstitüsü, Mahfazalar tarafından sağlanan koruma dereceleri (IP Kodu), BS EN 60529:1992+A2:2013 düzeltme Şubat 2019, Londra: BSI, 2019.

[39]    D. Sturk ve L. Hoffman, "e-fordons Potentiella Riskaktorer vid Trafikskadehandelse - En rapport baserad pa e-fordons teknik," SP Electronics ve Autoliv Development AB, 2013.

[40]    Ulusal Yangından Korunma Derneği (NFPA), "Acil Durum Saha Kılavuzu: Hibrit, Elektrikli, Yakıt Bataryalıi ve Gaz Yakıtlı Araçlar," NFPA, 2018.

[41]    F. Larsson, P. Andersson ve B.-E. Mellander, "Elektrikli Araçlar içten yanmalı motorlu araçlardan daha mı güvenli?", 2013.

[42]    C. Lam, D. MacNeil, R. Kroeker, G. Lougheed ve G. Lalime, "Elektrikli ve İçten Yanmalı Motorlu Araçların Tam Ölçekli Yangın Testi, Kanada Ulusal Araştırma Konseyi," Dördüncü Uluslararası Araçlarda Yangın Konferansı, Baltimore, 2016.

[43]    H. Boehmer, M. Klassen, S. Olenick ve I. f. t. F. P. R. F. Combustion Science & Engineering, "Kapalı Otoparklarda ve Araç Taşıyıcılarında Modern Araç Tehlikeleri," Temmuz 2020. [Çevrimiçi]. Mevcut: https://www.nfpa.org/News-and-Research/Data-research-and-tools/Building-and-Life-Safety/Modern-Vehicle-Hazards-in-Parking-Garages-Vehicle-Carriers. [Erişim tarihi: 13 Nisan 2022].

[44]    H. Boehmer, K. M ve S. Olenick, "Otopark Yapılarında ve Araç Taşıyıcılarında Modern Araç Tehlikeleri" Ulusal Yangından Korunma Derneği, Columbia, 2020.

[45]    F. Freschi, M. Mitolo ve R. Tommasini, Plug-In Elektrikli Araçların Elektriksel Güvenliği, 2018.

[46]    Y. Cui, J. Liu, X. Han, S. Sun ve B. Cong, "Elektrikli araçlardan kaynaklanan lityum-iyon batarya paketi yangınlarının bastırılması üzerine tam ölçekli deneysel çalışma," Fire Safety Journal, 2022.

[47]    Auto-Medienportal.net, "Vollbäder für brennende Elektroautos," Auto-Medienportal.net, 10 Haziran 2019. [Çevrimiçi]. Mevcut: https://www.auto-medienportal.net/artikel/detail/48939?searchterm=Brandweer+Midden-en+West-Brabant. [Erişim tarihi: 13 Mart 2022].

[48]    LaBovick Hukuk Grubu, "Elektrikli Araç Yangın Olayları ve İstatistikleri," LaBovick Hukuk Grubu, 29 Haziran 2021. [Çevrimiçi]. Mevcut: https://www.labovick.com/blog/electric-vehicle-fire-incidents-and-stats/. [Erişim tarihi 15 Şubat 2022].

[49]    Transport for London (TfL), "Travel in London reports," Transport for London, 2021. [Çevrimiçi]. Mevcut: https://tfl.gov.uk/corporate/publications-and-reports/travel-in-london-reports. [Erişim tarihi 8 Nisan 2022].

[50] HM Hükümeti, "Yangın istatistikleri tablosu 0302: Sebep ve araç türüne göre karayolu taşıtlarında meydana gelen birincil yangınlar, ölümler ve ölümcül olmayan kayıplar, İngiltere," 12 Ağustos 2021. [Çevrimiçi]. Mevcut: https://view.officeapps.live.com/op/view.aspx?src=https%3A%2F%2Fassets.publis hing.service.gov.uk%2Fgovernment%2Fuploads%2Fsystem%2Fuploads%2Fattac hment_data%2Ffile%2F1009815%2Ffire-statistics-data-tables-fire0302-120821.xlsx&wdOrigin=BROWSELINK. [Erişim tarihi 13 Nisan 2022].

[51]    A. Brandt ve K. Glansberg, "Elektrikli araçların kapalı otoparklarda şarj edilmesi," İsveç RISE Araştırma Enstitüleri.

[52]    Tesla, "Tesla Araç Güvenlik Raporu," Tesla, 2021. [Çevrimiçi]. Mevcut: https://www.tesla.com/VehicleSafetyReport#:~:text=From%202012%20%E2%80%93%202020%2C%20there%20has,every%2019%20million%20miles%20traveled.
[Erişim tarihi 03 Mart 2022].

[53]    HM Hükümeti, Onaylı Belge B Cilt 2: Konutlar dışındaki binalar,
Londra: Crown Copyright, 2020 değişikliklerini içeren 2019 baskısı.

[54]    R. Chitty, "Rapor BR 187 Dış yangın yayılımı: bina ayırma ve sınır mesafeleri. 2. baskı," IHS BRE Press, 2014.

[55]    Daha Güvenli Yapılar için Ortak Raporlama, "Çok katlı otoparklarda yangın",CROSS UK, 1 Şubat 2018. [Çevrimiçi]. Mevcut: https://www.cross-safety.org/uk/safety-information/cross-safety-alert/fire-multi-storey-car-parks. [Erişim tarihi 23 Mart 2022].

[56]    BRE, "Otoparklarda yangın yayılımı, BD2552," Topluluklar ve Yerel Yönetimler Bakanlığı, 2010.

[57]    Saxton 4x4, "Arabalar Büyüyor ve Ağırlaşıyor mu?, Saxton 4x4, [Çevrimiçi]. Mevcut: https://www.saxton4x4.co.uk/news/are-cars-getting-bigger-and-heavier/. [Erişim tarihi 13 Nisan 2022].

[58]    HM Government, The Regulatory Reform (Fire Safety) Order 2005, Londra: Crown Copyright, 2005.

[59]    Health and Safety Executive (HSE), "İşyerinde risklerin yönetilmesi ve risk değerlendirmesi" HSE, [Online]. Mevcut: https://www.hse.gov.uk/simple-health-safety/risk/steps-needed-to-manage-risk.htm. [Erişim tarihi 23 Mart 2022].

[60]    B. S. I. (BSI), Yangın riski değerlendirmesi. Konut dışındaki tesisler uygulama kuralları, PAS 79-1:2020, 2020.

[61]    HM Government, "İşyerinde yangın güvenliği" [Çevrimiçi]. Mevcut: https://www.gov.uk/workplace-fire-safety-your-responsibilities/fire-risk-assessments. [Erişim tarihi 13 Nisan 2022].
[62]    [62] Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), "Kontrollerin aşamaları ", Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü, 13 Ocak 2015. [Çevrimiçi]. Mevcut: https://www.cdc.gov/niosh/topics/hierarchy/default.html. [Erişim tarihi 8 Nisan 2022].

[63]    İngiliz Standartları Enstitüsü (BSI), Binaların içinde ve çevresinde bariyerler -- uygulama kuralları, BS 6180: 2011, BSI, 2011.

[64]    İngiliz Standartları Enstitüsü, (BSI), Araç güvenlik bariyerleri için darbe testi özellikleri, PAS 68: 2013, BSI, 2013.

[65]    İngiliz Standartları Enstitüsü, (BSI), Binalarda otomatik olmayan yangın söndürme sistemleri- Uygulama kuralları, BS 9990: 2015, BSI, 2015.

[66]    HM Government, "İnşaat yönetmeliklerinin Onaylı B Belgesinin teknik incelemesi: Açıklamak için bir çağrı ", Konut, Topluluklar ve Yerel Yönetim Bakanlığı,18 Aralık 2018. [Çevrimiçi]. Mevcut: https://www.gov.uk/government/consultations/technical-review-of-approved-

[67]    ASFP, Yangın durdurucu: Doğrusal derz yalıtımları, penetrasyon yalıtımları ve boşluk bariyerleri 4. baskı. Kırmızı kitap (Yangın durdurma), Uzman Yangından Korunma Derneği, 2016.

[68]    HM Government, "İşyeri Şarj Programı onaylı şarj noktası listesi" HM Government, 17 Mart 2022. [Çevrimiçi]. Mevcut: https://www.gov.uk/government/publications/workplace-charging-scheme-approved-chargepoint-list. [Erişim tarihi 23 Mart 2022].

[69]    İngiliz Standartları Enstitüsü (BSI), "Elektrikli araç şarjı- elektrikli araç besleme  donanımının ürün sertifikasyonu ve testi," BSI, 2022. [Çevrimiçi]. Mevcut: https://www.bsigroup.com/en-GB/our-services/product-certification/industry-sector-schemes/automotive-product-certification-and-kitemark-schemes/the-bsi-kitemark-for-electric-vehicle-charging/?creative=586935488099&keyword=ev%20charging&matchtype=p&netw ork. [Erişim tarihi 23 Mart 2022].

[70]    İngiliz Standartları Enstitüsü , PAS 1899:2022 Elektrikli araçlar, Londra: BSI, 2022.

[71]    ISO, Tahribatsız muayene Kızılötesi termografi - Bölüm 1: Sistem ve donanımın özellikleri, ISO 18251-1:2017, 2017.

[72]    Ulusal Yangından Korunma Birliği, (NFPA), Yangın Hizmeti için Termal Görüntüleme Cihazları Standardı, NFPA 1801, NFPA, 2021.

[73]    İngiliz Standartları Enstitüsü (BSI), Sabit yangın söndürme sistemleri- otomatik sprinkler sistemleri- tasarım, kurulum ve bakım (+A1:2019) (Aralık 2015 ve Ocak 2016 düzeltmeleri dâhil), BS EN 12845 :2015, BSI, 2015.

[74]    İngiliz Standartları Enstitüsü (BSI), Ev ve konutlar için yangın sprinkler sistemleri - uygulama kuralları, BS 9251: 2021, BSI, 2021.

[75]    İngiliz Standartları Enstitüsü (BSI), Binalar için yangın algılama ve yangın alarm sistemleri. Evsel olmayan binalarda sistemlerin tasarımı, kurulumu, devreye alınması ve bakımı için uygulama kuralları (Düzeltme No. 1 dâhil) BS 5839-1: 2017, BSI, 2017.

[76]    London Fire Brigade (LFB), GN70 Yangın Güvenliği Kılavuz Notu LFB Premises Information Boxes, LFB, 2011.

[77]    İngiliz Standartları Enstitüsü (BSI), Yangın - Sözcük dağarcığı, BS 4422:2005, BSI, 2005.

[78]    HM Hükümeti, "Elektrikli Araçlar (Akıllı Şarj Noktaları) Yönetmelikleri 2021,"
2021. [Çevrimiçi]. Mevcut: https://www.legislation.gov.uk/uksi/2021/1467/contents/made. [Erişim tarihi 23 Mart 2022].

[79]    IET, IET Uygulama Kuralları, Elektrikli Araç Şarj Donanımı Kurulumu 4. Baskı (BS 7671: 2018'deki değişikliklerin tamamı dâhil), IET, 2020.

[80]    HM Government, "Aracınızı sürmenin güvenli olup olmadığını kontrol edin" Crown Copyright, [Online]. Mevcut: https://www.gov.uk/check-vehicle-safe. [Erişim tarihi 1 Temmuz 2022].


 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt