×

Isıl İzleme ( Heat Trace) Uygulamalarında Montaj ve Bakım Konusunda Dikkat Edilecek Hususlar Yazı Dizisi-2


Isıl İzleme ( Heat Trace) Uygulamalarında Montaj ve Bakım Konusunda


Dikkat Edilecek Hususlar


Yazı Dizisi-2


M.Remzi Çelik




1.3. Isıtıcı Kablonun Montajı

Isıtıcı kablonun montaj sırasında makaradan nasıl alınacağı ve montaj hattına dağıtım şekli hakkında üretici firmaların önerileri mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Isıtıcı elemanların elemanların ısıtılacak yüzeyle çok iyi temas etmeleri sağlanmalıdır. Bazı ısıtıcı bantların her iki yüzeyi de aynı özelliklerde olmadıklarından, ısıtıcının hangi yüzeyinin ısıtılacak yüzeyle temas ettiğinden emin olunmalıdır. Boru askılarının yerleri kontrol edilmelidir, aksi taktirde işçilik artacak ve montaj sırasında yalıtım malzemesi istenmeyen yerlerden kesilmiş olacaktır. Mineral yalıtımlı kablolar tankların üzerine uygulanırken mutlaka uzunlamasına yerleştirilmelidir, hiçbir zaman boru üzerine sarılmamalıdır.

Isıtıcı Kablonun Bağlanması: Isıtıcı kablo doğrular halinde, spiral olarak veya tasarım sırasında belirlendiği şekilde ısıtılacak yüzeye yayılarak bağlanabilir. Doğrusal bağlamada ısıtıcı kablo, yukarıdan gelecek istenmeyen mekanik darbelerden etkilenmemek için borunun alt kısmına döşenir (Şekil 3). 50 mm’nin üzerindeki çaplarda ise dirseklerde uzun çap üzerinden geçirilmelidirler (Şekil 4). Boru hattı üzerindeki vana, pompa, flanş, suport veya boru askısı gibi elemanlar ısı kaybına neden olacaklarından, bunların kablo ile sarılması ve ısıtılması için kabloda gerekli uzunluklar bırakılmalıdır, montaj sırasında bu kabloların pompa veya vana üzerine olası bir onarım sırasında sorun çıkarmayacak şekilde bağlanması önerilir.


Şekil 3: Isıtıcı kablonun doğrusal bağlanması



Şekil 4: 50 mm üzeri borularda ısıtıcı kablo uygulaması


Isıtıcı kablonun ısıtılacak boruya spiral şeklinde sarılması gereken durumlarda (Şekil 5) kablonun sarılacağı yerleri tebeşirle işaretlemelisiniz. Bu durumda boru üzerindeki tüm noktalarda, kablo boruya eşit olarak sarılmış olacaktır.


Şekil 5: Isıcı kablonun spiral bağlanması


Çoklu ısıtıcı kablo uygulamasının başlıca iki tipi vardır;

a. Aşağıdaki şekilde de görüldüğü gibi vana, pompa gibi ısıtılması gereken noktalarda elemanların formuna göre birden fazla kablo ile sarılmaları gerekebilir.

b. Isı kaybının çok olduğu durumlarda ısı izleme işinin tek ısıtıcı ile yeterli olmadığı düşünüldüğü zaman birden fazla ısıtıcı boru üzerine doğrusal olarak yerleştirilir, genelde iki hat halinde yapılan bu uygulamada vana veya pompanın her iki tarafından kablo geçirilerek daha sonra bu elemanlara yapılacak servise engel olunmamaya çalışılır.


Şekil 6: Çoklu ısıtıcı kablo uygulaması


Isıtıcı Kablonun Bağlanması: Isıtıcı kablolar borulara bantlarla veya üretici firmalar tarafından önerilen bağlarla bağlanırlar, kendinden regüleli kabloların üst üste gelmesi bir sakınca yaratmaz ancak sabit güçlü kablolarda üreticinin önerilerine uyulması gereklidir.

• Fiberglas Bantlar: Bu bantların 130ᵒC’nin üzerinde olmayan uygulamalarda 30 cm aralıklarla bağlanabilmesi mümkündür.
• Fiberglas bantlar (Düşük sıcaklıklar için): - 40ᵒC ve üzerindeki sıcaklıklarda yine 30 cm aralılarla kullanılabilir.
• Alüminyum Bantlar: Bu bantların daha çok eskimiş yüzeylerde veya pompa üzerine ısıtıcı kablo bağlanırken kullanılır. Bu bantların bağlanması sırasında sıcaklığın 0ᵒC üzerinde olması istenir ve de 150ᵒC’nin üzerindeki uygulamalarda kullanılmaması önerilir.
• Metal olmayan kablo bağları: 82ᵒC’nin altındaki uygulamalarda tercih edilirler. Kablo bağları kullanırken sıkıştırmak için ayrı bir alet kullanmayınız, elinizle yapacağınız sıkıştırma işlemi yeterli olacaktır.
❖ Önemli: Isıtıcı kabloyla ve kablo bağıyla kabloyu boruya bağlamadan önce vana, pompa, flanş gibi diğer ısıtılması gereken elemanlar için yeterli kablo bırakıldığından emin olunuz. Kabloları boruya bağlama işlemi sırasında vinil esaslı bant kullanmamaya çalışınız, zira vinil esalı bantların kablonun ömürünü azaltıcı etkileri vardır.

Bundan sonraki yazımızda " Hat Üzerindeki Isıtılması Gereken Elemanların Kablolanması, Dikkatli Olunması Gereken Hususlar "  anlatılacaktır.
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt