×

IoT ile Her Aşamada İnovasyonu Teşvik Ediyoruz

IoT ile Her Aşamada İnovasyonu Teşvik Ediyoruz

 

Prith Banerjee


Bir önceki web günlüğü yazımda, IoT fırsatının dört ayağını ve IoT'un sürekli yeniliklerle zaman içinde daha yüksek değer yaratma potansiyelinden bahsetmiştim.

Üç büyük yönelim enerji talebinde büyük bir artışı tetiklemiş ve bu da IoT devrimine yol açmıştır:

  • Kentleşme: 2050 yılına kadar dünyadaki şehirler 2,5 milyar daha insana ev sahipliği yapacak.[1]

  • Dijitalleşme: Beş yıl içinde İnternete 50 milyar daha fazla cihaz ve "nesne" bağlı olacak.[2]

  • Sanayileşme: Endüstriyel enerji kullanımı önümüzdeki 35 yılda en az %50 artacak.[3]


Dünya çapındaki bu süregiden değişimlere ek olarak geleneksel enerji yakıtlarının sürdürülebilir olmadığını ve gezegene zararlı olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda 1,3 milyar insan elektriksiz yaşamaktadır. Tüm bunlar enerji çelişkisini daha da çetrefilleştirmektedir.

Söz konusu sorunu çözmek için IoT, yenilik için yakıt olarak gördüğümüz birçok önemli teknoloji değişikliği ortamında özellikle beş temel alanda hızlanmaktadır: mobilite, bulut, sensör, analitik ve güvenlik.

Mobilite. Artık hepimizin bir akıllı cihazı var. Akıllı cihazlar haberleşmeyi kalıcı kılar. Kullanıcı deneyimini kolaylaştırır ve zenginleştirir. Kullanıcının tanınmasına olanak sağlar; binalar, makineler mobil cihazınız sayesinde bizi tanıyabilir.

Ayrıca yaptıkları her şeyde mobil cihazlardan faydalanmaya hazır yeni bir milenyum kuşağı dijital işgücü yaratmaktadır.

Bulut. Verilerin toplandığı yerdir. Bulut uygun maliyetli ve güvenlidir. Verilerin paylaşımı ile artık kamu hizmetleri, tesis müdürleri, yükleniciler, son kullanıcılar ve üreticiler, binanın verimliliğini artırmak amacıyla aynı veritabanını kullanarak aynı anda çalışabilir. Bu daha önce mümkün değildi. Ayrıca büyük şirketlerin, tesislerini ve varlıklarını herhangi bir yerden uzaktan yönetmeleri için uzmanlardan faydalanabileceği anlamına gelmektedir.

Kapsamlı sensör uygulamaları. Fiziksel ürünlerin gömülü ve harici sensörlerinin maliyeti, IoT ile birlikte teknoloji değerinin merkezinde yer alır.

Analitikler. Tarihsel süreç verilerini nesnelerden gelen yeni sensör verileri ile bir bağlama yerleştirmek ve uygulama geliştirmeleriyle birleştirmek, ileri analitiklere yeni nesil yaklaşım olarak adlandırılan şeye olanak tanır. Gelişmiş analitikler olmadan IoT'den alınan veriler sadece büyük veri yığınları olarak kalır.

Üstelik bu gelişmiş analitikler küçük kazalardan karmaşık olaylar silsilesine kadar, tesisin durmasını önlemek için her türlü sorunu çözmeye dair karmaşık bir yaklaşım sağlarlar.

Siber güvenlik. Daha standart, açık IP tabanlı endüstriyel ağ bağlantısı ve protokollerine geçerken siber güvenlik gereksinimi apaçık hale gelmektedir.

Her Seviyede Yenilik, IoT devriminin gücünden ve olanaklarından giderek daha fazla yararlanabilmeyi mümkün hale getiriyor.

Kaynaklar :[1] United Nations Department of Economic and Social Affairs, [2] Cisco, [3] International Energy Agency (IEA

Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt