×

Hastanelerde Entegre Bina Yönetim Sistemleri, Kazanımlar ve Uygulama Örnekleri Yazı Dizisi-4

h-y-y-d-4

Hastanelerde Entegre Bina Yönetim Sistemleri, Kazanımlar  ve Uygulama Örnekleri

 

 Yazı Dizisi-4

 

 Gökhan İşbitiren


2.5 Veri Merkezi

Hastanelerdeki veri merkezleri elektronik bir şekilde korunmuş sağlık verilerinin korunması ile ilgili önemli bir rol oynarlar. Hastanelerdeki veri merkezleri en yüksek seviyede güvenlik ve uygunluk gerektirirken, hastaların güvenliğini en üst düzeyde korumalıdır. Ayrıca hastanedeki enerji harcamalarını da düşürmelidir. Hastanelerdeki enerji kesintileri göz önünde bulundurmalıdır.

 

Veri merkezleri istenilen veriyi en kısa zamanda uygun hale getirmelidir. Hastaların güvenlikleri ve sağlık ihtiyaçlarının devam etmesi için 350 VA’den birkaç MVA’e veri merkezleri kullanılmaktadır.

 

Kurulan veri merkezi altyapısı ölçeklenebilir olmalı ve IT yüküne ve fiziksel alana uygun olmalıdır. Yeni teknoloji sistemlerle yüksek uygulama yoğunlukları kaldırılabilirken %30’lara varan enerji tasarrufu sağlanabilir.

 

2.6 Ameliyathane Yönetimi

 

Ameliyathanelerde en kritik konu enerji sürekliliğidir. Ameliyat sırasında oluşacak elektrik kesintileri hayati sonuçlar doğurabilir.  Ameliyathanelerin elektriksel altyapısı hastaların güvenliğini, enerji sürekliliğini ve hastane personelinin verimliliğini artırmalıdır. Bunun için ameliyathanelerde ameliyat araçları farklı panolardan beslenir. Bu panolarda nötrü izole edilmiş trafolar vardır ve aynı zamanda UPS ile de beslenmektedirler. IEC 61558-2-15 ve IEC 60364-7-710’a uygun izolasyon panoları, hastaların elektrik şokundan etkilenmelerini önler ve medikal ekipmanların stabilitesini sağlar. IT sistem ile ilk arızada kesinti oluşmaz. İzolasyon seviyesi görüntülenebilir ve arıza izlenebilir. Güçlendirilmiş galvanik izolasyona sahiptir. Oluşabilecek kaçak akımlar düşüktür ve sıcaklık ve aşırı yüklenme izlenebilir. Panonun dışındaki UPS ile enerji sürekliliği sağlanır. Ayrıca UPS sayesinde gerilim düşme ve yükselmelerinden korunulur. TN-S sistemi ile fiderlerdeki arızalar tespit edilebilir. Bütün İzolasyon panosu sistemi LON, Modbus, TCP/IP ile hastane ağına bağlanabilir ve olaylar kayıt altına alınır ve izlenebilir.

 

İzleme sistemi sayesinde ameliyathanenin elektriksel ve çevresel durumları izlenebilir. Ameliyathanelerdeki dokunmatik ekran; elektriksel arızaları görsel ve sesli olarak bildirir. Medikal gazların (O2, N2O, vakum) durumu ve çevresel parametreler (sıcaklık, nem, basınç) izlenebilir. İzolasyon sistemi test edilebilir.

 

Kullanılacak dokunmatik ekran antibakteriyeldir ve temizleyici maddelerden etkilenmemelidir. Bu panelde sıcaklık, nem, medikal gazlar gibi çeşitli bilgiler gösterilmelidir. Ayrıca bu panel HBYS sistemi ile de entegre çalıştırılarak hastalarla ilgili test sonuçları, raporlar gibi farklı bilgiler eklenebilir ve kontrol edilebilir.

 

2.7 Yangın Algılama Sistemleri

 

Havalandırma sistemi yangının çıktığı alanda devre dışı bırakılarak mevcut oksijen azaltılmaktadır. Yangının kontrol altında tutulması için iklimlendirme ve havalandırma damperleri kapatılır. Duman çıkış sistemleri de kontrol edilebilir. Bildirim sistemleri devreye girer ve acil durum çıkışları otomatik olarak açılıp, aydınlatılarak , çalışanlar ve konukların güvenli şekilde tahliye edilmesini kolaylaştırır. Yangın anında acil durum aydınlatmaları çalıştırılır, anons ve sesli tahliye sistemleri devreye girer. Yangın ve duman damperleri senaryolara bağlı olarak kapatılır ve açılırlar.

 

2.8 Hemşire Çağrı Sistemleri

 

Hastalar hemşirelerle ve hemşireler de kendi aralarında, doktorlarla, ve personelle kolay ve hızlı bir şekilde iletişim sağlayabilmektedir. Bu sayede hemşireler daha az çabayla, daha kısa sürede daha iyi bakım sunabilmektedirler. Hastanelerin ihtiyaçlarına göre sistem esnek olarak yapılandırılmakta ve ihtiyaçlara uyum sağlamaktadır. Kablosuz teknolojiler (telefon ve çağrı cihazları gibi), diğer hastane içi çağrı sistemleri ve hastane yönetim yazılımları ile entegre olarak mevcut altyapıya ve ihtiyaçlara uygun en iyi çözüm sunulmaktadır.

 

2.9 El Hijyeni

 

El hijyeni görüntüleme sistemi kartlı geçiş sistemleri ile entegre çalışarak hasta bakıcıların ya da doktorların girişlerini görüp, bu girişler sonrasında el hijyenini sağlayıp sağlamadığını görür.

 

Miami Çocuk Hastanesi’nde El hijyeni sistemi sayesinde hastane kaynaklı enfeksiyon sayısında %67’lik azalma görüldü. Bir hastanede edinilen enfeksiyon oranı yaklaşık %5-%20’dir. [9]’a göre hastanede edinilen enfeksiyonlar sebebiyle Avrupa’da 135.000, Amerika’da 100.000 kişi hayatını kaybedecektir.


2.10 Gürültü İzleme

Hastanede gürültü, medikal ekipmanlar, sedyeler, telefon, eğlence araçları, buz makinaları, diğer hastalar ve ziyaretçilerden kaynaklanır. Gürültünün izlenmesi ve müdahale edilmesi hasta sağlığı için çok önemlidir. Florance Nightingale 1859’da gürültünün sağlığa ve iyileşmeye negatif etkilerinden bahsetmiştir. Gürültü yüksek nefes alıp/verme, yüksek kan basıncı, hızlı kalp atışı, yavaş kilo alma ve kalitesiz uykuya sebep olur. WHO’nin verilerine göre hasta odası gün içinde 35 dB, akşam da 30 dB seviyesinde gürültü almalıdır. Ancak John Hopkins Üniversitesi’ndeki verilere göre bir hasta odası gün içinde 72 dB ve akşam da 60 dB gürültüye maruz kalmaktadır [14]. Gürültü izleme sistemi sayesinde hastanede istenilen alanlarda gürültü seviyesi izlenebilir ve gerekli alanlarda buna göre aksiyon alınabilir.

 

2.12 Gerçek Zamanlı Lokasyon Sistemi

 

Hastanelerde çalışanların, hastaların ve ekipmanların güvenliğini sağlamak  zordur. Artan hasta sayısı, artan suç oranı, gün geçtikçe sıkılaşan regülasyonlar ve ekonomik belirsizlikler hastanelerin çözmeleri gereken zorluklar olarak kaşılarına çıkmaktadır. Hastanelerde hastaların bakımını iyileştirecek güvenliği ve verimliliği sağlayacak gerçek zamanlı lokasyon sistemleri kullanılmaktadır. Gerçek zamanlı lokasyon sistemi bebek koruma, hasta güvenliği, klinik operasyonlar ve iş süreçleri, malzeme tedariği ve varlık yönetimi gibi alanlarda kullanılır.

 

Bergan Mercy Medical Center doğum ünitelerini tekrar tasarladığında daha özel ve personalize çözümler sunmak istemişlerdir. Bergan Mercy’nin doğum ünitesi personeli bu transformasyonun çeşitli riskler içerdiğini ve bebek güvenliği için yeni yaklaşımlar gerektirdiğini düşünmüşlerdir. Bergan Mercy Medical Center’daki Doğum Ünitesi Yöneticisi Tracy Meyers “Gerçek Zamanlı Lokasyon Sistemi çok faydalı ve verimli bir sistem, etiketler sayesinde hastanemizin daha güvenli olduğunu biliyoruz” demiştir [8]. Florida Hastanesi İş Süreçleri Direktörü Ashley Simmons “Gerçek zamanlı lokasyon sistemini kullanarak personel iş akışlarını takip etmeye başladık. Yani sadece iş akışlarını değil, hasta perspektifinden akışın nasıl olduğunu izlemeye başladık” diyerek sistemin önemini ve getirisini vurgulamıştır [8].

 

Bundan sonraki yazımızda "Fiziksel ve Operasyonel Mimari, Can Güvenliği, Hemşire İstasyonu "  anlatılacaktır.

Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt