×

Güneşli Günler Bizi Bekler Yazı Dizisi-2

string inverter_432x341

Güneşli Günler Bizi Bekler.


Yazı Dizisi-2


Özge Demirbaş Baki


Bir önceki yazımızda Güneş Enerjisi Sisteminin en önemli ekipmanı olan Güneş Modüllerinin bileşenlerinin neler olduğundan bahsetmiştik. Bu yazımızda ise Güneş Enerjisi Sisteminin diğer bileşenlerine kısaca değinip sistemin nasıl kurulduğunu anlatacağız.


Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretimi 2 ana başlığa ayrılır.
1- Şebekeden Bağımsız Sistemler (Off Grid)
2- Şebeke Sistemler (On Grid)
Şebekeden bağımsız sistemler akülü sistemlerdir. Üretilen elektriğin akülerde depolanıp kullanılmasına imkan tanıyan küçük güçlü sistemlerdir. Bizim asıl konumuz Şebekeye bağlı yüksek güçte elektrik sistemi olduğundan off grid sistemlerin detaylarına inmeyeceğiz.


Şebekeye bağlı sistemlerde Güneş Enerji Santralleri  temel olarak 4 ana parçadan oluşur.
1- Güneş Panelleri
2-İnverterler
3-Koruma Panoları
4-Transformatörler


Eviriciler (İnverterler):
Güneş Enerjisi ile elektrik üretiminde Güneş Modüllerinden sonraki temel bileşeni  Eviriciler yani inverterlerdir.  Fotovoltaik güç sistemlerinin enerji verimliliği ve güvenilirliğinde, güç düzenleme ünitesinin (evirici) önemli bir rolü vardır. Bu nedenle, fotovoltaik güç üretim sistemleri, işletim şartlarına bağlı olarak iletilen gücü optimize eden güç düzenleme üniteleri (Maksimum Güç Noktası izleme, Maximum Power Point Tracker; MPPT) içermektedir.
Fotovoltaik modül tarafından üretilen doğru gerilim, evirici devresiyle istenilen gerilim ve frekanstaki (220 Volt 50 Hz) alternatif gerilime dönüştürülmektedir. Bununla birlikte, evirici şebekeyi güvenli bir şekilde izlemeli ve herhangi bir kesinti durumunda şebekeyi desteklemelidir.
Şebeke destekli olarak geliştirilen evirici teknolojileri,  ülkemizde ağırlıklı olarak kullanılan merkezi (central), dizi (string) evirici olarak sıralanabilir.


Merkezi Eviriciler
Büyük güçlü fotovoltaik güç sistemlerinde (>10 kW) çok sayıda fotovoltaik modül dizi halinde bağlanarak ve bu diziler diyotlar ile paralel bağlanarak kullanılmaktadır. Merkezi eviricide fotovoltaik paneller merkezi evirici girişine bağlanmaktadır. Merkezi evirici devresi yüksek verimlidir ve en düşük maliyete sahiptir. Bununla birlikte, modül uyuşmazlığı ve kısmi gölgelenme gibi durumlar nedeniyle fotovoltaik güç üretim sisteminin enerji kazancı düşmektedir. Ayrıca, güç üretiminin tek bir bileşene bağlı olması nedeniyle sistemin güvenilirliği sınırlıdır.


Dizi (string) Evirici
Dizi eviricide, merkezi evirici tipinde olduğu gibi fotovoltaik modüller dizilere bölünmektedir. Her bir fotovoltaik dizi kendine ait Maksimum Güç izleme sistemine sahiptir. Dizi evirici teknolojisi, yanlış eşleşmeyi azaltarak, gölgelenme sonucu kayıpları düşürmekte ve merkezi eviricideki dizi diyotları ve uzun kablolama sonucu kayıpları da azaltmaktadır. Bu özellikler sistem maliyetlerini düşürürken enerji kazanımı ve güvenilirliği artırmaktadır.


Sistem tasarımı kısmında evirici seçimine değineceğiz.


string inverter_432x341

Dizi Evirici montajı


Kısaca özetlersek;
Aşağıdaki resimde görüldüğü üzere Güneş Modülleri, üzerlerine gelen ışınımı doğru akım (DC) elektrik enerjisine dönüştürürler, eviriciler ise bu üretilen doğru akım elektriği şehir şebekesine uygun olarak Alternatif akıma (AC) dönüştürürler. Şebekeye uygun hale dönüştürülmüş elektrik enerjisi  artık evinizde kullanıma hazırdır. Yönetmeliklere uygun olarak tesis edilmiş gücü 1MW’a kadar olan tesisler, kullanım fazlası elektriği yönetmeliklere uygun olarak koruma ekipmanları tesis edilerek transformatörler vasıtasıyla gerilim seviyesi yükseltilerek Şehir şebekesine verebilirler.




Yazı Resim






























Ülkemizin coğrafi konumu ve ortalama güneşlenme süresinin yüksek olması nedeniyle  oldukça yüksek bir güneş enerjisi potansiyeline sahiptir. EİE tarafından yapılan çalışmaya göre, 1966–1982 yılları arasında Devlet Meteoroloji işleri (DMİ) genel müdürlüğünce ölçülen güneşlenme süresi ve ışınım şiddeti verileri ışığında Türkiye'nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2640 saat (günlük toplam 7,2 saat) ve ortalama toplam ısınım şiddeti 1311 kWh/m²-yıl (günlük toplam 3,6 kWh/m²) olarak tespit edilmiştir (EİE, 2007). Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nün sayfasından bu bilgileri edinebilirsiniz.


Güneş Enerjisi Santrali tasarımına, ışınım verilerinş nerelerden elde edeceğimize, montajda dikkat etmemiz gereken hususlara, sistem kayıplarına, yönetmeliklere, üreticilere, yatırımcıların karşılaştıkları sorunlara vs…. ilerleyen yazı dizilerimizde değineceğiz.
Görüşmek üzere




























Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt