×

ETP Aydınlatma Kontrolü Teknik Kılavuzu Bölüm-2



Aydınlatma Kontrolü Teknik Kılavuzu
Bölüm-2



ETP Aydınlatma Otomasyonu Çalışma Grubu 
 


BÖLÜM-3: AYDINLATMA KONTROL PROTOKOLLERİ

Aydınlatma kontrolü ile ilgili protokollardan bazıları DALI, KNX, DMX, 1-10V, Zigbee, Bluetooth Mesh olarak sayılabilir.

3.1. DALI:  

DALI ismi, Digital Addressable Lighting Interface kelimelerinin ilk harflerinden gelmekte olup aydınlatma için bir dijital protokoldür. DiiA (Digital Illumination Interface Alliance) tarafından yürütülmektedir. IEC 62386 standardı ile tanımlanmıştır. DALI-2 ile birlikte tüm DALI cihazlar DiiA organizasyonu tarafından test edilmekte ve sertifikalandırılmaktadır. Böylelikle cihazların marka bağımsız birlikte çalıştırılabilirliği ve belirlenen DALI-2 özelliklerini standart olarak taşıdıklarından emin olunmaktadır. DALI-2 logosu aşağıdaki gibidir.
  
 

3.1.1. DALI Protokolü:
DALI cihazlar arasındaki kontrol, yapılandırma ve bilgi alışverişi, 2 adet DALI kablosu ile yapılmaktadır. Güç ve data aynı kablodan iletilmektedir. Bağlı cihazlar grup halinde kontrol edilebildiği gibi, bağımsız olarak da adreslenebilmekte ve böylelikle tekil olarak da kontrol edilebilmektedir. Kablolama değiştirilmeden, birlikte çalışan gruplar değiştirilebilmektedir. Önceden kaydedilen sahne ve senaryoların uygulaması da yine oldukça kolaydır.

Her DALI kontrol hattı en fazla 64 adet sürücü ve 64 adet kontrol cihazı (sensör vb) içerebilir.

İki yönlü bilgi alış verişi mümkündür (Kontrolörden sürücüye ve sürücüden kontrolöre gibi).

DALI-2 sertifikalı sürücülerde dim eğrisi standartlaştırılmıştır. DALI’nin 0...254 arasındaki dijitlere karşılık gelen dim seviyeleri belirlenmiştir. 


 

3.1.2. DALI Sistem Bileşenleri:

DALI Kontrolör: Kontrol sisteminin beyni olarak çalışır. Bilgiyi kullanma, işleme ve komut gönderme gibi işlemleri yaparak aydınlatma kontrol sistemini yönetir.

Sensörler: Varlık/hareket ve/veya ışık sensörleri olarak çeşitlendirilmiş DALI sensörler, aydınlatma kontrolünün harekete ya da gün ışığı seviyesine bağlı olarak otomatik kontrolünü sağlarlar. Bu sensörler uygulama yüksekliğine ve algılama açısına göre de çeşitlilik gösterirler.

Push buton giriş cihazları: Aydınlatma kontrolünün(on-off-dim ve senaryo çağırma gibi) liht anahtarlarla yapılması istendiğinde, standart liht anahtarı DALI sistemine entegre etmek için DALI Push buton giriş cihazları kullanılır.

DALI sürücüler: Doğrudan DALI komutlarını algılayarak istenilen reaksiyonu veren, data istenildiğinde buna cevap gönderen, AC şebeke gerilimini LED ışık kaynaklarının ihtiyacı olan DC gerilime çeviren cihazlardır. DALI sürücüler DALI aydınlatma kontrol sisteminde ayrı ayrı adreslenerek kontrol edilirler, istenirse bu adresler gruplanarak birlikte çalışmaları sağlanabilir. Gruplanan bu DALI sürücülere buton veya sensör atanarak yalnızca ilgili sürücülerin bu buton/sensörler ile kontrolü sağlanmış olur.

Repeater: Sinyal tekrarlayıcı olarak çalışan repeaterlar, DALI nin sınırları olan aynı DALI hattına 64 adet cihaz bağlanabilme ve 300 metre kablo boyu gibi limitleri arttırmak için kullanılırlar. Örneğin repeater cihazı sistemde tek adres işgal eder ve arkasına bağlanan 64 adete kadar DALI cihazı tek grup olarak çalıştırır ya da kendisinden sonra DALI hattını 300 metre daha uzatmaya yarar.

Örnek bir DALI kontrol sistemi şekilde gösterilmiştir. DALI Bus hattı bir çift kablo ile hem gereken bus gücünü hem de datayı taşır. DALI bus 250mA ve 16V taşımaktadır. Bus gücü harici DALI Bus Power cihazıları ile sağlanabildiği gibi DALI kontrolör içerisinde entegre olarak da bulunabilmektedir.

 
3.1.3. DALI Kablolama:
Genelde  topraklama iletkeni içeren NVV /NYM 5X1.5mm2 kesitli bir  kablo DALI güç ve datanın taşınmasında kullanılmaktadır. Polariteye dikkat edilmesi gerekmez. Her bir DALI hattı 300 metre ile sınırlandırılmıştır.
 

 

3.1.4. DALI Data:

DALI sürücünün içerisindeki memory bank da saklanan DALI data özelliği, sürücüden standart on-off-dim ve senaryo çalıştırma gibi özelliklerin dışında faydalı bilgiyi de almaya yarayan bir özelliktir. DALI bu bilgiyi aşağıdaki DALI kısımları (DALI parts) ile standartlaştırmıştır:

DALI Part 251: Armatür bilgisi 

DALI Part 252: Enerji izleme

DALI Part 253: Servis/bakım datası

3.2. KNX:

KNX Derneği, 1990 yılında Brüksel'de (Belçika) kurulmuştur ve o zamanlar “EIB Assosciation” ya da kısaca “EIBA” olarak adlandırılmıştır. Derneğin amacı, genel olarak akıllı evleri, binaları ve özellikle bazı ünlü üreticiler tarafından ortaklaşa geliştirilen EIB sistemini tanıtmaktı. 1999 yılında farklı iki haberleşme protokolününde birleşmesi sonucu sistemin ismi KNX olarak değişmiştir.

3.2.1 KNX Protokolü:
 

Cihazlar arasındaki KNX bilgi alışverişi ayrı bir kontrol kablosu ile yapılabilmekle beraber. , KNX bilgisi mevcutta var olan 230 V luk kablo (“Powerline transmission medium”) ile,wireless (KNX radyo frekansı) ile ve Ethernet/WIFI (KNX IP) ile de yapılabilir. Uygun arayüz cihazları (gateway) kullanılarak  KNX telgraflarının farklı ortam protokollerine de iletimi mümkündür. KNX ticari markasıyla etiketlenmiş ve aynı yapılandırma mekanizmasını kullanan farklı KNX üreticilerinden ve fonksiyonel alanlardan gelen cihazlar, KNX standardizasyonu sayesinde işleyen bir kurulum oluşturmak üzere bağlanabilir.

3.2.2 KNX Sistem Bileşenleri:
 


3.2.3 KNX Kablolama:

 

KNX kablo kullanılması durumunda:
  • Bir linye için maksimum kablo boyu 1000m
  • Bir linyedeki iki cihaz arasında maksimum uzaklık 700m
  • Bir linyede maksimum cihaz sayısı garanti edilir.
  • KNX kablolama, KNX protokolünün başarılı bir şekilde çalışması için önemlidir. Doğru bir şekilde yapılandırılmadığı takdirde, cihazlar arasında veri iletimi problemleri yaşanabilir ve sistemin doğru çalışması engellenebilir. 
  • KNX kablolaması bus, yıldız veya ağaç topolojisi olarak yapılabilir.
  • KNX hattı son cihaza bağlanır ve hat son cihazda biter. Hat loop (geri döndürme) yapılmamalıdır.




 
Örnek Sistem Kablolaması 
Kontrol edilecek olan aydınlatma linyeleri ayrı şekilde panoya gelir. Panodan çıkan bus kablosu sahadaki KNX cihazlarını dolaşır.

3.2.4 KNX (TP) Topoloji:
 

BC (Backbone Coupler) = Omurga  bağlayıcı 

LC ( Line Coupler) : Hat Bağlayıcı  

DVC (Device) = Bus cihazı

PS/Ch (Power Supply and Choke) :Güç kaynağı+Şok 

Bir bus hattına maksimum 256 cihaz bağlanabilir. Her bus hattı kendine uygun güç kaynağının olmasını gerektirir. Bus hattına bağlanabilen cihaz sayısı, seçilen güç kaynağına ve tek tek cihazların gerektirdiği güce bağlıdır. Bir bus cihazı ortalama 10 mA güç gerektirir.

Bir bus hattına bağlanabilecek sayıdan daha fazla cihaz monte edilmesi gerekiyorsa hat bağlayıcıları (LC) aracılığıyla bir ana linyeye en fazla 15 adet linye daha bağlanabilir. Bu linye yapısına alan denir. 

Bir KNX kurulumuna daha fazla cihaz monte edilmesi gerekiyorsa, TP   kurulumu omurga bağlayıcıların (BC) omurga linyesine bağlanması ile genilşetilebilir. KNX topolojisinde maksimum 15 alan oluşturulabilir.


3.2.5 KNX IP Topoloji:




 
Hat bağlayıcıların KNXnet/IP yönlendiricileri ile değiştirmenin önemli bir nedeni, kullanıcı daha yüksek sayıda kanal içeren görselleştirme yazılımı ve cihazları kullandığında ortaya çıkabilecek ve bunların tümü otomatik olarak birden fazla durum bildirimi döndüren artan telgraf yüküdür. Ana iletim hızı olarak saf TP topolojisi aşırı yüklenir ve omurga linyeleri saniyede 9600 bit ile sınırlıdır. Böyle bir durumda, uygun bağlayıcılar kullanılarak ana veya omurga linyelerinin yerine kolayca bir IP ağı kullanılabilir.

3.3. DMX (Digital Multiplex):

DMX512 sistemi ilk olarak 1986 yıllarında ortaya çıkmış bir sistemdir. Konsollarla (verici) , dimmerler (alıcı), kendi aralarında kolay kablo bağlantısıyla, haberleşiyordu. Bazı problemleri giderilerek 1990 yılında standart haline geldi.
Bu protokol sadece 1 gönderimde 512 adrese bilgi yollayabilir. Fakat daha fazla alıcı ünitemiz varsa UNIVERSE denilen bir bağlantı durumu kullanılır. 512 adresli vericiler olarak düşünülebilir. Alıcı ünitelere DMX adresleri verilirken UNIVERSE bilgisi verilmez. Sadece adres bilgisi verilir.

UNIVERSE KANALLARI

1-) 1-512

2-)  513-1024

3-) 1025-1536

4-) 1537-2048

5-) 2049-2560

6-) 2561-3072 … vb.



3.3.1. DMX512 Protokolü :

Sinyal sürekli olarak tekrarlanan bir sinyaldir. Saniyede maksimum 44 kez tekrarlanabilir. Bir posta sistemine benzer ve seri formattadır.
 





DMX veri aktarım hızı 250kbps 

3.3.2. DMX512 sinyali :


DMX512 sinyali, RS485 olarak bilinir, EIA485 olarak bilinen endüstri standardı arayüzü ile iletilir. RS485 standardı, dijital HIGH ve LOW iletmek için iki ya da üç kablo kullanır.

1) + sinyal kablosu (+ s)

2) – sinyal kablosu (- s)

3) 0 kablosu veya topraklama kablosu (0v)

(+ s) kablosu, (- s) kablosundan daha yüksek bir potansiyelde olduğunda, dijital 1 (HIGH) gönderilir.

(+ s) kablosu, (- s) kablosundan daha düşük bir potansiyelde olduğunda dijital 0 (LOW) gönderilir.


3.3.3. Kablolama :

Gürültüyü önlemek amacıyla DMX 512 iletişimi için kullanılan ekranlı kablonun ekranı   topraklama iletkeni olarak kullanılabilir. Bu durumda topraklama bağlantısı doğrudan ana potansiyel dengeleme barasına bağlanacak şekilde düzenlenmeden kaçınılmalıdır. EIA485, standardı sinyal algılaması için farkın 200 milivolt tan aşağı olmaması gerektiğini belirtir.

DMX kabloları gürültüyü azaltmak için kendi içerisinde çapraz bir şekilde birbirine geçerek ilerler. Aynı zamanda örgülü topraklama ile de gürültüyü azaltıp sinyaldeki kaliteyi iyileştirilir.

XLR denilen konnektör sistemleri kullanılır. DMX out yani verici kısım konnektörü daima FEMALE (dişi) olarak seçilir. DMX IN (Alıcı) konnektörü ise daima MALE (erkek) seçilir.

 
3.3.4. Tasarım kriterleri :

Sinyal seviyesi düşmesinden ötürü DMX hattına maksimum 32 adet ünite bağlanabilmektedir. 
DMX Splitter ile sinyal seviyesi tekrar yükseltilebilir. İzolasyonlu splitter kullanılması bölünen DMX hatlarının birbirinden etkilenmesini engeller.

Her hat 120 ohms sonlandırma direnci ile tamamlanmalıdır.

Kablo uzunluğu data rate ile orantılıdır. DMX hızı 250kbps’dir ve teoride yaklaşık 1500m mesafede çalıştırılabilir gözükmekle beraber pratikte 250-300m civarlarında düşünülmelidir.


 
3.3.5. Ağ Topolojisi:

Bir DMX512 ağı , papatya zinciri olarak adlandırılan bir şekilde birbirine dizilmiş düğümleri olan bir çok bırakmalı veri yolu topolojisi kullanır .
 

 
3.3.6. Kullanım Alanları:

Binaların dış cepheleri, tiyatrolar, barlar gibi sahne ışıklarının kullanıldığı mekanlardaki sahne aydınlatma sistemlerinin yönetiminde sıkça kullanılır.


3.4. 1-10V ve 0-10V:

1-10V ve 0-10V geleneksel analog kontrol protokolleridir. Sürücü dim uçlarında gerilim seviyesi değiştirilerek dim yapılır. 10V seviyesinde %100 dim seviyesinde olan sistem, bu gerilim azaltıldığında düşük dim seviyelerinde çalışacaktır. Aşağıdaki grafikte 0-10V aralığında kontrol gerilimine karşılık gelen %dim seviyeleri görülebilir.
 

Şekil: 0-10V Dim Diyagramı
 
Kurulum için çok fazla tecrübe gerektirmez, yalnızca bağlanacak sürücülerin Dim + ve – uçlarının bağlantısına dikkat edilmesi gereklidir. Bu yönüyle kurulumu ve devreye alınması oldukça kolaydır.

DALI ya da DMX gibi sistemlerden farklı olarak, kontrol edilecek her bir armatür grubu için ayrı bir 1-10V ya da 0-10V kontrolörü kullanmak gereklidir. Tek bir kontrolör ile farklı armatür gruplarını farklı seviyelerde dim yapmak mümkün değildir.

Genel aydınlatma kontrolünde ve sera uygulamalarında kullanılmaktadırlar. İç mekan uygulamalarında günden güne sensörler ve sistem arasında bilgi alış verişi arttığından bu sistem yerini KNX-DALI ya da Kablosuz kontrol sistemlerine bırakmaktadır.

1-10V ile 0-10V arasındaki en önemli fark kontrolör ile sürücü arasında akımın yönünden meydana gelir. 0-10V sistemde akımın yönü kontrolörden sürücüye doğrudur. Yani sistemin çalışması için gereken gücü kontrolör sağlar ve kontrolör her zaman şebeke gerilimiyle beslenir. 1-10V sistemde ise kontrolör(dimmer) herhangi bir güç üretmez ve enerji beslemesi de yoktur. Akımın yönü sürücüden kontrolöre doğrudur, yani kontrol için gerekli gücü sürücü üretir.

Bir diğer fark ise 0-10V’da kontrol sinyali üzerinden armatürler kapatılabilirken, 1-10V’da ise bu işlem ancak bir röle üzerinden yapılabilir.

3.5. Kablosuz (Wireless) Sistemler

a) Bluetooth Low Energy:
Radyo frekansı 2.4 GHz’de çalışan bu sistem aydınlatmanın dışında güvenlik, sağlık ve eğlence gibi uygulamalar için de kullanılmaktadır. Sisteme bağlı her bir cihaz veri iletimi için bir node olarak görev yapmakta ve böylece cihazlar üzerinden merkeziyetsiz olarak veri transferi ve aydınlatma kontrolü sağlanmaktadır. Sistem güvenliği 128bit AES dir. Merkez olmaksızın (ana kontrolör olmadan) çalışması ve kolay kurulumu sayesinde kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır.



b) Zigbee: Ağırlıklı olarak evsel uygulamalar için kullanılan, düşük güçlü ve düşük maliyetli bir kablosuz ağ sistemidir. Ticari kullanımda en yaygın kullanım frekansı 2.4 GHz olsa da bazı bölgelerde örneğin Çin’de 784 MHz, Avrupa’da 868 MHz ve ABD ile Avustralya’da 915 MHz olarak da kullanılabilmektedir. Özellikle akıllı ev konseptinde, Zigbee ağına bağlı farklı türdeki cihazlar, akıllı telefon ya da bir kontrol ara yüzü üzerinden kolaylıkla yönetilebilmektedirler.



c) EnOcean: Bina ve BT endüstrilerinde önde gelen şirketlerin uluslararası bir derneği olan EnOcean Alliance, 2008'den beri kablosuz EnOcean radyo standardına (ISO/IEC 14543-3) dayalı birlikte çalışabilir, bakım gerektirmeyen ve kanıtlanmış eko-sistemleri etkinleştirmeye ve teşvik etmeye kendini adamıştır. -10/11). EnOcean Alliance üyeleri, onlarca yıllık deneyimleriyle, herkesin yararına akıllı evler, akıllı binalar ve akıllı alanlarda sağlıklı, güvenli ve sürdürülebilir bir ortamı birlikte yaratmaya çalışıyor.

EnOcean kablosuz standardını kullanan kendinden enerjili kablosuz sensörler ve anahtarlar, sürdürülebilir bina uygulamaları için idealdir. Hareket, ışık veya ısı ile güçlendirilmiştir; sıcaklık, su algılama veya varlık algılama gibi sensör bilgilerinin değiştirilmesi veya alınması için kablo veya pil gerekmez. Sensörler ve aktüatörler birbirleriyle doğrudan haberleşebilir ve/veya uzaktan algılama ve PC veya akıllı telefonlar üzerinden kontrol gerektiren uygulamalar için bir oda kontrolörü/ağ geçidi üzerinden bulutta kontrol edilebilirler.

Kablosuz sensörler uzun yıllardır bina kontrolü için kullanılmaktadır, ancak bakım pilinin değiştirilmesi, profesyonel bina algılama çözümleri için çok maliyetlidir. Bugün kinetik enerji, ışık veya sıcaklık farkıyla çalışan kablosuz pilsiz çözümlere sahip olmak mümkün. Milyonlarca pilsiz kablosuz sensör, halihazırda dünyanın dört bir yanındaki binalarda akıllı bir sistemle veri ölçerek ve iletişim kurarak %40'a kadar enerji tasarrufu ve kurulum maliyetlerinin önemli bir yüzdesinde çalışıyor.
 





KAYNAKLAR:
1.    dali-alliance.org
2.    eldoled.com
3.    csa-iot.org
4.    knx.org
5.    IES TM-23-11
6.    Thelia.org.uk


ETP Aydınlatma Çalışma Grubumuz çalışmalarımız kapsamında, ETP Aydınlatma Otomasyonu Çalışma Grubu oluşturularak  sektörümüz için  yararlı olacağını düşündüğümüz özet bilgilerin sektör paydaşlarımıza aktarılması ve bilgilendirilmesi amacıyla  yazılı kaynaklardan ve  deneyimlerden  yola çıkarak bu kılavuz hazırlanmıştır. 

Bu çalışmaya önder olan ve bu çalışmayı gerçekleştiren ETP Aydınlatma Otomasyonu  Çalışma Grubu liderimiz Sn. Burak Çıkırık’a ve çalışmaya katkı koyan çalışma grubu üyeleri Sn. Erkan Yalım, Sn. Erkut Özçarıkçı, Sn. İsmail Özcan, Sn. Kahraman Kuruten, Sn. Kevork Benlioğlu ve Sn. Sabri Günaydın’a içtenlikle teşekkür ederiz.


Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt