Enerji Verimliliği Metodolojisi Yazı Dizisi-1
Enerji Verimliliği Metodolojisi
Yazı Dizisi-1
Z.Murat Nayal
Bugün ve gelecekte tüm şirketler enerji konusuna önem vermek ve bu konuda stratejik yaklaşımlar üretmek zorundadır. Zira enerji giderleri toplam yaşam döngüsü giderlerinin %30’undan fazladır.
Enerji piyasası ve enerji politikaları şirketler için sürekli yeni zorluklar yaratmaktadır. Görece uluslararası anlamda günümüzde düşük olan petrol fiyatlarının yakın gelecekte tekrar artması kaçınılmazdır.
Enerji temini ve satın alması daha karmaşık hale gelmektedir.
Enerji verimliliği ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulmalı ve enerjinin korunumu ile ilgili başarılı hikayeler kurum ve gruba bağlı şirketler arasında şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır.
Bunun yanında enerjinin doğru kaynaktan güvenilir ve sürekli bir şekilde temini de önemlidir.
Değişken enerji pazarı ve fiyatlar, verimliliği birinci önceliğe koyamamış şirketleri pazar dışına itecektir.
Rekabet koşulları her geçen gün giderek sertleşmektedir ve bu durum ekonomik ve çevresel baskıları artırmaktadır.
Kanun yapıcılar, çevrenin korunması ve sürdürülebilirlik ile ilgili yeni ihtiyaçlar tanımlamaktadır. Aynı zamanda “yeşil imaj”, “ çevre koruma”, “kaynak muhafazası” gibi kavramlar gittikçe önem kazanmaktadır.
Peki çözüm nedir?
Akıllı bir enerji yönetim sistemi pazar ve yasal ihtiyaçları karşılama ve verimliliği artırma ile ilgili önemli bir araçtır.
Siemens ve McGraw-Hill Construction tarafından yapılan bir araştırmada aşağıdaki sonuçlar karşımıza çıkmaktadır:
Karar vericilerin 2/3’ünden fazlası akıllı bir enerji yönetim sisteminin kurum imajını güçlendirmede ve işletme maliyetlerini azaltmada pozitif etkisi olacağını düşünmektedir.
Ankete katılanların çoğunluğu akıllı enerji yönetim sisteminin uygulamaya geçmesinden sonra yüksek kalitedeki çalışanları şirkette tutma ve üretkenliklerini artırma anlamında etkili olacağını düşünmektedir.
Ankete katılanların 1/3’ünden fazlası vergisel avantajlar getireceğini düşünmektedir.
Dolayısıyla alınması gereken ilk aksiyon, tüm kurumlarda, tüm tesisleri ve alt kırılımları kapsayacak şekilde bir “akıllı enerji yönetim sistemi” kurmak yada kurulduğundan emin olmaktır.
Böyle bir sistem sayesinde hem mevcut durum analizleri ile odaklanılması gereken konular tespit edilebilecek, hem de trend analizleri ile geçmiş verilerin ışında gelecek senaryoları geliştirilerek gerçekçi bütçeler hazırlanabilecektir.
Bu analizler ışığında tüketim senaryoları geliştirilerek “on-site” üretim için (co-gen, güneş enerjisi, rüzgar vs.) uygunluk tespiti ve ROI( Return on Investment-Yatırımın Geri Dönüşü) analizleri yapılabilir.
Bir diğer önemli konu da, yukarıda belirtildiği gibi, enerji maliyetini azaltmanın verimlilik ile beraber diğer yöntemi olan “enerji satın almasını” doğru yapabilmek, hangi zaman aralıklarında ne kadar enerji tüketildiği, “yük kaydırma” yapılarak tarifenin daha ucuz olduğu zaman aralıklarında enerji tüketimini yoğunlaştırmanın mümkün olup olmadığı gibi konuları saptayabilmek için de akıllı enerji yönetim sistemi hayati önem arz etmektedir.
Söz konusu yönetim sistemi ile aynı zamanda benzer tesislerin tüketimleri hava koşullarından izole edilerek karşılaştırılabilmelidir. En üst seviyede karar vericilerin aşağıdaki gibi genel yönetim ekranlarını kullanabilmesi stratejik kararların verilebilmesini kolaylaştıracaktır.
Bundan sonraki yazımızda enerji verimliliği metodolojisi anlatılmaya devam edilecektir.
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!