×

Endüstriyel Yangınlar ve Patlamalar 2018 Yılı Raporu Bölüm -2





Endüstriyel  Yangınlar  ve Patlamalar 2018 Yılı Raporu 

Bölüm-2


TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 

 
Verilerin Değerlendirilmesi 

2018 yılında, Türkiye’de en az 436 endüstriyel yangın ve patlama gerçekleşmiştir. Bu olayların 385’i endüstriyel yangın, 51 tanesi ise endüstriyel patlamadır. Bu endüstriyel yangın ve patlamalarda en az 25 kişi hayatını kaybetmiş, 72 kişi yaralanmıştır. Yüzlerce kişi ise yangından sonra ortaya çıkan boğucu ve zehirleyici gazlardan etkilenerek tedavi görmüştür. Mesai saatleri dışında yaşanan olaylar bilançonun çok daha ağır olmasını yine engellemiştir.

2017 yılında en az 182 endüstriyel yangın ve patlama gerçekleşmişti. 2017 ve 2018 yılındaki haber kaynağı çeşitliliği farkı, yangın ve patlama sayılarının zamanla değişimi hakkında güvenilir bir yorum yapmayı güçleştirmektedir.

Grafik 1:
2018 Yılı Aylara Göre Endüstriyel Yangın ve Patlama Sayıları



Grafik 2:
2018 Yılı Sektörlere Göre Endüstriyel Yangın ve Patlama Sayıları



Grafik 3:
2018 Yılı Endüstriyel Yangın ve Patlamaların Sektörlere Göre Yüzdesel Dağılımı


Endüstriyel yangın ve patlamaların sektörel dağılımına bakıldığında tekstil, metal, ağaç, kağıt, mobilya, plastik ve gıda sektörlerinde yoğunluk görülmektedir. Tüm yangın ve patlamaların %75’i bu 5 sektörde
gerçekleşmiştir. Tespit edilen yangın ve patlamaların 107 tanesi tekstil (%25), 71 tanesi metal (%16), 58 tanesi ağaç, kağıt, mobilya (%13), 50 tanesi plastik (%11) ve 44 tanesi gıda (%10) sektörlerinde faaliyet gösteren endüstriyel tesislerde gerçekleşmiştir.


 
Grafik 4:
2018 Yılı İllere Göre Endüstriyel Yangın ve Patlama Sayıları


Grafik 5:
2018 Yılı Endüstriyel Yangın ve Patlamaların Bölgesel Dağılımı




 
İllere göre dağılım incelediğinde ise endüstriyel yangın ve patlamaların beklenildiği üzere sanayinin yoğun olduğu bölgelerde yaşandığı görülmektedir. Marmara bölgesindeki yangın ve patlamalar, toplamın %55’ini kapsamaktadır. Özellikle bu bölgede alınan önlemler, yapılan çalışmalar ve denetimler arttırılmalıdır. Çalışma yöntemi bölümünde vurguladığımız İstanbul İtfaiyesi’nden yararlanılan 73 yangın verisi çıkarıldığında da İstanbul’daki endüstriyel ve yangın patlama sayısının 84 olduğu ve en yakın il olan Kocaeli’den 3 kat fazla olduğu, Marmara bölgesindeki endüstriyel yangın ve patlamaların oranının ise geçen seneki orana çok yakın bir şekilde %45 olduğu görülmektedir.

İstanbul’da meydana gelen 8 farklı endüstriyel yangın ve patlamalada 2 kişi hayatını kaybetmiş, 12 kişi yaralanmıştır. İzmir’de meydana gelen 6 farklı endüstriyel yangın ve patlamada ise 1 kişi hayatını kaybetmiş, 15 kişi yaralanmıştır.

 
Grafik 6:
2018 Yılı İstanbul’daki Endüstriyel Yangın ve Patlamaların İlçelere Göre Dağılımı



Endüstriyel yangın ve patlamaların en çok gerçekleştiği il olan İstanbul’da, yangın ve patlamaların ilçelere dağılımına bakıldığında özellikle kimya sanayinin yoğun olduğu Tuzla ve yine sanayi sitelerinin yoğun olarak bulunduğu Esenyurt’un ön plana çıktığını görmekteyiz. Yine sanayininyoğun olduğu Arnavutköy, Avcılar, Pendik, Başakşehir ve Beylikdüzü ise bu ilçeleri takip etmektedir. Bu ilçelerde sanayi tesisleri ve diğer fabrikaların yaşam alanlarından tam anlamıyla soyutlandığı söylenemez. Bu durum endüstriyel yangın ve patlamaları daha toplumsal bir sorun kılmaktadır.
 
En çok yangın görülen ilçe olan Tuzla’da 1 kişi hayatını kaybetmiş, 2 kişi yaralanmıştır. İstanbul’da gerçekleşen diğer ölüm ise Beyoğlu’nda ruhsatsız işletmedeki patlamada meydana gelmiştir. Başakşehir’de ise 2 ayrı yangın ve patlamada 2 kişi yaralanmıştır. Esenyurt, Arnavutköy, Avcılar ve Beylikdüzü’nde ise meydana gelen yangın ve patlamaların sayısının fazla olmasına karşın hayatını kaybeden veya yaralanan olmamıştır.
Grafik 7:
2018 Yılı Endüstriyel Yangın ve Patlamaların Tutuşturma Kaynakları



2018 yılında tespit ettiğimiz endüstriyel yangın ve patlamalardan sadece, yaklaşık olarak dörtte birinin tutuşturma kaynağı belirlenebilmiştir. Bu durum basına yansıyan yangın ve patlamalarının çoğu hakkında ayrıntılı bilgi olmamasından kaynaklanmaktadır. Kaynağı tespit edilen yangın ve patlamalarda elektriksel kıvılcım kaynaklı olanlar ön plana çıkmaktadır. Elektrik tesisatlarının periyodik bakım ve kontrollerinin yapılmaması, elektrikli çalışmalarda iş güvenliği kurallarının ihlal edilmesi elektriksel kıvılcım kaynaklı yangınların artmasına sebep olmaktadır. Elektriksel kıvılcım kaynaklı yangın ve patlamaları mekanik kıvılcım ve aşırı ısınma tutuşturma kaynaklı olanlar takip etmektedir. Mekanik kıvılcım kaynaklı yangın ve patlamaların önüne geçebilmek için kıvılcım kaynağı olduğu bilinen ekipmanların çalışmaları sırasında özel tedbirler alınmalı ve iş izni sistemi uygulanmalıdır. Açık alev kaynaklı yangınlar için de aynı durum geçerlidir.

Kimyasal tepkime kaynaklı patlama ve yangınların ise az sayıda gerçekleşmesine rağmen etkileri büyüktür. 2018 içinde kimyasal tepkime kaynaklı tespit edilen 3 patlama ve 1 yangın gerçekleşmiş, 3 patlamada toplam 4 kişi hayatını kaybetmiştir.

Endüstriyel yangın ve patlamaların tesis içerisinde gerçekleştiği yerlere bakıldığında önemli bir kısmının depolama alanlarında gerçekleştiği görülmektedir. Bu durum özellikle yanıcı malzemelerin depolanması üzerinde durulması gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Kazanlarda meydana gelen patlamaların ise yıkıcılığı dikkat çekmektedir. Tespit edilen 6 kazan patlamasında 2 kişi hayatını kaybetmiş, 15 kişi ise yaralanmıştır. Aynı şekilde basınçlı kaplarda meydana gelen fiziksel patlamalar da 3 kişi hayatını kaybetmiş, 15 kişi ise yaralanmıştır.

Bundan sonraki bölümde " Sonuç ve  Değerlendirme "  anlatılacaktır. 

Kaynak : Bu  önemli  raporun Elektrik Tesisat Portalımızda  yayınlanmasına izin veren TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul şubemize  teşekkür ederiz. 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt