×

Bu Hastane Psikiyatri Hastalarını Turuncu Işıkla Tedavi Ediyor




Bu Hastane Psikiyatri Hastalarını Turuncu Işıkla Tedavi Ediyor




Norveç’te bir hastane, turuncu ışığı hastalarında hiperaktivite ve kaygı tedavisi için kullanıyor.

Trondheim’dekki Saint Olav Hastanesi’ndeki aydınlatma kontrol sistemi, akşam saat 18:00’den sonra mavi ışığı tamamen devre dışı bırakarak vücudun uyku hormonu olan melatonini açığa çıkarıyor.

Hastaların gündüz ve gece ışığın kontrol altında tutulduğu ve planlı aydınlatmanın sağlandığı mekanlarda içeride bulunmaları gerekiyor. Gün içinde, aydınlatma günışığını anımsatıyor ancak akşam saat 18:00’den sonra ışık turuncuya dönüyor ve bu durum gece 23:00’e kadar devam ediyor. Gece 23:00 olduğunda ise turuncu ışık sabah saat 06:00 olana kadar %25 azaltılıyor.

Turuncu ışık açıkken ve mavi ışık kullanılmıyorken vücudun kanda daha fazla melatonini açığa çıkardığı ortaya çıktı. Bu koşullar altında hastalar daha çabuk yoruluyorlar ve daha az hiperaktifler.
Bipolar bozukluğu olan çok kişide hiperaktivite, uykunun şüpheli bir biçimde yokluğu durumu ve doktorların söylediğine göre turuncu ışık bu hastaların uykularını normal düzene getiriyor.
Gün ışığında LED sistemini ayarlayan dinamik beyaz ışık ayarı, renk sıcaklığını sıcak ve soğuk arasında çeşitlendirir. Sabahları soğuk beyaz ışık melatonin üretimini bastırırken kortizol stres hormonunu da artırır. Bu, hastaların ve çalışanların günı şığında daha enerjik ve akşama doğru da daha yorulmuş olmasını sağlar.

Gelişen uyku ritimleri aslında sadece turuncu ışığın marifeti değil aynı zamanda yapay günışığıdır. 20 yatak kapasiteli bu hastanede, özel bir aydınlatma sistemini hayata geçirmek ancak planlama ile mümkün olabiliyor. Hasta odaları, koridorlar, banyolar, oturma odaları, bekleme odalarında doğru ışığın kullanıldığından emin olabilmek için ortak olarak kullanılan ana kontrol sistemine bağlı olarak çalışılıyor. Hastalar odalarındayken ışığı kısmak istediklerinde elbette kısabiliyorlar ama kontrol sistemi ile odaya doğru ışığın verildiğinden emin olunuyor. Bu sistemde doktor tüm süreci ekrandan takip edebildiği gibi, her hasta için bireysel aydınlatma kontrolü de yapılabiliyor.

Bipolar hastaların günışığına maruz bırakılmaması gerektiğinden tüm camlar özel bir filtre ile kaplanmış ve özel olarak tasarlanan aydınlatmaların korunması için ürünler tavana veya duvarlara asılmış durumda.

Hastaneye aydınlatma sağlayan Glamox’ta insan odaklı aydınlatma konsept müdürü olan Lars-Fredrik Forberg süreci anlatırken, turuncu ışığı üretmek için farklı ışık kaynaklarını karıştırmaları gerektiğini, kırmızı, mavi, yeşil ve beyaz LED’lerin hepsini kullandıklarını söyledi. Forberg’e göre buradaki ana sorun mavi ışığı tamamen kaldırmaktı. Bugün ancak %99 oranında bu sağlanabiliyor.

Bu projenin en önemli tarafı, bu binaya özel aydınlatma tasarımının yapılmış olması. Hastanenin buna bütçe ayırması da ayrıca övgüye değer.

Haber Kaynağı: /https://pldturkiye.com/hastane-psikiyatri-hastalarini-turuncu-isikla-tedavi-ediyor/
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt