×

Asansör ve Yürüyen Merdiven İşlerinde İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yazı Dizisi-32


Asansör ve Yürüyen Merdiven İşlerinde İş Sağlığı ve İş Güvenliği


Yazı Dizisi-32


Mustafa Kavukçu




20- ATIK YÖNETİMİ

1- Atık Yönetimi yapıldığına dair bina yönetimleri bilgilendirilecek.
2- Üstübü ve benzer günlük sarf malzemelerinin konulacağı biriktirme kutuları bina yönetimi tarafından temin edilecek ve bu kutular makina dairelerinde bulunacak.
3- Asansör temizlik veya arızalarında kullanılan üstübü ve benzeri malzemeler bir kutu içinde biriktirilecek.
4- Yağ değişimleri için atık yağların bulunduğu ve tava içinde muhafaza edilecek yağ biriktirme kutuları müşteri tarafından temin edilip makina dairelerinde muhafaza edilecek.
5- Biriken yağ veya üstübüler supervisor veya bakım teknisyeni kontrolünde depoya sevk edilecek veya ettirilecek.
6- Biriken yağ ve üstübülerin depoya sevk tarihleri ve miktarları çalışan süpervisorün veya teknisyenin inisiyatifinde olacak.
7- Atık olarak ortaya çıkan pil, ampul vs gibi malzemeler aynı yöntemle biriktirilerek depoya sevk edilecek.
8- Özellikle floresan lambaların kırılmaması için azami dikkat gösterilecek.
9- Kullanılmış iş eldiveni, ayakkabılar çöpe atılmayacak ve depoya gönderilecek.
10- Kaynak veya kesme işlerinde kullanılan elektrot ve zımparalar biriktirilerek depoya gönderilecek.
11- Hiç bir kimyasal madde ve/veya makina yağları, kesme imalatlarında kullanılan bor yağı kanalizasyona veya rögarlara doğrudan dökülmeyecek.







21- ASANSÖR KULLANICILAR İÇİN TEHLİKE

ASANSÖR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR: 

1- Asansöre inip binerken dikkatli olunuz.
2- Asansöre inip binerken çocukların ellerinden tutunuz, kabin içeresinde seyahat sırasında ise kontrol altında tutunuz.
3- Yangın ve deprem esnasında asansörleri kullanmak yasak ve tehlikelidir.
4- Böyle bir durumla karşılaştığınızda asansörünüz çalışsa dahi kullanmayınız.
5- Yangın ve deprem sonrası ise yetkili servis kontrolü yaptırdıktan sonra kullanınız.
6- Kat kapısı ile kabin kapısı arasında bekleyerek asansörün kapısının kapanmasına engel olmayınız, tehlikelidir. Bu bölge de durarak cep telefonu ile konuşma yapmayınız, bu bölgede durarak bir başka kişinin asansöre gelmesini beklemeyiniz.
7- Kabinden çıkmak isteyenlerin geçiş güzergâhları üzerinde durmayınız.
8- Otomatik kapılı asansörlerde kapanmakta olan kapıları açmak için müdahale etmeyiniz.
9- Kapılara sıkışma olasılığı olan giysilerinize ve eşyalarınıza çok dikkat ediniz.
10- Pardesü, yağmurluk gibi giysiler ve onların kemerleri bağlı olmadığında sıkışma olasılıklarının yüksek olduğunu unutmayınız ve kontrol altına alınız.
11- Asansör hareket halinde veya dururken kabin içeresinde kontrolsüz ve aşırı sarsıntıya sebep olacak hareketlerden kaçınınız. Aksi takdirde kabin emniyet freni devreye girebilir ve asansörü durdurabilir.

12- Asansör durduğu halde kapılarını açmıyor ise kesinlikle kendiniz kapıyı açmaya çalışmayınız. Kişisel çabalarınız ile kabinden çıkmaya kesinlikle çalışmayınız. Hemen interkom butonu (imdat) ile dışarı ile irtibata geçiniz.
13- Asansör kabini içerisinde yolcu varken kat arasında kalmış ise kabin içerisinde kalan yolcu veya yolcuları kesinlikle kat kapısını açarak kurtarmaya çalışmayınız.
14- Mutlaka kurtarma eğitimi almış kişiler veya yetkili servis tarafından kurtarma talimatlarına uygun olarak kabin kat hizasına getirilerek kabindekiler çıkartılmalıdır.
15- Kat arasında kalmanız halinde kesinlikle kabin kat hizasına getirilmeden, çıkmayınız çıkartılmanıza izin vermeyiniz.
16- Asansör kabininde ve katlarda bulunan talimat etiketlerini mutlaka okuyunuz ve uyunuz. Bu etiketleri yerlerinden lütfen sökmeyiniz.
17- Asansörünüz çalışmıyor ise lütfen yetkili servis arayınız. Kendiniz müdahale etmeyiniz, yetkisiz kişilerde ettirmeyiniz.
18- Asansör kabininde yanmayan aydınlatma, kırık ayna, koku, sarsıntı, sürtme sesi veya her hangi bir rahatsız edici durum var veya şüphe ediyorsanız, asansörü kullanmayınız ve hemen
yetkili servisi arayınız.
19- Asansörünüzün belediye tarafından tescil işlemlerini yaptırınız.
20- Asansörünüzün yıllık olarak A tipi Muayene kuruluşlarınca denetlenecek. Denetleme günlerinde Bakım yapan firma ile irtibata geçiniz.
21- Asansörünüzün mutlaka aylık periyodik bakımlarını yaptırınız.

Bundan sonraki yazı dizimizde ” Yürüyen Merdiven Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar ve Sön Söz   ” ile  Sn. Mustafa Kavukçunun bu değerli kitabı 33. yazı dizisi  olarak   son bölümü yayınlanacaktır.

Bu değerli kitabın  yayını için izin veren  AYSAD Başkanı Sn. Sefa Targıt , Sn. Mustafa Kavukçu’ya Elektrik Tesisat Portalı olarak  içtenlikle teşekkür ederiz.
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt