×

2019 Yılına Yönelik Başlıca Tahminlerim: Veri Ağırlıklı Dijital Ekosistemin Yılı

2019 Yılına Yönelik Başlıca Tahminlerim: Veri Ağırlıklı Dijital Ekosistemin Yılı
Muhammed Amin


Yılın yine o dönemi geldi. Bir yıl daha sona eriyor ve  2018 yılını kapatıp 2019 yılının heyecan dolu olasılıklarına yelken açarken üzerine düşünmemiz gereken çok şey var. Geçen yıl yapılan bazı cesur tahminler olsa da Yapay Zeka (AI) ve Makine Öğrenimi teknolojilerini, tüm dünyada insanların yaşamlarını iyileştirecek şekilde geliştirme yolunda henüz yapılması gereken çok iş var.

Haydi cesur bir başlangıç yapalım. 2019 yılında, AR ve VR teknolojilerinin gündelik hayatlarımızda daha da yaygınlaşacağını düşünüyorum. Bu büyük ölçüde, iş gücüne katılacak olan Z Kuşağının (1995 yılından sonra doğanlar) sayesinde olacaktır. Yaşamlarının her alanında teknolojiyi kullanarak büyümüş olan Z Kuşağı, sadece teknolojik inovasyonlarda yeni bir evrimi tetiklemekle kalmayacak, aynı zamanda yaşıtları arasında teknolojik okuryazarlık için daha fazla fırsat yaratacaktır. Bu, kuşkusuz AR ve VR gibi yeni teknolojilerin yayılma hızını artıracak ve aynı zamanda, yeni işgücünde kuşaklar arası yetenek uçurumlarını kapatacaktır.

Ancak, önümüzdeki yıl karşımıza gelecek olan tek köklü değişiklik, Z Kuşağı değil. Veri ağırlıklı dijital ekosisteme girdiğimiz bir dönemde, 2019 yılına yönelik başlıca 4 teknoloji tahminim şunlar:

Çepeçevre Saran Teknoloji
Bu önümüzdeki on yıllık inovasyon döneminde, akıllı yaşam, akıllı çalışma ve sürtünmesiz ekonomi ile daha da çepeçevre sarılı olacağımıza inanıyorum. Makine öğreniminin evde ve ofiste, artırılmış ve sanal gerçeklik ile bir araya gelerek gerçekten çepeçevre saran deneyimler yarattığına şahit olacağız.

Her gün kullandığımız bilgisayarlar ve cihazlar, alışkanlıklarımızdan öğrenmeye devam edecek ve sezgisel bir şekilde, doğru uygulamalarla ve hizmetlerle birlikte açılacak. Doğal dil işleme ve ses teknolojilerindeki gelişmeler, makinelerle daha verimli bir iletişim kurulmasını sağlarken, otomasyon ve robotlar daha da fazla işin yapılması için teknolojiyle daha hızlı ve akıcı bir işbirliği kuracaktır.

5G Şehri
Bağlantılı cihazlarımızın sayısı artıkça, ürettiğimiz veriler de o kadar (gerçekten çok!) artar.  Gelecek yıl piyasaya sürülmesi beklenen ilk 5G cihazlarla birlikte, heyecanla beklenen bu ağ teknolojisi, hız ve erişilebilirlik açısından veri oyununu tamamen değiştirmeyi vaat ediyor; ancak bu yeni oluşturulan verilerin de bir yerde depolanması gerekiyor. Mini veri merkezleri de diyebileceğimiz mikro hub’ların çok geçmeden caddelerimizi kaplayacağını tahmin ediyorum; böylece kendi sokağınızda o anda gerçekleşen gerçek zamanlı öngörüler için yeni “akıllı” fırsatlar ortaya çıkmış olacak. Şehirler ve kasabalar daha önce hiç olmadığı kadar bağlantılı hale gelecek ve bu da bizim on yıldan kısa bir süre içinde gerçekleşeceğini tahmin ettiğimiz, akıllı şehirlerin ve dijital altyapının ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

Veri Hücumu
Şirketler yıllardır büyük verileri depoluyor. Aslına bakılırsa, 2020 yılına gelindiğinde, veri hacminin 44 trilyon gigabayta ulaşacağı tahmin ediliyor, ki bu oldukça fazla, ama neyse ki bu veriler işe yaramak üzere! Dijital Dönüşüm şekillendikçe, büyük veri setlerinden daha fazla değer elde edebiliyoruz. Bu katma değer inovasyon sürecini hızlandırıyor ve bu sayede, yeni kurulan teknoloji şirketlerine daha fazla finansman ve yatırım çekiyor. Bence 2019, bu teknoloji yatırımlarının meyvelerini vereceği ve güvenli veri depolama, yönetim ve uyumluluk yoluyla Yapay Zekayı gerçeklik haline getirme konusunda uygun ortamı bulduğu yıl olacak.

Bulut Tahmini
Hem genel hem de özel buluta ihtiyaç duyan BT stratejileri için güçlü bir işletim modeli oluşturan çeşitli bulutlar bütünü Mega Bulutun gelişini geçen yıl öngörmüştük.  Şimdilik tahminimiz doğru çıktı. Bununla birlikte 2019’a yönelik düşüncemiz, çok bulutlu ortamların olmazsa olmaz bir nitelik kazanacağı yönünde. Kuruluşların verileri uçta, merkezde veya aradaki tüm konumlarda saklama fırsatı (ve ihtiyacı), otomasyonu yönlendirmenin yanı sıra Yapay Zeka (AI) ve Makine Öğrenimi (ML) işlemlerini geliştirme arayışlarında çok önemli olacaktır.

Son bir fikir
Son on yıldır, dijital dönüşümden bahsediyoruz; 2019’da öne geçmek isteyen kuruluşlar artık dijitali ayrı bir şey olarak değerlendiremezler. Tek önemli şey bu olmalı. Bu nedenle, dijital dönüşüme daima iş dönüşümü bağlamında bakmamız gerektiğine inanıyorum. İyi haber şu ki, biz iş dünyasındaki dijital tabanlı dönüşüm konusunda gerekli bilgi birikimi ve uzmanlığa sahibiz. Bizimle iletişim kurun ve birlikte kazanalım!

Haber Kaynağı : https://blog.dellemc.com/tr-tr/2019-y-l-na-yoenelik-ba-l-ca-tahminlerim-veri-a-rl-kl-dijital-ekosistemin-y-l/
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt