×

Jeneratör Odalarında Yangın Koruması Bölüm-1



Jeneratör Odalarında Yangın Koruması 
Bölüm-1 

Avni Turcihan

 
Neredeyse tüm güç jeneratörleri ve güç dağıtım cihazları - taşınabilir standby jeneratörlerden şebeke sınıfı türbinlere kadar - önemli yangın riskleri oluştururlar.

Jeneratörler, yüksek derecede yanıcı yakıtlar ve yağlama yağları kullanarak çalışır. Çoğu durumda bu jeneratörler, mekanik ve elektrik bileşenleri sınıra zorlayan yıpratıcı koşullar altında çalışırlar.

Bir yakıt sızıntısı, elektrik bileşenlerinde bir yağ buharı birikmesi veya elektrik arkı, ekipmana hızlı bir şekilde zarar verebilecek veya tahrip edebilecek ve ciddi gelir kayıpları ve duruş sürelerine neden olabilecek hızlı yayılan yangına neden olur.

Bir  jeneratör yangını, yakınındaki ekipman ve mallara yayılma ve binadaki kişilerin yaşam güvenliğini tehdit etme potansiyeline sahiptir.

Bu, sadece yüksek değerli bir sermaye varlığını tahrip etme potansiyeline sahip olmayan, aynı zamanda yaşamları ve mülkü de tehdit etme potansiyeli olan yüksek riskli bir duruma neden olur.

Jeneratöre uygun bir otomatik yangın algılama ve söndürme sistemi kurmak, gelirlerini ve mallarını koruyan sayısız hasarlardan tasarruf edebilecek çok ucuz bir sigorta şeklidir.

Bir yangının tespiti üzerine, yangın izleme ve tespit sistemi bir yangını saniyeler içinde bastıracak olan "temiz" bir yangın söndürme aracını boşaltacaktır. Temiz yangın söndürme maddeleri (Chemours FM-200 ve Novec 1230 gibi), iletken olmayan, aşındırıcı olmayan ve enerjili ekipmanlarda kullanması güvenli olanlardır. Bu maddeler kullanım altındaki alanlarda da kullanmak için güvenlidir.

Yangın koruma konusunu, aşağıda verilen standart ve kılavuzlar kapsamında açıklığa kavuşturmak faydalı olacaktır.


NFPA (National Fire Protection Association) ABD Ulusal Yangından Korunma Kurumu

NFPA110  ABD’ de jeneratörler (özellikle acil durum ve standby jeneratörler için) uygulanan bir standarttır. Acil ve standby güç sistemleri için standart - bir kesintinin can güvenliği riski oluşturacağı acil ve yasal olarak gerekli olan uygulamalarda yedek güç sistemlerinin kurulumu ve performansı için gereklilikleri ana hatlarıyla belirtir. Birincil güç kaynağınızın arızalanması durumunda yedek güç kaynağınızın, hızlı ve güvenilir güç sağlamasını ve insan yaşamı riskini en aza indirmesini sağlaması amaçlanmıştır.


     
CFPA E (The Confederation of Fire Protection Association - Europe) Avrupa Yangın Koruma Birliği Konfederasyonu

Avrupa'daki Yangın Koruma Birlikleri Konfederasyonu (CFPA E), Avrupa ülkelerinde yangından korunma çalışmalarını kolaylaştırmayı ve desteklemeyi amaçlamaktadır.

CFPA E rehberi ilke olarak şirketler ve organizasyonlardaki emniyetten sorumlu kişiler için hazırlanmıştır. Ayrıca yangın ve kurtarma hizmetleri, danışmanlar, güvenlik şirketleri vb. İle de ilgilidir, böylece çalışmaları sırasında şirketlere ve kuruluşlara, yangın güvenliği seviyelerini yükseltmelerinde yardımcı olabilirler.

Bu kılavuzdaki öneriler Yangından Korunma Derneği tarafından hazırlanmış, Kılavuz İlkeler Komisyonu tarafından derlenmiştir ve Avrupa Yangından Koruma Birlikleri Konfederasyonu'ndaki tüm yangından koruma dernekleri tarafından kabul edilmiştir.

Bu kurallar, CFPA Avrupa ülkeleri tarafından geliştirilen en iyi uygulamaları yansıtmaktadır. İlkelerin ve ulusal gereksinimin çatışması durumunda, ulusal gereklilikler geçerli olmalıdır.

Pazar, kalite ve güvenlik için yeni talepler getirmektedir. Günümüzde yangından korunma, hayatta kalma ve rekabetçilik için modern bir stratejinin ayrılmaz bir parçasını oluşturmaktadır.

Bu makalede, NFPA 110 ve CFPA  Kılavuz No 34:2015 F'daki kurulum gereksinimlerini ve tesisinizin acil durum güç kaynağı sistemini (EPSS) tasarlarken ve kurarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini inceleyeceğiz.

         
Acil Güç Kaynağı Sistemleri İçin  Sistem Tasarım ve Testleri

NFPA 110 kapsamında, ACİL DURUM GÜÇ KAYNAĞI SİSTEMİ (EPSS)  işleyen yedek güç sisteminizi bütünüyle ifade eder. Acil durum güç kaynağını (EPS) - jeneratör veya diğer elektrik güç kaynağı - transfer sistemlerini, yük terminallerini ve tesisiniz için güvenli ve güvenilir bir alternatif güç kaynağı sağlamak için gereken tüm donanımı içerir (3.3.4).
“Kurulum ve Çevre ile İlgili Hususlar” başlıklı NFPA 110'un 7. Bölümü - acil durum elektrik kesintisi olasılığını azaltmaya yönelik tasarım hususlarını (7.1.2) özetlemekte ve acil durum güç kaynağı sisteminiz için onay almak için yapmanız gereken kurulum kabul testlerini açıklamaktadır. (EPSS) kurulumu.
Temel olarak, Bölüm 7, acil durumlarda can güvenliği kritik yüklerinin bozulmasını önlemenin yollarını sunar ve yetkili makamlara (AHJ*) uyumu kanıtlamak için gerekli testleri ana hatlarıyla belirtir.

*AHJ, bulunduğunuz şehir veya bölgedeki kod uyumluluğunu uygulamaktan sorumlu kurumlara atıfta bulunan geniş bir terimdir.

NFPA'nın herhangi bir ekipmanı veya kurulumu onaylamadığını not düşmek önemlidir. Uyumluluk elde etmek istiyorsanız, üreticinizin önerilerine başvurmanız ve standarda uymanın yanı sıra AHJ ile yakın bir şekilde çalışmanız gerekir (7.1.3).



CFPA E Guideline No 34:2015 F Madde: 4

Hem geçici hem de kalıcı elektrik kaynağı kurulumları, ulusal mevzuata ve uygun standartlara uygun olarak gerçekleştirilmelidir.

Tüm elektrik işleri yetkili bir elektrikçi tarafından yapılmalıdır.

Geçici veya ACİL DURUM JENERATÖRÜ satın almayı düşünürken, belirtilen güç kaynağının tüm amaçlanan amaçlar için yeterli olup olmadığını kontrol edin. Ekonomi için gereksiz uygulamaları ortadan kaldırın.

Güvenli ve güvenilir bir hizmet için, gücü gerekli voltajda yeterli bir süre koruyacak bir güç kaynağı seçilmelidir.

Standby güç kaynağı,  normal kaynağın kesilmesi durumunda her zaman normal güç kaynağından bağımsız olarak çalışmalıdır.

Can güvenliği veya iş sürekliliği sistemlerinin yangın koşullarında çalışması için, jeneratör ve herhangi bir kontrol donanımına yeterli süre yangından korunma sağlanmalıdır. Acil durum jeneratörleri için muhafazaların tüm yapı elemanları yanmaz malzemeden olmalı ve en az 1 saat yangına dayanıklı olmalıdır.

Donanım, periyodik muayene, test ve bakımı kolaylaştıracak şekilde tasarlanmalı ve kurulmalıdır.
Jeneratörler için yakıt stokları, öngörülen işletme gereklilikleri ile minimum düzeyde tutulmalıdır.
Yakıt, jeneratörün hemen yakınındaki portatif kaplarda tutulmamalıdır.

Acil durum süresi boyunca, standby güç kaynağı tarafından beslenmeyen tüm donanım devre dışı bırakılmalıdır. Normal birincil güç kaynağı geri döndüğünde, otomatik donanım kontrol edilmeli ve zaman saatleri ile kontrol mekanizmaları gerektiği gibi resetlenmelidir.

Bilgisayarlar ve diğer kritik iş donanımı için normal güç kaynağı hatası ile başa çıkabilmek üzere bir UPS mevcut olsa bile otomatik yangın algılama ve alarm sistemleri, güvenlik alarmları ve benzeri kurulumlar gibi bazı sistemlerin ilgili kurulum ve işletim standartlarında belirtildiği gibi kendi yedek güç kaynaklarına sahip olmaları gerekecektir.

Hastanelerde, huzurevlerinde ve benzeri işyerlerinde, kritik ekipmanlara yönelik güç kaynakları personelin tedavi ve hareketinin güvenli bir şekilde devam edebilmesi için önemli  bir kesinti olmamalı ve aydınlatma seviyesi de korunmalıdır. Bu durumlarda, yedek güç kaynakları ile ilgili uzman tavsiyesi alınmalıdır.

 
Bundan sonraki bölümde "Yaygın kurulum tasarımı zorluklarının üstesinden gelmek "  anlatılacaktır. 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt