×

IP CCTV Sistemlerine Genel Bakış

cctv
Yazı Dizisi-1

Okan Uslu

2007 yılından bu yana CCTV (Closed Circuit Television) sistemlerinde analog’dan IP(Internet Protocol)’ye doğru hızlı bir geçiş yaşamaktayız. Özellikle büyük CCTV sistemlerinin ihtiyaç duyulduğu havalimanları, büyük alışveriş merkezleri, ofis kompleksleri ve üniversite kampüsleri gibi yerlerde IP sistemlerine geçiş çok hızlı bir şekilde yaşanmıştır.Bu tip yapılarda halihazırda bir ağ yapısı vardır veya ağ yapısı kurmaya zorunluluk vardır ve ekstra bir altyapı maliyetine girmeden bu yapı üzerinde bir IP CCTV sistemi inşa etmek çok daha kolay ve daha zahmetsiz olmaktadır. Bununla birlikte bu sistemlerin büyüklüğünden dolayı hem yerel ağ sistem mimarisi hem de IP CCTV sistem mimarisi kuruluş öncesi doğru bir şekilde tasarlanmalı ve düşünülmelidir. Düzgün tasarlanmayan ve düşünülmeyen sistemlerde çıkacak problemleri çözmek çok zor olacağı gibi problemlerin çözümü için sistemde yapılması gerekecek değişikliklerin maliyeti de çok büyük olabilmektedir.

IP CCTV sistemlerine geçiş 2007 – 2010 seneleri arasında büyük bir ivme kazanmıştır. Özellikle 2009 senesiyle birlikte, üretici firmaların H.264 kodlamayı destekleyen megapixel kameraları pazara sürmüş olması bu geçişi çok hızlandırmıştır. Özellikle megapixel kameraların getirdiği daha yüksek çözünürlüklü görüntülerin, meydana gelen olayların çözümünde, olaya karışan şahısların, araçların tespitinde, olayın oluş şeklinin açıklanmasında sivil ve adli kurumlara büyük bir kolaylık getirmesi bu geçiş sürecine daha da ivme kazandırmıştır.
Bunun yanında özellikle, alışveriş merkezi, ofis, rezidans gibi büyük komplekslerde, havalimanı, üniversite kampüsü gibi geniş alana yayılmış olan kampüslerde IP CCTV sistemleri gerçekleştirmek analog sisteme göre çok daha kolay hale gelmiştir. Bu tür yapılarda halihazırda bir ağ yapısına ihtiyaç vardır ve bu ağ yapısının CCTV sistemi için de kullanılabiliyor olması sistemi gerçekleştirmede büyük kolaylıklar getirmiş, merkezi sistemler yapılabilir hale gelmiştir. Bu tür yapılarda analog sistemler yapmak büyük altyapı maliyetleri getirmekte, sistemlerin merkezi yapıdan çıkıp dağıtık yapıda olmasına sebep olmaktadır.
Bu tip yapılarda halihazırda bir ağ yapısı bulunmakta veya yeni inşa edilen bir yapı ise bir ağ yapısına ihtiyaç duyulmaktadır. Kurulacak ağ yapısının da aynı zamanda data, IP telefon, IP TV, e-mail ve internet trafiği için kullanılabilirken, bu yapılarda bulunması zorunlu olan CCTV, kartlı geçiş, BMS (Building Management System -Bina Yönetim Sistemi), havalandırma, ısıtma ve soğutma sistemleri, ağ zaman sunucusu (NTP – Network Time Protocol), aydınlatma otomasyonu, asansör kontrolü ve bu sistemlerin birbiriyle entegrasyonları için kullanılıyor olması yatırımcıya da altyapı maliyetlerinin azaltılmasında avantaj sunmakta, sistemlerin tek bir merkezden yönetiminin sağlanmasında kolaylıklar getirmektedir.
Bununla birlikte IP sisteminin tasarlanması, kurulması ve uygulanması aşamalarında analog sistemlere göre çok daha fazla ve farklı uzmanlıklar gerekmektedir. Özellikle kurulacak olan ağ yapısının yukarıda saydığımız gibi birçok sistem tarafından kullanılacak olması, ağ yapısının çok daha iyi tasarlanması ve yönetilmesi gereksinimini doğurmaktadır. Aynı zamanda bu ağ’ın yedekli şekilde tasarlanması ve kurulması tek hata noktasını (single point of failure) ortadan kaldırarak ağ’da oluşabilecek bir arızada onun üstünde çalışan sistemlerin büyük oranda veya tamamiyle çalışmaya devam etmelerini sağlayacaktır.
Bu saydığımız sistemler arasında ağ’a en büyük yükü getiren sistem IP CCTV sistemidir. Büyük işletmelerde, kampüslerdeki IP CCTV sistemlerinde yapının değişik yerlerinde çalışan 4CIF (704x576) çözünürlükten Full HD 2.1 Megapixel (1920x1080) hatta 5 Megapixel (2592x1944) çözünürlüğe kadar görüntü verelebilen yüzlerce kameradan alınan görüntüler 7/24 ağ üzerinden hem kayıt sistemlerine hem de izleme noktalarına taşınmaktadır.
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt