×

Yönetici Olarak Saygı Görmek



Yönetici Olarak Saygı Görmek

Levent Taşkın 

Bir yöneticinin ekip arkadaşları ve çalışanları tarafından saygı görmesi, onun sürdürülebilir bir başarı sergilemesinde çok önemlidir. Yöneticinin sahip olduğu konuma ve o konumu verdiği yetkilerin getirdiği güce; kısacası temsil ettiği makama otomatikman saygı gösterilir. Ancak makama gösterilen saygı, o makamda oturan kişinin kendisine duyulan saygı ile her zaman farklıdır. Yöneticinin kendisine duyulan saygı; onun yönetsel, iletişim ve liderlik becerileri ile doğru orantılıdır. 

Yöneticilik hayatta herkesin sahip olmayı arzu ettiği fakat gereklerini genellikle yeterince yerine getiremediği bir hiyerarşik konumdur. Bir kişiye verilen bir makam ve o makama ait bir koltuk, o kişiye o koltuğun gerektirdiği yetkinlik ve sorumluluğa göre taşıması gerçekten çok büyük bir ciddiyet gerektiren sorumluluklar getirir. Yönetici hem o koltuğun yetkinliklerine göre beklentileri karşılamak ve hatta yetkinliğini daha da geliştirmek zorundadır; hem de o koltukta şirketini temsil ettiğinin bilincinde olarak çalışanlarına ve müşterilerine hem yol gösterici, hem de saygılı olmak zorundadır. Liderlik, doğru tutum ve davranış, alçak gönüllülük ve bilgiyle ikna etmek temsil ettiği makamda en çok sahip olması gereken yetkinliklerdir. Yönetici ekibinin başında bir orkestra şefi pozisyonunda olduğunu unutmamalı ve doğru sonucun ancak kendi davranışı ile tek bir ses olarak çıkabileceğinin farkında olması gereklidir. 

Yönetici, çalışanların da en başta insan olduğunu hiçbir zaman unutmamalıdır. İnsan olarak yönetici de olsak, çalışan da her zaman hata yapabiliriz; çabuk motive olur ve bir o kadar da hızlı motivasyonumuzu kaybederiz. Hak ettiğimizde takdir edilmeyi, sevilmeyi, güler yüzü, dinlenilmeyi, soru sorulmasını, tatlı dili, saygılı davranılmasını, adil olunmasını, şeffaf olunmasını, hatalarımızın eğitici şekilde geri bildirimle söylenilmesini hepimiz çalışırken bekleriz, çünkü bunlar bizi daha mutlu ve tutkulu çalışmaya yönlendirir. Yöneticilerin bu beklentileri bilen ve buna göre çalışanlarıyla doğru iletişim kurabilen kişiler olması gerekir. Çalışma ortamının güven ve huzurlu olması, doğru tutum ve davranışla iletişimi sağlamak, yöneticilerin elemanlarından daha iyi verim almalarına yardımcı olur.

Günümüzde çalışan memnuniyetsizliğinin ve yönetim eksikliğinin en önemli nedenlerinden birisinin, yöneticinin çalışanlarına saygı göstermedeki eksikliği ve iletişimdeki yetersizliği olduğunu görüyorum.

Yönetmek sizi tepeden bakmaya, insanlara kötü davranmaya ve onları önemsememeye yönelttiği an, yönetici değil; sadece bir koltuğa oturtulmuş, kendi egosunu tatmin etmeye odaklı, kendisinden başkasını önemsemeyen bir makam sahibi olursunuz.

Yöneticilerin saygı görmesi için hem kendisine hem de çalışanlarına saygılı davranması ilk koşuldur. Çevresindekilere ve çalışanlarına saygı duymayan bir yönetici, çalışan memnuniyetinin sağlanamaması ve personel kaybının çok olmasından sorumludur.

Saygı duyun. Saygı görmek için sizin de başkalarına saygı duymanız gerekir ve bunu yaparken herkese eşit şekilde saygı duymalısınız. Herkese, eşit düzeyde. Bu kişiler içinde patronunuz, çok konuşan iş arkadaşlarınız, dalgın stajyeriniz, temizlik görevlisi, her şeyden şikayet eden müşteriniz ve sizi işe götüren şoförünüz bulunmaktadır. 

Ancak en önemlisi, kendinizsiniz. Kendinize gerçekten saygı duyarsanız, başkaları da mutlaka size saygı duyacaktır.


 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt