×

Veri Merkezlerindeki Uzak Elleriniz ve Gözleriniz



Veri Merkezlerindeki Uzak Elleriniz ve Gözleriniz

Celal Ünalp 


Varlık Yönetimi Çatısı Olarak Ömür Devri

Önceki yazılarımızda ele alındığı gibi, yedeklilik prensiplerini kullanarak tek noktadan kaynaklı hatalara toleranslı (fault-tolerant) tesisler tasarlamak mümkündür. Ancak yüksek dayanımlı BT altyapı kurguları yedeklilik tamamlandığında başlar, coğrafi dağıtıklık, bulut bilişim imkanları, yazılım tanımlı veri merkezleri, ömür yaşam devri, işletme ve bakım rejimleri ile orta ve uzun vadelerde gelişir ve gerçekleşebilir.

Ömür Devri Yönetimi, bir veri merkezinin uzun vadede kesintisiz çalışma süresi hedeflerine erişme gücünü etkileyen, standartlar ötesindeki riskleri ve davranışları tanımlar. Bir veri merkezinin kesintisiz çalışma süresi hem tesis altyapı seviyesinin hem de Entegre Lojistik Destek (sürdürülebilir operasyon performansının) birleşiminin bir sonucudur. Bu yaklaşım, altyapı yatırımlarını en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olurken veri merkezlerinin operasyonel bakış açısıyla karşılaştırmasının yapılmasını kolaylaştırır.

Yoğunlaşan sunucu kabinetleri, yeni soğutma teknikleri ve karbon salınımına dayalı sürdürülebilirlik hedefleri bir arada değerlendirildiğinde veri merkezi tasarımlarının karmaşıklığı ve proje paydaş sayıları artmış, veri merkezlerinin normal yapılardan farklı şekilde ele alınarak inşa edilmesi ve ömür devri bakımlarının farklı şekilde yapılması zorunlu hale gelmiştir.

Varlık Bakım Rejimleri için ISO 55000 Standartlar Serisi

Veri merkezleri DCIM uygulamaları (Veri Merkezi Altyapı Yönetimi Yazılımları), varlıklar, kaynaklar, süreçler ve insanlar gibi fiziksel ve sanal unsurlar dahil olmak üzere BT altyapısının, bir entegre sistem yaklaşımıyla yönetimi için en ideal ve gelişmiş çözümdür.

İyi belgelenmiş bir kurulumun ekonomik faydaları çok yönlüdür ve sonuçta toplam sahip olma ve bakım maliyetini düşürür. Standartlara uygun bir varlık yönetimi sistemi, işletmelerin varlıklarını sağlık, güvenlik ve çevresel gerekliliklere uyum içinde, yüksek yatırım getirisi sağlayacak şekilde başarıyla yönetmesine yardımcı olabilir.  Uluslararası veri merkezi altyapı standartlarına dayalı YÖNETİM SİSTEMLERİNİN kritik rol oynadığı bir diğer yer de burasıdır.

ISO 55000:2014, makine ve araçlar gibi maddi varlıklar veya fikri mülkiyet gibi fiziksel olmayan varlıkların, tasarım ve devreye alma, işletme ve nihai olarak elden çıkarma yoluyla değerlerini artırmak; kullanım ömrü boyunca maliyet açısından etkin, güvenli ve sorumlu bir şekilde yönetilebilmelerini sağlamak için oluşturulmuş uluslararası bir standartlar serisidir.

ISO 55000 standartlar serisi, stratejik, kritik varlık portföyünü, bakım ve onarım stratejilerini, servis seviyelerini, planlama ve aktivitelerini aşağıdaki en yaygın kabul gören, en iyi 25 uygulamaya dayandırmaktadır :

•    Veri yönetimi

•    Durum izleme

•    Risk yönetimi

•    Kalite Yönetimi

•    Çevre Yönetimi

•    Sistem ve yazılım mühendisliği

•    Yaşam döngüsü maliyetlemesi

•    Güvenilirlik (kullanılabilirlik, güvenilirlik, sürdürülebilirlik, bakım desteği)

•    Konfigürasyon yönetimi

•    Montaj ve bakım teknolojisi (tero-teknoloji)

•    Sürdürülebilir kalkınma

•    Denetleme

•    Tahribatsız test

•    Basınçlı ekipman

•    Finansal Yönetim

•    Değer yönetimi

•    Şok ve titreşim

•    Akustik

•    Personelin nitelikleri ve değerlendirilmesi

•    Proje Yönetimi

•    Mülk ve mülk yönetimi

•    Tesis Yönetimi

•    Ekipman yönetimi

•    Devreye alma süreci

•    Enerji yönetimi

Sürekli iyileştirme bakış açısıyla, varlık performansındaki potansiyel başarısızlıkları proaktif olarak belirlemek, iyileştirici ve önleyici faaliyet ihtiyacını değerlendirmek için denetim, izleme, gözleme, tetkik ve muayene süreçleri bir veri merkezi için en hayati konuların başında yer almaktadır.

Bakım için Stratejik Dış Kaynak Kullanımı

İşletmeler, varlık yönetimi hedeflerine ulaşılması üzerinde etkisi olabilecek herhangi bir faaliyeti dışarıdan temin ettiğinde, ilgili riskleri değerlendirmeli; dışarıdan temin edilen süreçlerin ve faaliyetlerin kontrol edilmesini sağlamalıdır.

Standart kapsamında, stratejik dış kaynak kullanımı faaliyetlerinin nasıl kontrol edileceği ve varlık yönetimi sistemine nasıl entegre edileceği aşağıdaki detaylarla belirlenmeli ve belgelendirilmelidir :

a) Dışarıdan temin edilecek süreçler ve faaliyetler (dış temin edilen süreç ve faaliyetlerin kapsamı ve sınırları ile bunların kuruluşun kendi süreçleri ve faaliyetleri ile olan arayüzleri dahil)

b) Dışarıdan temin edilen süreç ve faaliyetlerin yönetimi için kuruluş içindeki sorumluluklar ve yetkiler

c) Kuruluş ile sözleşmeli hizmet sağlayıcı(lar)ı arasında bilgi ve bilgi paylaşımına yönelik süreçler ve kapsam
Mükemmel Zamanlanmış Önleyici Bakım Denetimleri

Arızalar arasındaki ortalama süre (MTBF), birçok endüstride yaygın bir şekilde kullanılan ve bazılarında kötüye de kullanılan bir güvenilirlik terimidir. Yıllar geçtikçe, bu terimin orijinal anlamı değiştirilmiş ve bu da kafa karışıklığına ve istismara yol açmıştır. MTBF, büyük ölçüde varsayımlara ve arıza tanımına dayanır ve bu ayrıntılara dikkat edilmesi, doğru yorumlama için çok önemlidir.

Arızalar arasındaki ortalama süre (MTBF), 60 yılı aşkın bir süredir çeşitli kararların temeli olarak kullanılmaktadır. Yıllar boyunca yaşam döngüsü tahminleri için 20'den fazla yöntem ve prosedür geliştirilmiştir. Bu nedenle, MTBF bitmeyen rekabet ve ticari tartışmaların yıldırıcı konusu olagelmiştir.

Özellikle bunun belirgin olduğu bir alan, BT ve telekomünikasyon ekipmanlarını barındıran görev açısından kritik veri merkezi tesislerinin tasarımıdır. Dakikalarca kesinti bir işletmenin piyasa değerini olumsuz etkileyebiliyorsa, bu veri merkezi ortamını destekleyen fiziksel altyapının güvenilir olması çok önemlidir.

Veri merkezlerinde iş güvenilirliği hedeflerine, sağlam bir MTBF anlayışı olmadan ulaşılamaz.

Güvenilirlik (reliability), bir sistemin veya bileşenin, belirtilen koşullar altında belirli bir süre boyunca gerekli işlevleri yerine getirme yeteneğidir.

Kullanılabilirlik(availability) ise, bir sistem veya bileşenin kullanım için gerektiğinde çalışır ve erişilebilir olma derecesidir.

MTBF veya arızalar arasındaki ortalama süre, bir sistemin güvenilirliğinin temel bir ölçüsüdür. Genellikle saat birimleriyle temsil edilir. MTBF sayısı ne kadar yüksekse, ürünün güvenilirliği o kadar yüksektir. Denklem bu ilişkiyi göstermektedir :
 
MTTR veya ortalama onarım (veya kurtarma) süresi, bir sistemi arızadan kurtarmak için beklenen süredir.

Bu, sorunu teşhis etmek için geçen süreyi, bir onarım teknisyeninin yerinde bulunması için geçen süreyi ve sistemin fiziksel olarak onarılması için geçen süreyi içerebilir.

MTBF'ye benzer şekilde, MTTR saat birimleriyle temsil edilir. Ancak, MTTR güvenilirliği değil kullanılabilirliği etkiler. MTTR ne kadar uzunsa, sistem o kadar kötü durumda demektir. Basitçe söylemek gerekirse, bir sistemi arızadan kurtarmak daha uzun sürerse, sistemin kullanılabilirliği daha düşük olacaktır.

Aşağıdaki formül, hem MTBF hem de MTTR'nin bir sistemin genel kullanılabilirliğini nasıl etkilediğini göstermektedir.
 
MTBF yükseldikçe kullanılabilirlik de artar. MTTR arttıkça kullanılabilirlik azalır.

Yukarıdaki denklemlerin geçerli olabilmesi için, bir sistemin MTBF'si analiz edilirken temel bir varsayım yapılmalıdır.

Mekanik sistemlerin aksine, çoğu elektronik sistemin hareketli parçaları yoktur. Sonuç olarak, elektronik sistemlerin veya bileşenlerin faydalı çalışma ömrü boyunca sabit arıza oranları gösterdiği genel olarak kabul edilmektedir.

MTBF’yi envanter kontrolünü ayarlamak için kullanabileceğiniz gibi, önleyici bakım denetimlerini planlamak için de kullanabilirsiniz. Ortalama olarak, bir varlığın yaklaşık 100 saatlik çalışmadan sonra arızalandığını biliyorsanız, her 85 saatte bir bakım ayarlayabilirsiniz.

MTBF, varlığın veya ekipmanın ne zaman arızalanma eğiliminde olduğunu size söyler. Verilerinizin hızlı bir şekilde gözden geçirilmesi, neden arızalanma eğiliminde olduğunu da iletir. Hem neden hem de ne zaman olduğuna bakarak, doğru zamanda doğru denetimlere ve görevlere sahip olabilirsiniz.

Rastgele Hata Veren Sistemler için Tetkik Stratejileri

Mekanik, manyetik, elektrik ve elektronik bileşenler için çoğu durumda, arızaların yakın olduğunu gösteren hiçbir bulgu veya belirti yoktur. Arızaları kendi kendine bildirilmeyen bazı sistemler için, bozulma durumu yalnızca inceleme yoluyla bilinebilir.

Veri merkezlerinde barındırılan sunucu donanımları, ağ anahtarları ve veri depolama üniteleri ile yedek sistemler, denetlenmesi gereken bu tür ekipmanlara bazı örneklerdir. Arızanın ancak bir denetimden sonra tespit edilebileceği göz önüne alındığında, sistem, arızanın meydana geldiği an ile tespit edildiği an arasında arıza durumunda kalır ve hizmet/servis kesintisi yaşanabilir. Bu kesinti süresi önemli kayıplara neden olabilir.
 
 

Küvet eğrisi güvenilirlik mühendisliğinde yaygın olarak kullanılır ve tehlike fonksiyonunun üç bölümden oluşan belirli bir formunu tanımlar:

İlk bölüm : azalan arıza oranı olarak bilinen, erken arızalardır.

İkinci bölüm : rastgele arızalar olarak bilinen, sabit bir arıza oranıdır.

Üçüncü bölüm : aşınma hataları olarak bilinen, artan bir arıza oranıdır.

Tanımın adı, gözlenen arıza oranının (mavi çizginin) bir küvetin enine kesit şekline benzetilmesinden türetilmiştir.
Bu nedenle, belirli bir zaman aralığında belirli bir performans kriterini optimize eden denetim durumlarının sırasını belirlemek çok önemlidir. Genel olarak, birim zaman başına ortalama maliyeti en aza indiren veya sistem kararlı durum kullanılabilirliğini en üst düzeye çıkaran denetim sıralaması aranmaktadır.

Her tetkik ve inceleme, sistem ve bileşen bazında bozulma seviyesini ortaya koymak için bir veya birkaç özelliğin ölçülmesinden oluşur. Etkili bir tetkik stratejisi, sistemin çalışır durumda mı yoksa arıza durumunda mı olduğunu belirlemek için bir veya daha fazla çalışma parametresinin kontrol edilmesi gereken durumları belirler. Bu denetimler belirli bir bilgi birikiminin yanı sıra insan ve malzeme kaynağı da gerektirmektedir.

Mesafeden Bağımsız Teknik Destek

Veri merkezi sahipleri ve işletmecileri tesisleri inşa ederken, güvenli ve ekonomik olan coğrafi alanları, soğutma için dış havanın kullanılmasını mümkün kılan ılıman iklime sahip yerleri ve sismik olarak dengeli ve aşırı hava olaylarından oldukça iyi izole edilmiş bölgeleri tercih etmektedir. Veri merkezi sektöründeki artan seçenekler ve rekabet etkisiyle bu gibi tercihler kullanıcılardan coğrafi olarak çok uzak tesislerin inşasıyla sonuçlanmaktadır.

Buluta geçiş yolculuğunda, BT altyapılarını verimli ve güvenli veri merkezlerine taşımayı planlayan birçok işletme için yerinde müdahale, kontrol ve ekipman yakınlığı, sıklıkla tanımlanan üç ana zorluktur.

Müşteri BT ekipleri bu çok uzak konumlardaki ekipmanların çoğunu, giderek daha sofistike hale gelen iLO, DRAC ve BMC gibi araçlarla uzaktan yönetebilmektedir. Ancak BT ekiplerinin ülkenin en uzak noktasında veya dünyanın diğer ucunda bulunan ekipmanları fiziksel olarak kurması, taşıması veya yönetmesi gerektiğinde, en gelişmiş uzaktan yönetim araçları yardımcı olamaz, uzak veri merkezlerine seyahat etmek maliyetli, zorlayıcı ve oldukça verimsiz bir pratik halini alır.

Ekipmanın konumu ne kadar uzaksa, özellikle BT personelinizin sahaya gitmesi gerektiğinde, zorluk o kadar büyük olur.

Bu zorluklara cevap olarak veri merkezi sektörü iki hayati hizmet sunmaktadır : uzak eller ve akıllı eller.

Uzak Eller

Uzaktan el hizmetleri, özünde, veri merkezleriniz ve hizmetleriniz için hızlı ve doğrudan müdahalelerle temel bakım işlemlerini içerir ve kiralama sözleşmelerinde tipik olarak ücretsiz sağlanması beklenir. Bu hizmetler, BT ekibinizi veri merkezi tesisine gönderme maliyetine katlanmadan veri merkezinizi yönetmenizi sağlar.

BT altyapınızla ilgili sorunların hiç beklemediğiniz anda ortaya çıkma eğiliminde olduğundan, uzak eller hizmetleri, kritik BT görevlerini garip saatlerde, hafta sonları ve tatillerde gerçekleştirmenize izin verebilecektir. Hizmetleriniz yoğun olmayan iş saatlerinde kesilirse, uzaktan eller hizmetleri imdadınıza yetişebilir veya BT personeliniz müsait olmadığında bile 7/24 kullanılabilir.

Uzaktan el hizmetleri, kilometrelerce uzakta bulunan bir veri merkezinde yer kiralayan işletmeler için aşağıdaki senaryolarda idealdir :

•    Müşteri beyaz alanlarında üretici veya yüklenicilere eşlik/refakat etmek

•    BT varlıklarını yeniden başlatma (cold boot)

•    Tesis denetimleri yapmak

•    Varlık etiketlemek

•    Sevkiyat/teslimat sonrasında ambalaj açmak

•    Varlık seri numaralarını ve anahtar bilgileri belgelemek

•    Kaset/kartuş medya yükleme ve günlük bant işleme hizmetleri

•    Görsel ekipman kontrolleri ve programlanmış veri merkezi incelemeleri gerçekleştirmek

•    Uzaktan yönetim için bir seri konsol bağlantı noktasına cihaz takmak

•    Bir varlığın aynı veri merkezi içinde fiziksel olarak yerinin değiştirilmesi/taşınması

•    BT varlıklarını kablolama (güç, ağ, iLO, DRAC, BMC vb.)

•    Müşteri talimatlarına göre ve müşteri tarafından sağlanan ortam yükleme ve işleme gerçekleştirmek

•    Teyp ortamı kaset/kartuş medya sayımı gerçekleştirmek

•    Sistem veya konsol mesajlarının gözden geçirilmesi ve/veya iletilmesi

•    Ekipman durumunu değerlendirmek için cihazların görsel olarak incelenmesi

•    Bir kabinet güç dağıtım biriminin (PDU) görsel incelemesini gerçekleştirme

•    Tesislerdeki herhangi bir arızalı veya çalışmayan ekipmanı veya diğer kusurlu koşulları bildirmek (yanıp sönen ışıklar vb.)

•    Düşük kaliteli iş uygulamaları veya sağlık ve güvenlik sorunları hakkında müşteriyi bilgilendirmek

•    Kur, Taşı, Ekle, Değiştir ve Kaldır (IMACD, Install, Move, Add, Change, and De-install)

•    Sunucuları, depolama birimlerini ve ağ donanımını birleştirmek ve yapılandırmak

•    Sunucuları, depolama birimlerini ve ağ donanımını kabinetlere monte etmek

•    Müşteri talimatlarına göre varlıkları elden çıkarmak için hazırlamak

•    Sunucu kurulumları, fiziksel devreye alma ve hizmetten çıkarma

•    Saha denetimi ve/veya envanter sayımı gerçekleştirmek

•    KVM çalışmasının doğrulanması

•    Müşterinin yönlendirmesiyle komutların yazılması ve sistemlere girilmesi

•    Raf içi kablolama veya bağlantı araştırmasının gerçekleştirilmesi

•    Raf içi kablolamayı değiştirme veya bağlantıda değişiklik yapma

•    Müşteri talimatlarına göre donanım, yazılımı ve/veya yama kurulumu gerçekleştirme

•    Çağrı masasında açık bir olayla ilgili olarak müşteri personeli ile iş birliği yapmak

Akıllı Eller

Akıllı eller hizmetleri uzaktan yönetim, kurulum ve sorun giderme eskalasyonuna uygun olarak daha karmaşıktır ve ancak üst düzey ve kıdemli bir BT ekibinin üstesinden gelebileceği çeşitli görevleri yürütebilir ve genellikle saatlik olarak faturalandırılır.

Daha karmaşık operasyonun doğası gereği, bu hizmetler deneyimli akıllı eller BT uzmanları gerektirir. Uzak eller durumundan farklı olarak, bir akıllı eller teknisyeninin veri merkezi ekipmanınızı ve sunucularınıza yetkili erişim sağlaması gerekir.

İşletmeler büyüdükçe, kurum içi BT uzmanlarının değişikliklere aynı hızda ayak uydurması zorlaşır. Yine de işletmenin hizmet, ürün ve müşteri desteği sağlayarak çevrimiçi kalması gerekir. Bu noktada, büyüyen bir şirketin yapmak isteyeceği son şey, BT ekibinin bir veri merkezi içindeki işlemleri manuel olarak yürütmesini sağlayarak elde ettiği ivmeyi tehlikeye atmaktır.

Ayrıca, artan sayıdaki ekipmanın çalışır durumda tutmak için büyük bir BT ekibi istihdam etmek ve eğitmek ekonomik açıdan mantıklı olmayabilir. Akıllı eller hizmetlerinden yararlanmak, yalnızca BT personelinizi serbest bırakmakla kalmaz, aynı zamanda maliyetlerden de tasarruf sağlar. Ayrıca, üretkenlikten ödün vermeden veri merkezi altyapınızı güçlendirmenize olanak tanır.

Akıllı eller hizmetleri sertifikalı teknisyenleri eğitmenin ve işe almanın oldukça verimli ve popüler bir alternatifidir. Akıllı eller hizmetleri, çok yönlü ve son derece güvenilir olmasının yanı sıra, uzun sözleşmelere veya yeterince kullanılmayan atıl kaynaklara bağlı kalmadığınız için daha hesaplıdır.

Küresel olarak tanınmış ve kabul edilmiş nitelikli ve sertifikalı veri merkezi mühendisleri aşağıdakilerle sınırlı olmayan bir dizi görevi anında ve doğru bir şekilde gerçekleştirebilir :

•    Merkezi kimlik doğrulama sistemleri ileri düzey kurulum ve uyarlamaları

•    Kurumsal veri depolama ünitesi ileri düzey kurulum ve uyarlamaları

•    Güvenlik duvarları ileri düzey kurulum ve uyarlamaları

•    Sunucu kümeleme sistemleri ileri düzey kurulum ve uyarlamaları

•    Sanallaştırma ve bulut platformları ileri düzey kurulum ve uyarlamaları

•    Veri tabanı yönetim sistemleri ileri düzey kurulum ve uyarlamaları

•    Ağ ve rota planlama ileri düzey kurulum ve uyarlamaları

•    İleri düzey kök neden analizi ve problem yönetimi

•    İleri düzey teknik işletim, bakım ve onarım (MRO)

•    Çoklu disiplin ve çok paydaşlı müşteri projelerine katkı vermek

Kuruluşunuzun BT ekipmanı bir veri merkezinde bulunuyorsa, uzak eller ve akıllı eller hizmetlerinde yararlanmak altyapınızın tam kapasiteyle çalışır durumda kalmasına yardımcı olacaktır.

Dalga etkisiyle kazanımınız, maliyetleri düşürmeniz ve planlı veya plansız arıza sürelerinin etkisini en aza indirmenizdir. Her iki hizmeti de kullanmak, işletmenizin fiziksel veri merkezlerine ve sunucularına, özellikle de tesis dışında bir ortak yerleşim tesisinde bulunuyorlarsa, iyi bakılmasını sağlayacaktır.

Veri Merkezlerinin uzak ve akıllı eller uzmanları, sahada olmaya vaktiniz olmasa bile BT altyapınızın ve sunucu barındırma tesisimizde barındırılan uygulamalarınızın çalışır durumda kalmasını sağlamak için hazırdır.

Bu hizmetler, kuruluşunuzun veri merkezi sorunlarına hızlı bir şekilde yanıt vermesini sağlayarak sorumluluk sorunlarını ve olası veri ihlallerini azaltır.

Uzak eller ve akıllı eller hizmetleri, yalnızca uzak veri merkezleri için değil, aynı zamanda şirket içi BT ekiplerinin aşırı yoğun olduğu veya belirli becerilere sahip olmadığı durumlarda paha biçilmezdir.

Veri Merkezlerindeki Uzak Gözleriniz

Artırılmış gerçeklik (AR, Augmented Reality), bilgileri dünyaya oldukça görsel ve bağlamsal bir şekilde yerleştirerek daha bağlantılı ve üretken çalışma sağlayan çığır açıcı bir teknoloji kümesidir. AR, cihazda gerçek dünya görüşünü koruduğu için, deneyimleri ekranın ötesine taşıyabilmekte ve çalışanların uzaktan veya yerinde, canlı veya bağlantısız etkileşim kurması, iletişim kurması ve işlerini yapması için tamamen yeni fırsatlar sunabilmektedir.

En temel haliyle AR, bir destek görevlisinin, üst veriler içeren sanal bir nesneyi video görüntüsünün üzerine bindirerek uzak bir yerleşkedeki gerçek bir nesneyi işaret etmesini veya anlık değerlerini okumasını sağlar.

AR, çalışanların ve müşterilerin zorlu veya pahalı, hatta fiziksel olarak imkansız görevleri daha fazla verimlilik ve gelişmiş üretkenlik ile tamamlamalarına yardımcı olan ve hatta yeniden tanımlayan görsel, işitsel ve duyusal faydalar sağlamaktadır.

Veri merkezleri, çok çeşitli kullanım senaryolarında AR'den üst düzey katma değer sağlayabilmektedirler :

Gelişmiş görselleştirme

Üretkenliği artırmak için görsel kaplamalar ve gerçeğe yakın içerik kullanımı.

Daha iyi iletişim

Paylaşılan AR içeriği ve deneyimleriyle daha hızlı karar almayı etkinleştirme ve hizmeti iyileştirmeleri.

Uzaktan uzmanlık (Remote Eyes)

Nakliye ve seyahat masraflarını azaltacak, uzak sahalarda olmadan destek çalışması.

Geliştirilmiş hizmet

Eski süreçleri değiştirerek servis süresini azaltan ve müşterilerle iletişimi geliştirirken yenilerine süreçlere imkan veren çeviklik.

Esnek eğitim

Çalışanları uzaktan veya yerinde daha verimli bir şekilde yönlendiren veya çalışanların nerede olurlarsa olsunlar işbaşı eğitim almalarını sağlayan yenilikçi yaklaşımlar.

Mükemmel AR için gereksinimler

Gelişmiş kameralar, kullanıcıların çevrelerini baş üstü göstergesi (HUD, Head Up Display) yardımıyla görmelerini sağlar.

Hareket sensörleri, hareketi ve konumu büyük bir doğruluk ve hızla algılar.

Güçlü görüntü işlemciler ve makine öğrenimi, gerçekçi ve etkileşimli sahneler oluşturur.

Sürükleyici ekranlar, mükemmel ayrıntılarla AR deneyimleri sağlar.

Üretici bağımsız tümleşik yazılım geliştirme kitleri, AR'yi destekler ve en iyi AR deneyimlerini geliştirmek için güçlü bir araç seti sağlar.

Eller Serbest Deneyim

İster büyük bir veri merkezini yönetiyor olun, ister uzak konumları destekleyin, ister karanlık bir tesisten sorumlu olun, ister sınırlı eğitimli destek personelinin zorluğuyla mücadele edin, AR, ne kadar uzakta olursa olsun yetenekli eller ve gözler sunabilmektedir.

Veri merkezlerinde günlük senaryolarda, doğru bilgi olmadan sorunları çözmek veya cihazları onarmak zor ve risklidir. Uzman bilgisine sahip ulaşılabilen başka bir kaynak varsa, onun yardımıyla bu görevleri çözmek veya eğitimini almak çok daha kolaydır.

15 dakikalık bir sanal teşhis için her iki taraftan da çok sayıda e-posta ve resim gönderilip incelenmesi gerekmekte ve örneğin Avrupa ile ABD arasındaki zaman gecikmesiyle, soruna neden olan küçük ayrıntıyı bulmak günler alabilmektedir. AR teknolojisini holografik gözlük, optik başa takılı ekran (Optical Head-Mounted Display, OHMD) vb. kullanarak destek sürecine dahil etmek, operatörün ellerini serbest bırakarak, destek sürecini önemli ölçüde kısaltır.
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt