×

Veri Merkezi Kablolama Tasarım Temelleri Bölüm-3


Veri Merkezi Kablolama Tasarım Temelleri 
 Bölüm-3

Kullanılabilirlik Sınıfları ve buna bağlı Kablolama Mimarileri

Kablolama Sınıfları için Özellikler ve Gereksinimler
Kabinet ve Rack Sistemleri için Gereksinimler


Kutlugün Sürmeli 

EN 50600-2-4, kablolama kullanımına bağlı olarak birkaç kablolama türünü tanımlasa da bu belge yalnızca veri merkezinin BT işlevi için tüm işlev öğelerinin barındırıldığı bir veri merkezi alanı olan sistem/bilgisayar odası alanı için telekomünikasyon kablolamasını kapsar.
 

Şekil 8: Farklı veri merkezi alanları ve kullanılabilirlik sınıfları için kablolama gereksinimleri (Kaynak: EN 50600-2-4)
 




Temel olarak, bir veri merkezinin sistem/bilgisayar odasındaki telekomünikasyon kablolaması 2 farklı türde olabilir:

•    Kabinet içinde (Kabin içi) veya yan yana 2 kabinet arasında kablolama.

•    Kabinetler arası kablolama (Kabinler Arası)

Bu iki sistem/bilgisayar odası kablolama türü, genel veri merkezi için dört kullanılabilirlik sınıfının tamamı için tanımlanmıştır. Kabin içi ve bitişik kabin her zaman sınıf 1'e göre (veri merkezi kullanılabilirlik sınıfından bağımsız olarak) tasarlanabilirken, sistem/bilgisayar odasındaki kabinler arası kablolama, şekil 8'de tanımlandığı gibi veri merkezi kullanılabilirlik sınıfına göre farklı kablolama mimarilerini takip etmelidir.

Kablolama Sınıfı 1

Kullanılabilirlik Sınıfı 1 için telekomünikasyon kablolama altyapısı, iletim kanalı için bir noktadan noktaya bağlantı (yani ekipman kabloları) (bkz. Şekil 9) veya Şekil 10'da gösterildiği gibi EN 50173-5 ve tek telekomünikasyon sağlayıcı senaryosuna göre tek yollu bir konfigürasyonda sabit bir kablolama altyapısı kullanır.

TELEKOMÜNİKASYON SAĞLAYICISI A
SINIF 1
Kablolama Sınıfı 2

Kullanılabilirlik Sınıfı 2 için telekomünikasyon kablolama altyapısı, EN 50173-5'te tanımlanan kablolama alt sistemleri olarak, Şekil 11'de gösterildiği gibi ENI üzerinde yedekli tek yollu bir mimariye sahip sabit bir kablolama altyapısı kullanacaktır.

Ayrıca, şekil 14'teki tüm gereksinimler karşılanmalıdır.

TELEKOMÜNİKASYON SAĞLAYICISI A  TELEKOMÜNİKASYON SAĞLAYICISI B
SINIF 2


Kablolama Sınıfı 3

Kullanılabilirlik Sınıfı 3 için telekomünikasyon kablolama altyapısı, Şekil 12'de gösterildiği gibi çeşitli fiziksel yollar kullanan çok yollu bir yedeklilik yapılandırmasıyla EN 50173-5'te tanımlanan kablolama alt sistemleri olarak sabit bir kablolama altyapısı kullanacaktır.

Ayrıca, şekil 14'teki tüm gereksinimler karşılanmalıdır.
 


Kablolama Sınıfı 4

Kullanılabilirlik Sınıfı 4 için telekomünikasyon kablolama altyapısı, EN 50173-5'te tanımlanan kablolama alt sistemleri olarak, Şekil 13'te gösterildiği gibi çeşitli fiziksel yollar ve yedekli dağıtım alanları kullanan çok yollu bir yedeklilik yapılandırmasıyla sabit bir kablolama altyapısı kullanacaktır.

Ayrıca, şekil 14'teki tüm gereksinimler karşılanmalıdır.
 

Kablolama Sınıfları için Özellikler ve Gereksinimler

Aşağıdaki şekil, bilgisayar odası kablolama sınıfları için tüm gereksinimleri özetlemektedir. Seçilen Kullanılabilirlik Sınıfını karşılamak için bu gereksinimler uygulanmalıdır.
 

 

Hızlı hareketlere, eklemelere ve değişikliklere izin vermek için, Şekil 15'te gösterildiği gibi MD, ID ve ZD'deki merkezi ve yerel aktarma/çapraz bağlantı konumları:

 
Örneğin bir veri merkezinin ana dağıtımında (şekil 16'da gösterildiği gibi) bir Çapraz Bağlantı kullanmak, birden fazla kablolama alt sisteminden oluşan iletim kanallarına yol açar ve bu da kullanılması amaçlanan herhangi bir uygulamayı destekleyebilen yüksek performanslı kablolama çözümlerinin kullanılmasını gerektirir. Ayrıca bağlantı sayısı ve kanalın toplam uzunluğu da dikkate alınmalıdır.

Sınıf 3 ve 4 için hazır sonlandırılmış kablolama sistemlerinin kullanımı aşağıdaki nedenlerle tercih edilir:

•    Kablolamanın yerinde sonlandırılması pratik değildir (örneğin, sahada sonlandırılabilir konektörler mevcut değildir)

•    Operasyonel kısıtlamalar, kablo tesisatını kurmak için geçen sürenin en aza indirilmesini gerektirir (örneğin, kablolamanın mümkün olduğunca çabuk kullanımda olması gerekir)

•    Güvenlik endişeleri, üçüncü taraf işgücünün veri merkezindeki varlığının en aza indirilmesini gerektirir.

Kabinet ve Rack Sistemleri için Gereksinimler

EN 50600-2-4, kablolama, çapraz bağlantı kabini ve kablo güzergahları sistemleri gereksinimlerine ek olarak, sistem odasındaki diğer kabinler ve rackler için gereksinimleri de tanımlar.

Genel Gereksinimler

Kabin ve Rackler aşağıdakileri sağlamak için seçilmelidir:

•    Geleceğin teknolojileri ve veri merkezi kapasite talepleri için bir genişleme, büyüme yolu

•    Yeterli kablo yönetimi ve bükülme yarıçapı işlevselliği

•    Kabinet ve racke monte edilecek aktif ekipmanlar için yeterli havalandırma ve soğutma özelliği (bkz. EN 50600-2-3)

Boyutlar için Gereksinimler

Merkezi ve bölgesel ara (patch) bağlantıları için kullanılan kabinet/racklerin minimum genişliği, daha büyük bir genişlik tercih edilerek 0,8 m olacaktır.

Aktif cihazlar için kullanılan kabinetlerin, racklerin minimum genişliği, mevcut ve gelecekteki kablo yönetimi gereksinimleriyle baş etmelidir. 0,8 m genişlik tavsiye edilir.

Aktif cihazlar için kullanılan kabinetlerin, racklerin minimum derinliği, mevcut ve gelecekteki ekipman boyutlarıyla uyumlu olmalıdır. 1,2 m derinlik tavsiye edilir.

Kabinetler ve rackler, soğutma ve yangın söndürme sistemleri için kullanılan boru sistemleri hariç, boru sistemlerinin altına yerleştirilmemelidir (hem kırılma hem de yoğuşma birikmesi nedeniyle).

Kablolama Yönetimi için Öneriler

Aşağıdaki kablo yönetim yöntemleri dikkate alınmalıdır:

•    Düşük yoğunluklu sistemler için, her rack birimi (1U) sonlandırma noktası için bir 1U yatay kablo yönetimi birimi olmalıdır.

•    Yüksek yoğunluklu uygulamalar için, rack üniteleri (U kapasitesi) gerektiren yatay kablo yönetim sistemleri, rack ünitesi kullanılmadan (U kaybı olmayan) kablo yönetimi ile değiştirilmelidir.

•    Kabinetlerdeki dikey kablo yönetiminin kapasitesi, kabinet/rack tam kapasitedeyken döşenecek kabloların kesit alanının iki katı olmalıdır.

•    Kabinetler, yeterli dikey kablo yönetimi sağlamak için ek derinlik veya genişlik gerektirebilir.

•    Sıcak ve soğuk havanın karışmasını önlemek için, kullanılmayan rack (U) konumlarına kapama panelleri monte edilmelidir.

Kabinet, Rack üzeri Kablolama için Öneriler

Kabinet/Rack üzeri kablolama kullanımının soğutma verimliliğini arttırdığı kanıtlanmıştır, çünkü zemin altı kablolama ve kablolama yollarının neden olduğu hava akımı tıkanıklığı ve türbülanstan kaynaklanan hava akımı kayıplarını önemli ölçüde azaltabilir, bu sebeple tavan yüksekliklerinin izin verdiği yerlerde tavsiye edilir.

Özet

EN 50600-2-4, veri merkezi tesislerinin ve altyapılarının tasarımı için yeni standart olması beklenen yeni bir Avrupa standart serisinin parçasıdır. Esas olarak, uygun kablolama mimarilerinin tanımıyla EN 50600-1'den seçilen genel veri merkezi kullanılabilirlik sınıfını desteklemeye odaklanmıştır.

Uygulama geçişine ve büyümeye güçlü bir şekilde odaklanan EN 50600-2-4, bir veri merkezi için en iyi seçim olarak sabit kablolamayı tercih eder. Ana dağıtıcı, ara dağıtıcı ve çapraz bağlantıların zorunlu kullanımı bölgesel dağıtıcı (kablolama Sınıfları 3 ve 4) ve bunların ayrıntılı özellikleri, son 15 yıllık veri merkezi kablolama tasarımındaki en iyi uygulamaları temel alır.

Kabinetler, rackler, kablo yönetimi ve kablo güzergah sistemleri için gereksinimler ve öneriler, son teknoloji veri merkezleri için eksiksiz bir kablolama tasarım özellikleri setini tamamlamaktadır.
 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt