×

Tarım Alanlarında Drone ile NDVI Haritalama

 

 

Tarım Alanlarında Drone ile NDVI Haritalama

 

Ercan Çınar


Uzay teknolojilerinin gelişimi ile uzaktan algılama ve analiz uygulamalarında en çok kullanılan analiz yöntemlerinde birisidir; NDVI Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) ,Normalize edilmiş fark bitki örtüsü indeksi de denilebilir.

Temelde NDVI yöntemi ile bitki örtüsünün sağlık durumu hakkında yorum yapma imkanı bulabiliriz.  Uzun yıllar boyunca uydu görüntülerinden elde edilen multispektral taramalar sonucu  hesaplanan bitki örtüsü indeksi (NDVI) artık  insansız hava araçları, diğer bir deyişle Drone’lar üzerine entegre edilen Multispektral kameralarla da uygulanmaktadır.  Burada NDVI yöntemi ile görünür ışık dalga boyu dışındaki alanlardaki elektromanyetik yayılımların (NIR) analiz edilmesi ile, bitki üzerinde gözle görülemeyecek seviyedeki değişimlerin önceden analiz edilmesine olanak sağlar.

Bu tekniğin kullanım amacı zirai ürünlerin sağlık durumlarının kontrol altında tutulması, yanlış sulama, aşırı sulama, yanlış gübreleme, bitki hastalığı durumlarının tespiti gibi alanlarda, zirai üreticilerin yerden tespit edilmesi çok zor veya mümkün olmayan durumlarda analiz yapılmasına izin vermektedir.

Uzaktan algılama noktasında, NDVI ile ilgili ilk çalışmalar 1970 li yıllara kadar dayanmaktadır. O günden bugüne geldiğimiz noktada uzaydan yapılan bu algılama sistemlerinde, hava şartları yapılan analizin sonuçlarını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu noktada daha hassas ve hızlı çözümler almak için Drone’lar ile yapılan çalışmalar hız kazanmıştır.

Genel olarak bitkilerde oluşan zararlar insan gözünün algılayabildiği görülebilen ışık spektrumunun dışında “NIR” dalga boyunda ( Yakın Kızılötesi Dalga boyu) görülebilmektedir.





Aşağıda drone ile NDVI haritası çıkarılmış bir bitki örtüsünü görebilirsiniz, burada -1 ile +1 arasında bir skala içerisinde tanımlanmış bir renk tanımlamasını görebilirsiniz,
.

Yukarıdaki NDVI haritaları çıkarılması için, havadan çekilen görüntüler fotogrametrik olarak birleştirilir ve ortaya bu haritalar çıkarılır. Bunu yaparken ayrıca arazinin topoğrafyası da çıkartılarak daha kapsamlı analiz yapılması mümkün olmaktadır.



Ülkemiz otoriterleri ve ilgili kurumları  tarımcılık alanında ortaya konulabilecek her türlü verimliliği artırıcı,  zayiatları önleyici politikaları destekleyerek, sektörün Dünya’da hakettiği sıralarda yer bulmasına olanak sağlayacak adımları atması için günümüzde uygulanan teknolojileri yakında takip etmeli, sadece teknolojiyi kullanan değil, ortaya koya taraf olma misyonu ile hareket etmelidir.
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt