×

Sıfır Atık Yönetim Sistemi ve Sıfır Atık Yönetmeliği

Sıfır Atık Yönetim Sistemi
ve
Sıfır Atık Yönetmeliği
Zeynep Akkaya


Sıfır Atık Nedir?
“Sıfır Atık”, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir.



Neden Sıfır Atık?
Kaynakların sürdürülebilir ve verimli yönetimi günümüzde kaçınılmaz bir gereklilik durumundadır.
1900lüyıllaragörebugün;

kişi başı enerji tüketimi 3 katına,
hammadde kullanımı 2 katına,
Dünya nüfusu ise 5 katına 
çıkmıştır.


Sıfır Atık Yönetimi Hiyerarşisi



Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan "Sıfır Atık Yönetmeliği" 12 Temmuz 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelik için lütfen tıklayınız.

Yönetmelik ile mahalli idareler ile bina ve yerleşkelere olarak sınıflandırılan yerlere sıfır atık yönetim sistemi kurma ve sıfır atık belgesi alma zorunluluğu getirilmektedir.

Bina ve yerleşke tanımının alt detayları bir sonraki bölümde açıklanmaktadır. Firmanızın bu listede yer alıp almadığının kontrolü yapılarak Yönetmelikte belirlenen uygulama takvimi doğrultusunda sıfır atık yönetim sistemi kurulması ile ilgili çalışmalar başlatılmalıdır.
















 







Bu yazı Sıfır Atık Yönetmeliği’ne kılavuz oluşturması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kaynaklarından yararlanılarak hazırlanmıştır. Yükümlülükleriniz için Sıfır Atık Yönetmeliğinizi incelemenizi, sorularınız için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır  Atık ve Atık İşleme Dairesi Başkanlığı ile iletişime geçmenizi öneririz.

Aydınlatma atıklarınızı, otizmli çocuklar için geri dönüştürüyoruz!


IstanbulLight, AGİD ve Tohum Otizm Vakfı sosyal sorumluluk iş birliği ile, başta aydınlatma olmak üzere elektrikli ve elektronik atıklar geri dönüşüme sokularak hem çevre ve insan sağlığını koruyacak hem de otizmli çocukların eğitimlerine katkı sağlanacak.

Siz de 18 -21 Eylül'de gerçekleşecek fuarımıza gelirken yanınızda getireceğiniz elektronik atıklar ile Tohum Otizm Vakfı'na destek olarak otizmli bir çocuğun eğitimine katkı sağlayabilirsiniz.



 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt