×

Motivasyon Düşüklüğünü Neden Dikkate Almalıyız?



Motivasyon Düşüklüğünü Neden Dikkate Almalıyız?

Levent Taşkın
 
Hepimiz için motivasyon bir enerji kaynağıdır. Motivasyonlu bir kişinin verimliliği artarken, çevresine de pozitif enerji yayar. Motivasyon harekete geçirir, sorumluluk almayı teşvik eder, cesaret kazandırır ve öz güveni artırır. Kontrollü ve kendinden emin adımlar atabilir. Kişi kendini bireysel olarak sürekli geliştirmeye odaklar. Motivasyonu ile mücadele gücü artan kişi pes etmeden kendi potansiyelini açığa çıkarabilir. Kariyerinde başarı elde etmek isteyen her kişinin performans gösterebilmesi için motivasyona ihtiyacı vardır.

Motivasyon eksikliği kişilerde iş yapmaya karşı isteksizlik, konulara ilgisizlik, sorumluluktan kaçma, düşük performans, bıkkınlık, düşük heves ve heyecanı gibi olumsuz davranışları beraberinde getirir. Motivasyonsuzluk öz güven eksikliğine, verimsiz zaman kullanmaya, işleri ertelemeye, öncelikleri belirleyememeye, sorumluluk almaktan kaçmaya, hedefsiz çalışmaya, iletişim problemlerine de neden olur.  Dolayısıyla verimliliği, üretkenliği ve başarıyı da engeller. 

Motivasyon eksikliği kişinin özel hayatında ve iş hayatındaki sorumluluklarını ve görevlerini yerine getirirken isteksiz olmasına, yetersiz kalmasına neden olur. Ayrıca sosyalleşmekten uzaklaşır ve çevresinde negatif ilişkiler kurarak tepkiler alır. 

Özellikle iş ortamında çalışanın verimliliği ve işe bağlılığı açısından motivasyon olmazsa olmaz bir unsurdur. Bazı iş yerlerinde bu kritere oldukça önem verilirken, kurumsal kimlikten uzak şirketlerde ise motive olamayan kişileri işten çıkararak çözüm bulunmaya çalışılır.

Motivasyona önem veren ve motiveli çalışanlardan daha çok verim alacağını bilen şirketlerde çalışanın motivasyonu artırmak için bazı çalışmalara önem verilir.
 

Motivasyonu düşük, pasif bir direnişle performansının altında çalışmaya yönelmiş bir çalışan ile öncelikle yüz yüze görüşerek onu dinlemek ve onun beklentilerini öğrenmek gereklidir. Yöneticiler empati kurarak çalışanını dinler ve onlarla düzenli görüşmeler yaparak motivasyonunu düşürdüğü durumlarda onlarla ilgilenir. 

Çalışanlarının görüşlerine önem verilir, katılımcı olmaları sağlanır, saygılı davranılarak onlara değer verildiği hissettirilir. 

Çalışanlarla performans değerlendirmeleri ve kişisel gelişmelerini desteklemek için belirli aralıklarla yöneticiler bir araya gelir ve geri bildirimde bulunurlar. Onlara yol gösterirler ve gelişimlerine destek verirler.

Özgüven artıracak, liderliklerini geliştirecek, sorumluluk almalarını teşvik edecek, planlı ve zaman odaklı çalışmayı öğretecek projeler geliştirerek çalışanlarının görev almalarını sağlayan yöneticiler, onlara güvendiğini ve arkasında durduğunu ifade ederek cesaretlendirecek ortamlar yaratırlar. 

Çalışanların stres atmasını, iş yerinde sosyalleşmesini sağlayacak, kısa molalar vermelerini sağlayacak, aktivite alanlarını iş yerinde oluşturmak ve onların ilgi alanlarına göre bir araya gelmelerini sağlayan organizasyonlar düzenlemek çalışanların motivasyonunu artırır. 

Motivasyonu yüksek bir çalışan hem enerjisi hem de vücut dili ile dışarıya karşı şirketi pozitif bir tutumla ve coşkuyla temsil ederler. Çoğu zaman bir çalışanın motivasyonu ve onun ruhunu kazanmak yöneticinin ona güler yüz ile yaklaşması veya bir teşekkürü ile mümkündür.

Bu nedenle yapılan iyi bir işi takdir etmek, teşekkür etmek; başarıyı övmek çalışanların motivasyonunda ilk sıralarda yer alır. Bir çalışanın motiveli çalışması demek istekli ve tutkulu çalışması anlamına gelir. Böylece çalışan işe ruhunu, aklını, gönlünü veriyor ve standardının üzerinde bir iş çıkarır. Bu şekilde çalışan bireylerden oluşan bir ekip, standardın üzerinde bir sonuç verir. 
 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt