×

Liyakat ve Sadakat



Liyakat ve Sadakat 

Levent Taşkın 
 
Günümüzde iş hayatında bence en değerli iki kavram var: Liyakat ve Sadakat. “Liyakati de , sadakati de parayla satın alamazsınız”.

İşe uygun nitelikte eleman almak ve performansı ölçerek iyi olanları karar verici koltuklara oturtmak ilk önemli unsurdur. Sadece sözünüzden çıkmayacak, size kazık atmayacak ve en önemlisi sizin sözünüzden çıkmayacak kişiler yerine; işe en uygun kişileri yetkilendirmek şirketi rekabette ileriye taşır. Bugün sadece denileni yapsın diye bir koltuğa oturtulan, bilgisiz ve niteliksiz o kadar çok yönetici var ki. Bu basiretsiz yöneticiler koltuktan güç alarak, kendi yetersizliklerinden beslenen egolarıyla çalışanlarını canlarından bezdirmektedir. Kimseye güvenmezler, koltuğunu kaybetmekten korktuğu için nitelikli ve bilgili çalışanı sevmezler. Her şeyi kendisi bilir, bu nedenle kimseyi dinlemez, görüş almaz. Görüş almak onun için acizliktir. İş delegasyonunu sevmez, detaylarda takılır ve her işin kendisine sorulmasını ister. Böylece kendisi olmadan işlerin yürümeyeceğine olan inancını besler. Sorumluluk almaz, hata varsa suçlusu mutlaka çalışanlarıdır. Liyakate önem verilmeyen bir iş yerinde bu tür tepeden inme yöneticiler huzursuzluk ve başarısızlığın en büyük nedenidir.

Sadakat, sizin tutum ve davranışınızla, güvenirliliğinizle doğru orantılıdır. Ekibimize değer vermez, geliştirmez, onları önemsemez ve kötü davranırsak da şirkete zarar verirler. Çünkü ekiptekiler bize ve şirkete tepkilerini, bizim onlara yaptığımız gibi müşterilere kötü davranarak gösterirler. Müşteriyle ilgilenmez, onlara bizi şikâyet eder, şirketi kötüler ve mutsuz tavrıyla dedikodu yaparlar. Sorumluluk almadığı gibi yarın olmayacakmış gibi çalışırlar.

Oysa ekibimiz sadık kişilerden oluşmuşsa bize bağlı ve memnun müşteri kazandırır. Çalışkan, özverili ve kendine özgüveni yüksek bir ekip ayrıca rekabette fark yaratır. Çalışanlarımız şirketimizin elçileridir. Ya bizi vezir ya da rezil ederler.

Sadakati de liyakati de biz yaratır ve besleriz. Beslenen sadakat ve liyakat kanın kalbe düzenli ve sağlıklı pompalanması gibidir. Çalışanlarımız şirketimizin kalbidir.

Sadakat, kalbin ritmidir. Liyakat, kandaki oksijendir. Ritmi bozan ise yönetimin liyakate ve sadakate önem vermeyişidir.

Sadakati ve liyakati olmayan bir personelle çalışmak demek, şirketin kalbini durdurmak veya kalbin ritmini bozarak hasta bir kalp ile yaşamaya çalışmak demektir.
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt