×

LED Sürücüler ve Elektronik Balastlarda En Sık Karşılaşılan Arızalar Yazı Dizisi-1



LED Sürücüler ve Elektronik Balastlarda En Sık Karşılaşılan Arızalar
Yazı Dizisi-1
Burak Çıkırık
 
LED sürücüler ve elektronik balastlarda görülen arızaları, kullanıcı kaynaklı (kullanım şartlarından dolayı oluşan) ve üretici kaynaklı olarak ikiye ayırabiliriz. Bu yazıda, ürünü garanti kapsamı dışında bırakan kullanıcı kaynaklı arızaları ele alacağız.

Problem              : LED sürücünün giriş ya da çıkış klemenslerinde ark oluşumu kaynaklı arıza.

Resim 1: Klemenste ark oluşumu

Arıza nedeni      : Yukarıdaki Resim 1’de görüleceği üzere çıkış klemensinde, kullanılan çok telli kablonun, klemense uygun şekilde bağlanmaması, bazı tellerin klemens yuvasının dışında kalması sonucu ark oluşmuş ve kısa devre yapmıştır.

Resim 2: Hatalı bağlantı


Resim 3:    Sonuç kısa devre

Önleyici faaliyet: Bunu önlemek için çok telli kablonun telleri kablo yüksüğü ile ya da lehim ile toplu hale getirilmeli, klemens vidası da uygun torkta sıkılmalıdır. Gevşek vida kablonun klemensten kurtulmasına, fazla torkla sıkılmış vida ise yalama olarak yine vidanın basma görevini yerine getirmesini engellemeye yol açacaktır.
 

Resim 4: Kablo uçlarının lehimlenmesi


Resim 5: Güvenli bağlantı


Resim 6: Yüksüklü kablo uçları  


Resim 7: Güvenli bağlantı

 
Problem : Giriş varistörü patlaması.
 
Resim 8: Çeşitli LED sürücülerde meydana gelmiş varistör patlamaları
 
Arıza nedeni      : Varistör, sistemi yüksek gerilime karşı koruyan devre elemanıdır. Varistör arızası bize, şebekede gerilimin yükselmesi, nötr gevşemesi/kopması ya da ilk kurulumda (şantiye elektriğinde) yüksek gerilim uygulanması gibi nedenleri gösterir. Aşağıda nötr kopmasından kaynaklı 1 veya 2 fazda gerilimin yükselmesi gösterilmektedir. Simetri kuralı nedeniyle bazı fazlarda gerilim yükselirken bazılarında da gerilim düşecektir. Anlık nötr gevşemesinde, gerilim anlık olarak varistör limit değerinin üzerine çıkacak ve varistör patlayacaktır.
 

 
Resim 9: Nötr kopması sonucu gerilim yükselmesi


Resim 10: Patlamış varistör ve izolasyon folyosunda yanık izi
Önleyici faaliyet: Enerji besleme kablolarının ek yerlerinde konnektörler kullanılmalı, kablo uçlarının klemenslere bağlantısının tam olduğundan emin olunmalıdır.
 

Resim 11: Kablo ekleri için konnektör kullanılması

Bundan sonraki yazımızda “Giriş sigortası  arızası, devre elemanlarında darbeye bağlı kopma-ezilme-delinme, Led sürücü TC noktası limit değerinin aşılması , sıu alma veya yüksek nem arızaları “ anlatılacaktır.
 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt