×

IEEE 802.11 Yeni Revizyonu 802.1bb (LiFi) IEEE Tarafından Onaylandı



IEEE 802.11 Yeni Revizyonu  802.11bb  (LiFi) IEEE Tarafından Onaylandı 

Derleyen

Wi-Fi standartları 802.11bb'nin (LiFi/Işık ile veri iletimini sağlayan bir teknoloji) ) yeni revizyonu IEEE tarafından mart atında revizyonu yayınlandı ve temmuz ayında onaylandı.

Yeni 802.11bb artık Wi-Fi'nin 802.11'inin yanında yer alıyor.

Li-Fi veya Light Fidelity, bilgileri hızlı, güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde iletmek için LED ışık modülasyonunu kullanan bir kablosuz teknolojidir.

Tüm LED kaynakları, potansiyel bilgi vericileri ve her cihaz potansiyel bir bilgi alıcısı olabilir.

Uluslararası IEEE 802.11 ve 802.15 standartları ile gelen teknoloji, ışık frekansının açılıp kapanması ile çalışmaktadır. Yayılan bu 0/1 ışık dizisi, insan gözü tarafından görülemez ve radyo dalgalarının olmaması ve en yeni nesil LED lambaların kullanımına bağlı enerji tüketiminin azaltılması sayesinde verilerin yeşil bir şekilde iletilmesine izin verir. 

Şu anda, Li-Fi'nin laboratuvarda ulaştığı maksimum hız, mevcut Wi-Fi iletimlerinden 100 kat daha hızlı olan 100 Gbps'dir. Li-Fi ticari olarak günümüzde 220 Mbps hıza ulaşmaktadır.

Işık spektrumu, günümüzde Wi-Fi için kullanılan spektrumdan 10.000 kat daha geniştir, böylece bant genişliği doygunluğu sorunlarından arınmış IoT ve Akıllı Şehir endüstrilerinin gelişimi için gerekli altyapıyı sağlar.

Işık, gizli dinleme gibi dışarıdan gelebilecek bilgisayar korsanı saldırıları riskinden kaçınarak bir alan içinde sınırlandırılabilir. Ayrıca Li-Fi, bağlı cihazlar için gelişmiş yerelleştirme ve kimlik doğrulama hizmetleri sunar.
  
Her Li-Fi lambasının belirli bir adresi vardır. Birkaç lambanın verilerini üçgenleyerek, bir kullanıcının tam konumunu 2 cm'lik bir hata payı ile tanımlamak mümkündür. Li-Fi aslında bugün piyasada bulunan en güçlü coğrafi konum belirleme teknolojisidir.


 
Wi-Fi teknolojilerinin aksine, Li-Fi diğer cihazlarla girişim sorunu yaşamaz. Bu nedenle hastane, uçak ve fabrika gibi radyo dalgalarına düşman olan yerlerde veri iletimine olanak sağlar.

Li-Fi, canlılar üzerindeki etkileri henüz net olmayan ancak potansiyel olarak zararlı olan radyo dalgası kirliliği ile ilgili tüm riskleri ortadan kaldırdığı için veri iletimi için en sürdürülebilir teknolojidir. Ayrıca, son teknoloji LED yapısının uygulanmasıyla enerji tüketimi önemli ölçüde azaltılır.


 
Önlerinde Birleşmiş Milletler Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından desteklenen alternatif bir teknoloji olmak üzere daha fazla zorluk olmasına rağmen, Li-Fi çiplerini yerleştirmek için IEEE yaklaşımını destekleyenler, IEEE 802.11bb'nin onaylanmasının dizüstü bilgisayar, tablet ve telefon üreticilerini teşvik edeceğini umuyor. 
 
Böyle bir hareket, tüketicilerin ve iş kullanıcılarının, günümüzün her yerde bulunan radyo frekansı (RF) tabanlı Wi-Fi'sine benzer bir şekilde kablosuz internet kullanımı için ışık tabanlı Li-Fi kullanmaya başlamasını daha olası hale getirecektir. IEEE 802.11 standardı. Li-Fi, verileri LED'ler veya lazerler tarafından üretilen modüle edilmiş ışık dalgaları aracılığıyla iletir. Dalgalar, bir odadaki armatürlerin görünür ışığından gelebilir veya görünmez spektrumdan, tipik olarak aydınlatma planının parçası olmayan kızılötesi çiplerden gelebilir.


Cihaz üreticileri artık donanımlarına Li-Fi ekleyip eklemeyeceklerini değerlendirirken, IEEE'nin 802.11bb'nin olabileceği en yüksek standart olmayabileceği de değerlendireceklerdir. . Bunun nedeni, başka bir uluslararası kuruluş olan Cenevre, İsviçre merkezli ITU'nun ITU-T G.9991 adlı 2019 yılında yayınlanmış kendi Li-Fi  standardına  sahip olmasıdır.

Bilim adamları ve araştırmacılar, ofis ve endüstriyel alanlar gibi çeşitli ortamlarda testler yaptılar ve saniyede 1 GB veri aktarım hızları bildirdiler. Bu, Li-Fi'nin mevcut internet bağlantılarının sağladığı hızları aşma kapasitesine sahip olduğunu gösteriyor. Ayrıca, Li-Fi teknolojisinin büyük veriye yönelik artan talebi karşılamaya yardımcı olabileceğine inanılmaktadır.

Ancak, Li-Fi'nin sınırlamaları olduğunu not etmek önemlidir. Geniş kapsama alanı sağlama yeteneğini sınırlayan opak nesnelere nüfuz edemez. Bu sınırlamalara rağmen Li-Fi, belirli bir aralıkta benzersiz hız ve güvenlik sunar. Bu nedenle kablolu ağlar da dahil olmak üzere Wi-Fi ve 5G gibi mevcut seçeneklerin tamamlayıcısı bir teknoloji olarak görülmelidir.

PureLiFi, uygulamasını ilerletmek için orijinal ekipman üreticilerine (OEM'ler) anten bileşenleri sağlamaya başladı. Ayrıca şu anda Li-Fi sistemlerini mimari ve sokak aydınlatma uygulamalarında test ediyorlar.
Li-Fi tanınmaya ve kabul görmeye devam ettikçe, kablosuz iletişimde devrim yaratma konusunda muazzam bir potansiyele sahiptir. Hız ve güvenlik açısından sunduğu avantajlar, bağlanabilirliğin geleceğini kesinlikle şekillendirecektir.

Yeni IEEE 802.11bb standardı, ışık dalgalarını kullanan kablosuz iletişim için fiziksel katman özelliklerini ve sistem mimarisini tanımlar. Li-Fi, 224 GB/sn'ye varan hızlarda iletim yapmak için aydınlatmada tescilli kızılötesi spektrumun bir bölümünü kullanır. Yani, odadaki ışık ne kadar fazlaysa, bağlantı o kadar hızlı olur. Frekans 60 Hz'den büyük olduğu için çıplak göz algılayamaz. Li-Fi ağlarının, Wi-Fi ağlarından 1000 kat daha yüksek olabilen metrekare veya alan başına veri hızlarına sahip olduğu söyleniyor.

Bilim adamları ve araştırmacılar, Li-Fi'yi ofis ve endüstriyel ortamlarda test ederek saniyede 1 GB veri aktarım hızları bildirdiler. Yani, bize sunulan diğer İnternet bağlantılarının hızını aşması olasıdır. Li-Fi kullanımının, büyük veri için kullanıcı talebini çözmeye yardımcı olabileceğine inanılıyor.


Kaynaklar: 
-https://www.twentyfournews.com/ 
-https://japan.postsen.com/
-ledsmagazine.com
-https://tobe-srl.it/
-https://www.newsdirectory3.com/
 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt