×

Doğru Yönetici Seçimi Şirkete ve Çalışanlarına Kazanç Sağlar !

 
 
Doğru Yönetici Seçimi Şirkete ve Çalışanlarına Kazanç Sağlar !

Levent  Taşkın 

 
Yönetici seçerken sadece yönetimin veya iş sahibinin kişisel ve egosal beklentilerini yerine getirecek bir önceliğimiz var ise, bunun tanımı yönetici seçmek değil; sizin adınıza işlerinizi takip edecek ve kendi inisiyatifiyle iş yapmak yerine sizin sözünüzden çıkmayacak bir ofis müdürü arıyorsunuz demektir. 

‘’İdeal yönetici nasıl biri olmalıdır?’’ sorusunun işverene ve çalışana göre yanıtları farklı olsa da bazı temel beklentiler ortaktır. Dinleyen, karar verebilen, yönlendiren, görüşlere önem veren, başarıları gören ve sahiplenmeyen, öğretici ve paylaşımcı, sonuç odaklı ve iletişimi başarılı gibi birçok özellik hem işveren hem de çalışan için öncelik kazanmaktadır. 

Bir yönetici işleri kolaylaştırmalı, sorunları oluşmadan öngörebilmeli, sorunları çözecek bilgi ve kararlılığa sahip olmalı, stresi yönetebilmelidir ki üst yönetim ile çalışanlar arasında bir sünger gibi tansiyonu dengeleyebilmelidir. Ayrıca çalışana ve üst yönetime güven verecek ve sorumluluğu alarak beklentileri karşılayacak bir iş organizasyonunu yürütebilecek bir yetkinliğe sahip olmalıdır. 

Yöneticinin tabi ki dış görüşü, kıyafeti ve şirketi temsil edecek tutum ve davranışı önemlidir; ancak zeki olması, muhakeme becerisine sahip olması, analitik özelliğini iyi kullanabilmesi, ekibinin güçlü yönlerini doğru zamanda kullanabilmesi daha da önemlidir. Kısaca iyi bir yönetici hem kendini, hem üstünü, hem ekibini, hem de işini iyi yönetirse takdir kazanır. Bu yüzden işini çok iyi bilen veya işini iyi yapan kişileri yönetici yapmak, çoğu zaman istenilen sonucu vermez. Çoğu zaman işini iyi yapan kişiyi elde tutmak için veya sadece işini iyi yapıyor diye kendisini başarılı gördüğümüz kişiyi yönetici yaparız. Onu bir ekibin başına geçiririz. Oysa yönetici olarak seçilen kişinin kendini ve ekibini yönetme becerisi, işini yapma becerisi kadar iyi değilse onun zorlanacağı ve hatta başarısız olacağı kesindir. Başarısızlık durumunda ise genelde bu konuma getirilmiş kişilerde, ekibe karşı sözünü dinletmek ve/veya beklediği saygıyı görmeyi sağlamak için olumsuz tutum ve davranışlar sergileme başlar. Bu da huzursuzluğu, memnuniyetsizliği ve sonuçta da başarısızlığı getirir. 
 
Yöneticilerin önce kendini yönetebilmesi çok önemlidir. Kendini yönetmek; zamanını yönetmeyi bilmesi, önceliklerini iyi belirleyebilmesi, stresini yönetmesi, hedeflerini gerçekleştirecek sorumluluğu almayı bilmesi, yenilikleri bünyesine katmayı bilmesi, değişime ve öğrenmeye açık olması, kendini motive etmeyi bilmesi gibi bazı yetkinliklere sahip olmaktır. 
 

Kendini yönetmeyi bilen bir yönetici doğal olarak çalışanlarını dinler, onlara inisiyatif verir, yol gösterir, onların gelişmeleri için destek verir, fikirlerine önem verir, doğru ve şeffaf bir iletişim kurar, özgüven aşılar ve sorumluluk almalarına olanak tanır. Bu şekilde çalışanların kendilerini değerli ve işe yarıyor olmalarını hissetmelerini sağlar. Çalışanlar önemsendiklerini hisseder. Bu şekilde hisseden çalışan daha işe odaklı ve şirkete bağlı çalışır hale gelir. Çalışanlar daha fazla efor sarf etmeye, önerilerini dile getirmeye, hedeflerine odaklı olmaya, zamana ve müşteri isteklerine öncelik vererek çalışmaya, çözüme odaklanmaya, yöneticisiyle açık bir iletişi kurmaya çözüm ve müşteri odaklı olmaya, hedeflerini yapmaya ve gerektiğinde hedefin tamamlanması için ekip arkadaşının eksiğini gidermeye, şikayet yerine çözümün bir parçası olmaya, yöneticisiyle açık sözlü iletişim kurmaya, şirket çıkarlarını korumaya, müşterileri şirkete bağlı kılacak doğru ve etkiletici bir davranışla çalışmaya özen gösterir.

Bu nedenle yöneticinin iş yaşamında çalışanlarını daha dikkatli dinleyebilmesi, çalışanlarına kendilerini değerli hissettirebilmesi, ilişkilerde nezaketli bir tutum içerisinde elinden gelenin en iyisini ortaya koyması önemlidir. Çalışanlarını belirli periyodlarda raporlar ve toplantılarla yönlendirerek onların da iş performanslarının analizini kolayca yapar. Bu şekilde ekibin performansında gelişmeye açık yönleri ekibiyle birlikte geliştirme fırsatı yakalar. Böylece ekibini de yönetebilmesi mümkün hale gelir. Diğer bir deyişle iyi bir yönetici, çalışanları istekli ve özgüvenli hale getirerek ve onları yönlendirerek işi yönetmek becerisine sahip olmalıdır. 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt