×

Depreme Karşı Yapısal Olmayan Risklerin Azaltılması AFAD-İPKB-İSMEP



Depreme Karşı Yapısal Olmayan Risklerin Azaltılması

AFAD-İPKB-İSMEP 
 


Ülkemiz topraklarının  bir bölümünün deprem kuşağı  üzerinde olması ve yıllarca bu topraklar üzerinde yaşanmış depremler, her an bir deprem gerçeğini  yaşayabileceğimizi bizlere hatırlatmaktadır. Olası bir deprem sırasında ev, okul, alışveriş  merkezi, işyeri veya herhangi bir sağlık kurumunun içinde bulunabiliriz. Belirtilen bu ortamların herhangi birinde depremle karşılaşma  olasılığımız  yüksektir. Bulunduğumuz yer neresi olursa olsun, bulunduğumuz yapı depreme ne kadar dayanıklı olursa olsun, kaçınılmaz olan gerçek, yapısal olmayan elemanlardan kaynaklanabilecek risklerle karşılaşabileceğimizdir. 

Ev ortamında elektronik eşyaların üzerimize düşmesiyle veya bir mobilyanın altında kalarak yaralanmış olabiliriz. işyerlerinde ise yüksekte stoklanmış ürünlerin üzerimize düşmesiyle yaralanabilir veya can kaybına uğrayabiliriz. Belirtilen örnekleri çoğaltmamız mümkündür. Yaşanan tüm depremlerde yapılar sallanır ve bu yüzden yapıların içinde boyutları itibariyle devrilebilecek durumda olan tüm eşya veya cihazlar devrilebilir, bu tip eşyaların çevresinde bulunan canlılar yaralanabilir ya da yaşamını yitirebilir. Yine bu yüzden tüm bu eşyalar devrilerek maddi kayıplara neden olabilir. 

1999 Kocaeli depremindeki yaralanmaların %50’si, ölümlerin %3’ü sadece yapısal olmayan elemanlardan kaynaklanmıştır.  Yani bizler sadece evimizdeki elbise dolaplarını, vitrinlerimizi, büyük beyaz eşyalarımızı veya büyük elektronik cihazlarımızı basit yöntemlerle sabitlemekle, deprem sonrası yaralanmaların %50’sini ve ölümlerin %3’ünü azaltabiliriz. Ayrıca belirtilen basit tedbirler sonucu hayatta kalanların yaşadığı  maddi kayıpların %30’unu engelleyebiliriz.

 Belirtilen konulara rehberlik etmek üzere “Yapısal Olmayan Risklerin AzaltılmasI” el kitabıyla, evimizde, işyerimizde, okullarımızda, alışveriş  yerlerinde ve çevremizde olası bir deprem sonrası düşüp kayabilecek veya devrilebilecek eşyalarımız olduğunu, bu eşyaların tedbir alınmadığı  takdirde çevresindeki canlılara zarar verebileceğini, maddi kayıplara neden olabileceklerini aktarmaya çalıştık. En önemlisi birçok kişinin bildiği kolay yöntemlerle, bu tip eşyalardan kaynaklanabilecek risklerin azaltılabileceği konusunda bilgi vermeye çalıştık. 

Şu unutulmamalıdır ki, deprem sonrası karşılaşabileceğimiz olası afet zararlarını  azaltmada, deprem öncesi yapılacak hazırlıkların en kolay ve en kazançlısı  yapısal olmayan risklerin azaltılmasıdır.


Bu kitap , Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi İstanbul Proje Koordinasyon Birimi işbirliğinde  ”İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi(İSMEP) kapsamında bastırılmıştır. “

“Depreme Karşı Yapısal Olmayan Risklerin Azaltılması “   yayını için lütfen tıklayınız.


 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt